Прокуратурата образува преписки за санкционираните от САЩ (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Прокуратурата образува преписки за санкционираните от САЩ (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

След проверките: Няма незаконни подслушвания

Образувани са 6 преписки спрямо всяко едно от санкционираните от САЩ лица. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Прокуратурата изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенството на закона стои в основите на всяка демократична държава”, каза Милева. 

По отношение на Васил Божков, освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице и няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност. Предстои да се изясни дали дали те съвпадат с твърденията в доклада от Министерството на финансите на САЩ .

Спрямо Манолев, Харалампиев и Томов са

внесени обвинителни актове в

Окръжния съд в Благоевград

и техните дела в момента се намират в съдебна фаза. "Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност са корупционни и попадат в единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор от 2014 година в изпълнение на препоръките на Европейската Комисия", допълни Милева. 

По отношение на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски говорителят на главния прокурор съобщи, че през годините са извършвани редица проверки. Предстои те да бъдат анализирани дали имат отношение към материалите, посочени в доклада. 

"Голяма част от посочените обстоятелства в доклада вероятно стъпват върху работата на прокуратурата, част от доказателствата вече са представени на съда. Само българския съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумпцията за невиновност е основен принцип на всяка демократична държава.", каза Сийка Милева. На всичките шестима със санкции от САЩ - Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски и Желязков ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада данни. При наличие на доказателства за извършено престъпление, ще бъдат предприети всички необходими действия от компетентността на прокуратурата.

Милева заяви, че прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация. 

Тя коментира и нападките, отправени спрямо

държавното обвинение от политически лица.

По нейни думи между между съдебната власт - в лицето на прокуратурата, и изпълнителната власт - в лицето на всички правоохранителни органи, трябва да има взаимодействие и партньорство, за да се води успешна борба с организираната престъпност и корупцията. "Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт. Нападките срещу съдебната власт подкопават върховенството на закона и са в интерес само на извършващите престъпления. ", допълни говорителката на Гешев. Тя призова държавното обвинение да не бъде въвличано в предизборни кампании.

На брифинга беше дадена и информация относно скандала с незаконното подслушване. Стана ясно, че е образувано наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура относно твърденията на политически лица, че са били подслушвани. По делото

вече са разпитани 11 свидетели,

изискана е информация от ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ДАНС.

От получените отговори е установено, че няма подслушване на политически лица, имащи отношение към парламентарните избори от април месец тази година. По делото е сезирано и Бюрото за контрол на СРС, което е независим държавен орган. Изискана е информация имало ли е нарушение при издаването на разрешения за използване СРС, като все още се очакват резултати от проверката.

"Обръщам внимание, че разгласяването на класифицирана информация е тежко умишлено престъпление. Всеки един български гражданин, който има подобна информация, трябва да сезира компетентните органи. Прилагането на СРС задължително става след одобряване на съдия", добави Милева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.