На въпрос на

На въпрос на "Телеграф медия": Изследват 48 щама на вируси върлували у нас (ОБЗОР)

Елена Николова от София с месечна социална помощ от 58 лева дари 25 на ВМА

Изследват 48 щама върлували у нас през последните 2 години, за да се изготви реакция и противодействие на заразите. Това отговори на въпрос на "Телеграф медия" проф. Тодор Кантарджиев на брифинг на Националния оперативен щаб.

Щамът на COVID-19 , който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел е в САЩ. Това е много интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е важна и интересна, както и хода на протичане на болестта. От тези неща се правят изводи  за мерките  в дадена държава. Това отговори на въпрос на "Телеграф медия" проф. Тодор Кантарджиев колко щама на новия коронавирус е установила науката. Така ще можем да обясним картината на заболеваемостта у нас, както и малкият брой заболели и починали в нашата страна, допълни ученият.

Той коментира още че публикуваните изследвания досега са показали мутирането на щама от Китай в два нови - в Европа и САЩ, които имат променено поведение. 

 

Той коментира още че публикуваните изследвания досега са показали мутирането на щама от Китай в два нови - в Европа и САЩ, които имат променено поведение. 

Проф. Кантарджиев разкри, че се изследват генетичните типове, за да се отговори защо у нас болните и починалите са по-малко отколкото в САЩ и Европа. Различното протичане на заболяването и възможността за заразяване е много важна и интересна, добави той.

„От това се правят изводи за мерките в държавата. Затова в рамките на програмата, по която работим от две години в Националния център за наука и образование за интелигентно развитие, предвиждаме секвенирането на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българите“, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
„По този начин можем да отговорим какъв генетичен тип е вируса в нашата страна, колко от тях са и какви са различията при протичането и изхода на заболяването в зависимост от щама. Трябва по някакъв начин да обясним причините за малкото заболели и починали в нашата страна“, каза още той.

„Самите вентилационни системи в моловете са изключително модерни, на много високо ниво и, като цяло, не са опасни за здравето на хората. Към момента нямаме сериозни притеснения за това, как те ще работят. Така директорът на Столичната регионална инспекция д-р Данчо Пенчев отговори на въпроса на „Телеграф медия” дали проверките на инспекцията са установили нередности. - Следим много внимателно показателите на микроклимата във всички молове. Засега имаме издадени само няколко предписания и протоколи, но няма санкционирани”, допълни той.

Д-р Пенчев поясни, че климатичните инсталации във всички молове трябва да работят със смуктелно-нагнетателна система, т.е. да не се допуска циркулаия на въздуха в самия мол.

Излекуваните от коронавирус у нас за денонощието са 43. Трети ден броят на излекуваните у нас е по-голям от заразените, които за денонощието са 39. Броят на заболелите от коронавирус у нас достигна 2331. Това заяви ген.Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас. 

„Както сте забелязали, трети ден вече броят на излекуваните са повече, отколкото установените заразени лица. Дай Боже, това да бъде трайна тенденция и за в бъдеще“, коментира проф. Мутафчийски. Новите излекувани са 43 души, общият брой на оздравелите е 727.

 Четирима са починала за деня, като всички са мъже. Средната възраст е 67 години. Те са на 89 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Общият брой на починалите е 120 - 5,1 процента от общия брой на установените заразени.

Заразените медици са 248 и като процент и броят им се запазва около 11 процента. 

Активните области са 9 - София (14 случая), Пазарджик (10 случая), Ямбол (5 случая), Видин (3 случая), Благоевград (2 случая), Разград (2 случая), Велико Търново (1 случай), Кюстендил (1 случай), Ловеч (1 случай).

Има два нови случая на заразени деца - в София, 4-годишно дете и на 17 години в Разград. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация.

В момента в болнични заведения са 287 души с COVID-19, като 31 са в интензивни отделения.

"Продължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отрицателен PCR. Може да си го позволи България заради малкия брой на заразени, посочи ген. Мутафчийски и уточни, че този вирус все още остава неизвестен.
"За разлика от някои държави, в България нещата бяха по-навременни и не се случиха нещата в толкова драстичен вариант и слава Богу, това даде ефект. Мерките изиграха своята ролята. Разбира се, трябва да се благодари на цялото население", каза ген. Мутафчийски.

"За дълго време трябва да се запази физическо дистанциране, да се използват дезинфектанти и т.н. редица условия, които няма как да се избегнат. Знаете на 1 юни, 15 юни какво ще се случи. Нали знаете кога ще се случат изпитите за зрелостниците, за 7 клас, знаете кога ще започне футболното първенство, знаете и за ресторантите. За ресторантите запазваме известни резерви. Там все пак трябва да се отчетат ефектите и от заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат за задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са изнесени само във външни пространства, защото това може да даде коз дали ще има хаос при отпускането на мерките, добави Мутафчийски.

"За процента на заразяване, първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто прочуване – там бяха 5,5%. В Пловдив се прави проучване на друг принцип в момента. В ход е това изследване и когато станат резултатите, веднага ще бъдат докладвани. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса", добави той.

"В Бразилия нещата ескалират с бързи темпове – 293 000 заразени, 21 000 за последното денонощие, починалите са 911", каза ген. Венцислав Мутафчийски.

"Елена Николова от София, наша пациентка, която е на месечна социална помощ, вчера дари на ВМА 25 лева. Тя благодари на лекарите на първа линия, благодарност към нейните лекари, тя е дългогодишен наш пациент", каза Мутафчийски и благодари на пациентката.

"Щамът, който беше в Китай вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа, трети генетичен модел е в САЩ", заяви от своя страна проф. Тодор Кантарджиев.

"Това е интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е много важна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата. Предвиждаме секвениране на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българските хора, като обхванем групите, на първите, които внесоха инфекциите в нашата страна от курортите на Западна Европа и така може да се отговори какъв е генетичният тип в нашата страна, в зависимост от щама", добави проф. Кантарджиев.

Испания – има трайна тенденция под 1000 нови случаи, 721 за последното денонощие, общият брой е 279 000. Великобритания – броят на заразените лица е 248, 35 000 починали общо. 227 000 са заразените в Италия.

Турция прави добра тенденция – под 1000 случая обявява – 972 случая. 152 000 са заразените общо там. Румъния – 196 случая, общ брой 17 000, Сърбия – 100 заразени за последното денонощие, 10 800 случая. Гърция, Босна, Северна Македония Албания, Хърватия – под 20 случая.

Има и два нови случая при медицинския персонал - лекар и медицинска сестра от София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.