Само 8 нови случая на COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Само 8 нови случая на COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Само 8 случая на COVID-19 има в последното денонощие. 2485 са общо заразените с коронавирус у нас. 

Като радостен факт доц. Кунчев посочи, че няма ифектирано нито едно медицинско лице и дете.

51 са новоизлекуваните случаи, с които общият им брой в страната става 1015, което е 41% от всички заразени с COVID-19 в България. От тях 556 са мъже, 460 са жени.

Двама са починалите, мъж и жена от дома за стари хора в Кула, на по 91 години са. Старците са лекувани в Многопрофилната болниаца за активно лечение в Лом.

От 1 юни ще отпадне карантината за пристигащи от Европейския съюз, Северна Македония и Сърбия, но ще остане а страните с високи нива на инфекцията. Тя обаче ще остане за страните с високи нива на инфекцията в последните две седмици. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. 

"Изключитено важно е дазнаем, че носенето на маска е важно, когато сме в закрити пространства с много хора и контактуваме с тях.", каза доц. Кунчев и подчерта, че с носенето й предпазваме другите, но ако е поставена така, че да покрива носа и устата.  Той посочи, че носенето на ръкавици няма смисъл, ако те не се сменят или дезинфекцират чест.

"Най-вероятно днес, положителните случаи с COVID-19 в света ще достигта 6 млн. души, а случаите на починали 365 хиляди. За вчерашния ден, все още, най-голям е броят на новозаразените в САЩ и Бразилия, като водеща е Бразиция с 24 000, в СЩ са 22 000, в Русия - 8 371, във Франция - 3300", каза още доц. Ангел Кунчев.

За вчерашния ден новорегистрираните в Швеция са 446, а починалите само за 24 часа - 46.  Сравнимата с нея Дания  новите случаи са 32, починалите- 3.

Като интересно явление в Балканските страни главният здравен инспектор изтъкна факта, че за вчерашния ден три страни имат под 10 новорегистрирани случаи - Хърватска - 1, Гърция - 3, България - 8.

В Северна Македония те са - 38, в Албания - 36, Босна и Херцеговина -27, Сърбия - 25, Румъния - 197, водеща е Турция - 1172 нови случая.  Подобна е ситуацията и със смъртните случаи. В Турция те са 30,  Румъния - 8, Гърция, Босна и Херцеговина - по 2, Северна Македония - също 2.

"Тези данни ни дават основание за оптимистични заключения, а именно, че наистина разпространението на COVID-19 специално в България и в Балканския регион определено върви към стабилно намаляване.  Това ще ни даде възможност в първата половина на юни да дадем възможност да взимане и на допълнителни решения за разхлабване на мерките, които да предложим на Министерството на здравеопазването.  Очакват към средата на месеца да има общо решение на ЕС за пълно отваряне на границите и свободното движение на хората", каза доц. Ангел Кунчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.