Купуват 1637 машини за вота, МВР погва купувачите на гласове (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Купуват 1637 машини за вота, МВР погва купувачите на гласове (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Държавата чрез “Информационно обслужване” ще закупи 1637 машини за извънредния парламентарен вот на 11 юли. МВР пък вече индетифицира множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на служебния кабинет. 

Той се закани, че срещу въпросните нарушители ще се предприемат всички законови мерки.

Рашков обясни, че на предходните избори е имало 9600 машини и сега трябва да се купуват нови, но договорката със “Сиела норма” пропаднала, заради неизгодната цена, предложена от фирмата.

Сега държавата щяла да преведе пари на ЦИК, които ще ги пренасочат към „Информационно обслужване“ и доставчика на устройствата. По-късно от МС уточниха, че са одобрени до Комисията да бъдат преведени до 10 млн. лв.

Рашков уточни, че машините ще бъдат товарени от Нидерландия и ще пристигнат в България до края на седмицата. “Машините ще бъдат ситуирани за съхранение и охрана там, където са онези машини, които послужиха за гласуването на 4 април. Обсъждаме възможностите по линия на международното сътрудничество да осигурим по-лесно транспортиране до нашата страна, за да може по-своевременно да осигурим възможност за тяхната настройка и готовност за ползване в изборния ден", обяви Рашков.

Шефът на МВР коментира и присъствието на областните управители на Смолян и Бургас на заседанието на кабинета, които са изслушвани по различни въпроси като акцент е било нормалното протичане на изборите. “Единият сподели, че в някои населени места има оказван огромен натиск върху отделни граждани, които ще гласуват на 11 юли. В МВР обсъждаме различни проблеми свързани с честното провеждане на изборите”, каза силовият министър и даде пример, че в Смолян се оказвал безпрецедентен натски върху обикновения български гражданин по всякакви линиие. "Ако някой отиде в горското стопанство, например, да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги - всичко това се използва за натиск. Това е позорно явление, поне според моята оценка. Така ако продължава до изборния ден - дали ще означава, че този гражданин, върху който е оказан такъв натиск, ще може да изрази волята си и ще може да гласува за политическата партия, на която симпатизира - или ще даде вота си за онзи, който е упражнявал недопустим натиск", коментира вътрешният министър.

Рашков каза, че вече са индетифицирали множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. "Спрямо тези лица в определен момент, ще се предприемат необходимите законови мерки. Нека всички, които се занимават с така дейност да знаят, че ние няма да останем безучастни", обяви шефът на МВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.