Училища, градини, фитнеси и ресторанти затворени до 21 декември (ВИДЕО)

Училища, градини, фитнеси и ресторанти затворени до 21 декември (ВИДЕО)

  • Забраняват частните тържества с присъствието на над 15 човека

  • Разрешени са посещенията на басейни 

  • Дават една минимална заплата за родителите и 24 лв. на ден за работниците 

С 2 месеца ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка. Новите противоепидемични мерки влизат в сила от вечерта на 27.11.2020г. и ще продължат до 21.12.2020г. Това обяви на брифинг в Министерски съвет здравният министър Костадин Ангелов.

Какво предвиждат новите мерки:

-Преустановяват присъствените учебни занятия във всички учебни заведения – в училищата за ученици от 1-ви до 12-и клас, всички извънкласни занимания, дейности по интереси, университети, детски градини и ясли, занимални, присъствени занятия в школи.

-Затварят се и фитнесите, ресторантите, баровете, дискотеките и всички нощни клубове.

-Преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

-Прекратява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, като изключение се прави при посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска.

-Не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека.

-Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса. -Преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

-Моловете също ще бъдат затворени от петък, но в тях ще останат да работят магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогериите, зоомагазините, банките, застрохователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори.

-Забранени ще бъдат и туристическите посещения в страната и чужбина.

-Преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

Паркове и градини остават отворени. Разрешени са посещенията на басейни и лифтове. Всички храмове - църкви, джамии, синагоги ще останат отворени, уточни здравният министър. Той добави, че магазините - квартални и малки, ще работят, а големите - тип МОЛ се затварят защото там хората се събират на затворени пространства.

Мерките ще влязат от сила в петък вечерта

Учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени до тогава. Ангелов обясни, че по отношение на границите има контрол за трети страни и такива с висока заболеваемост - при необходимост се изисква PCR тест. 

Тези мерки се въведоха във всички страни по-рано, посочи ген. Венцислав Мутафчийски и дабави, че при 600 души на 100 000 население е трябвало да бъдат предприети и у нас. „Целта е намаляване на случаите, което на база на нашите наблюдения у други държави ще стане втората седмица, и намаляване на смъртните случаи, което ще стане между 2-ра и 3-та седмица.”, каза председателят на НОЩ. „Човешкият живот е абсолютната ценност, ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност, призвани сме да браним човешкият живот. Трябва да се намалят до минимум контактите.”, каза още ген.-майор Мутафчийски. По думите му ресторантите, моловете, фитнесите са най-рисковите и ограничаването на контактите на тези места ще намали рисковете. „Не претендираме за пълно затваряне на държавата”, подчерта председателят на НОЩ. „Така ще дадем възможност на нашите сънародните до посрещнат по-спокойно светлите коледни празници. Ще се забави и темпът на пандемията, ще се даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са направени.”, каза ген.-майор Мутафчийски. По думите му с тези мерки ще се намали с 50% заболяваемостта, и това било доказано с много и авторитетни научни изследвания. 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че в ЕС са се заразили 3 млн. души, а починалите са 50 000. По думите му няма правителство, което да стои безучастно. Доц. Кунчев обясни, че обществото е разделено на две и половината смята, че трябват по-строги мерки, а другата не смята, че трябва да се предприемат нови. „Наблюдаваме 17 показателя и ги сравняваме с другите страни в Европа и се опитваме да намерим най-точното сечение между това да пазим хора и да не пречим на икономиката.”, заяви проф. Кунчев. Той посочи, че на база на оксфордски доклад по отношение на строгостта в мерките с въвеждането на новите страната ни ще попадне с групата в страните между 70 и 75. „Това ще ни помогне да достигнем до плато и в заболяемостта и смъртността. Това се базира на опита на Италия, Испания и Франция, които успяха да го постигнат с въвеждането на подобни мерки”, каза главният държавен инспектор, като посочи, че има и страни с по-строги мери. Доц. Кунчев обясни, че за решението да затворят училищата, фитнесите, моловете са повлияли социалните контакти в тях: Контактът между деца, стоящи в една стая по 5-6 часа, води до това, че дори и да има един положителен, той заразява останалите, дори и при приемане на необходимите противоепидемични мерки. При фитнесите ситуацията е същата – дори да сме на разстояние, ние сме на закрито, а имаме много голяма физическа активност и излъчваме много вируси, ако сме вирусоносител.”, аргументира той решението за част от обектите.

По-строгите мерки били предприети сега и за да се овладее високият пик на заболяемостта и смъртността и да се даде възможност на семействата да посрещнат коледните празници. „Идват светли празници.

Не правете огромни събирания

контактът между хора, когато седнат на маса и са на няколко питиета, е изключително тесен и там се получават най-ефективните заразявания.”, призова още доц. Кунчев.

Според директора на "Пирогов" Асен Балтов мерките ще дадат глътка въздух за медиците, които вече 8 месеца са на първа линия. "Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение", обясни Балтов. Той подчерта, че са осигурени всякакви медикаменти, включително и Ремдесевир.

Разкриват се и три нови центъра за набиране на плазма – в Пловдив, Стара Загора и Плевен

и така те стават 5 с двата действащи в София и Варна.

„Готови сме да откликнем изцяло на необходимостта от допълнителни медикаменти за лечението на болните. Това ще даде глътка въздух на колегите, повечето от които над 8 месеца са на първа линия. Много от тях се заразиха, преболедуваха и се върнаха на първа линия. Имаме над 2000 колеги, които се борят с вируса. Давайки този диапазон от три седмици ще дадем възможност не само на повече хора да се излекуват и да бъдат лекувани, но и ще дадем възможност на всички наши колеги да се излекуват и да се върнат на работните си места и да бъдат активни, докато дойде ваксината, обясни Балтов. 

Това решение беше трудно, но е важно за всички ни, коментира пък социалният министър Деница Сачева. Продължават да действат мерките 60/40, както и 80/20. Ще продължи и социалния патронаж, който осигурява храна. Подкрепа ще получат и семейства, които остават да гледат децата си в къщи, мярката е разширена и е достъпна за повече родители, условие е да са в неплатен отпуск. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта, изброи Сачева.

Днес приехме нова мярка за затворения бизнес - това е постановление за заплащане на компенсации на затворените бизнеси, служителите ще получават по 24 лв.на ден,

работниците ще вземат директно парите от АЗ

За около 50 000 души сме отделили 50 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси", обезпечването ще стува обаче около 350 - 400 млн. за около 300 000 души и сме в готовност да разширим средтсвтата, и всички да бъдат подкрепени, увери социалният министър и добави, че подкрепата за медиците на първа линия продължава.

Икономическият министър Лъчезар Борисов подчерта, че е постигнат баланс между мерки и бизнес. Сектор "Търговия" остава изцяло отворен, мерките за останалите ще действат само 3 седмици, увери министърът. Той благодари на работодателите за  техните предложения. Работим върху това да освободим 156 млн. за подкрепа на тези затворени сектори, това ще се случи до часове или дни. От ББР ще има облекчени кредити, които ще получават малките и средните бизнеси, каза още Борисов преди срещата си с вицепремиера Томислав Дончев. "Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да получим по-бърз ефект и да достигнем от бизнеса. Облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР, ще получават фирмите - до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият индикатор са фиксираните разходи, но % от оборота който са загубили през 3-те седмици също е важен такъв", обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.