Бременната Константина: „Целият ни живот изгоря, късмет, че сме живи” (СНИМКИ, ВИДЕО)
7

Бременната Константина: „Целият ни живот изгоря, късмет, че сме живи” (СНИМКИ, ВИДЕО)

Вложили 240 000 лева в изпепеления си дом, Фирмата строител не си свършила работата, наложило се да теглят нови заеми. Десетки се отзоваха на призива да помогнат на многодетното семейство

„Целият ни живот изгоря, но е важното, че с децата сме здрави. Лека полека вярвам, че ще успеем с помощ от близки и приятели, много непознати хора вече се отзовават, да почнем да градим дома си отново. Щеше да бъде голяма трагедия, ако пожарът беше тръгнал през нощта, защото много бързо можехме да се задушим и да не можеше да се реагира по абсолютно никакъв начин”. Думите са на бременната в 9-ия месец Константина Димитрова, чийто дом в пловдивското село Брестник изгоря напълно на 24 февруари т.г. Като по чудо тя, нероденото й момченце, двете й дъщерички: Христина на 10 години и по-малката Божидара, както и съпругът й Петър, успели да се спасят. В пламъците обаче заминала и цялата им покъщнина.

Историята на многодетното младо семейство от село Брестник „Телеграф” разказа подробно. След публикацията на екипа ни, както и призиви в социалните мрежи за помощ от близки и приятели на пострадалите, десетки непознати доскоро за Петър и Константина българи започнаха да помагат. Екипът ни бе свидетел как мъж, който не желае публичност, във вторник сутринта предаде в ръчичките на 10-годишната Хриси плик с 20-левки и своя визитка. Много други хора също даряват финансови средства, дрехи, учебни пособия на четвъртокласничката, бебешка козметика и вещи от първа необходимост. Кметството в село Брестник в лицето на кметицата Елена Проданова също помага в кампанията. Отделена е стая, в която ще се събират даренията от вещи за семейство Димитрови. От училището в селото също са решили да се включат в кампанията. В два хранителни магазина в Брестник са поставени дарителски кутии. На апела за подкрепа е откликнал и командирът на Авиобаза Граф Игнатиево бриг. ген. Димитър Петров, който е обещал да съдейства за осигуряването на ведомствен апартамент, в който Петър и семейството му да се подслонят за няколко месеца.

Според Петър Димитров пожарът в къщата му, която е с дървена конструкция, е възникнал заради недобро изпълнение от страна на строителната фирма. „Влагане на некачествени материали и неизпълнение на предписанията дървеният материал на къщата да бъде обработен с химикали, които да предотвратят горенето му”, обяснява накратко причините за пламъците Петър. По думите му в изграждането на къщата е вложена огромна сума. Започнали с два потребителски кредита, но след това се наложило да теглят ипотека от 180 000 лева. С лихвите трябва да върне на банката общо около 240 000 лева. „40 000 лева от тези 180 000 лева са парите, които строителната фирма ни открадна без да довърши къщата. Съответно трябваше да изтеглим много по-голям кредит. Лихвата стана по-висока, срокът за връщане стана по-голям. Всичко отиде в някакви колосални размери. След това със собствени средства, които никак не са малко, довършвахме къщата на час по лъжичка”, казва Петър със сълзи в очите. И обяснява, че на месец семейството му връща на банката около 1000 лева за ипотечния кредит и буквално многолюдното му семейство живее с майчинството на съпругата Константина. Петър не може да сдържа сълзите си при вида на изгорялата къща. Въпреки че е опасно, тъй като покривът е почти напълно изгорял и може всеки момент да се срути, той влиза вътре и се опитва да спаси нещичко от покъщнината. „Спасих ти ютията, ето”, казва той и вади от руините оцелелия домакински прибор.

Във фаталната неделна утрин семейството е закусвало. Замирисало им на пушек и огледали откъде може да идва миризмата. Установили, че димът идва от комина. „Закусихме и почнахме да разтребваме, да мием чиниите и в този момент усетихме странна миризма. Помислихме, че някой електроуред може да е прегрял и да е стопил контакт. Но секунди по-късно съпругата ми от прозореца на верандата, че излизат гъсти кълба дим между комина и фасадата”, се връща назад Петър. Константина пък казва, че е късмет, че мъжът й си е бил вкъщи. „Предишната вечер беше дежурен и ако аз бях сама с двете деца, нямаше да успея да реагирам толкова бързо”, признава тя. Веднага щом Петър осъзнал, че къщата му гори, извел навън децата и Константина, обадил се и на 112. „Аз бях по домашни дрехи. Излязохме навън буквално само с дрехите на гърба си. Предполагам, че пожарът е тръгнал от  връзката, която камината прави с комина. Това е най-горещата точка и предполагам, че оттам е тръгнал”, казва той. Опитал се да гаси с пожарогасител, но неуспешно.

До дома им били изпратени четири пожарни, но въпреки усилията на огнеборците, пламъците се разпространили много бързо заради дървената конструкция. Ватата в изолацията също се разгоряла бързо и къщата била неспасяема. Тогава на свой риск пожарникарите влезли в горящата къща и успели от гардероб близо до входната врата да измъкнат един наръч с дрехи за децата. Петър успял да вземе личните документи на семейството си, след което можел само да наблюдава как домът му изгаря напълно. Тъй като домът им е строен с кредит, е застрахован и в близките дни се очаква застрахователната компания да се произнесе за размера на обезщетението.

„Хората от Брестник подеха инициатива да се подпомогне семейството, останало без дом. Доброволци минават през къщите, за да наберат финансови средства. Те са най-важни в момента. Кой с колкото може да помогне”, каза кметицата на село Брестник Елена Проданова. Тя уточни, че с помощта на ръководството на община „Родопи”, ще се помогне на семейство Димитрови да разчистят останките от изгорялата си къща. В момента пострадалото семейство е приютено в дома на сестрата на Константина в Пловдив, но там не може да остане дълго време. Домакинята също има две деца, а и Константина всеки момент може да роди. „Терминът ми е на 10 март, но очаквам бебето да се появи на 3 март”, казва тя с усмивка, въпреки трагедията с изгорялата къща.

Преди години Петър спасил момченце, което си глътнало езика

Преди няколко години Петър и Константина спасили непознато дете, което си глътнало езика. Военният шофирал по новия надлез на Сточна гара, когато колата пред неговата внезапно спряла. Той също отбил и отишъл да види да не би на шофьора да му е прилошало. Оказало се по-страшно. Вътре в другия автомобил имало малко момченце с висока температура. То направило гърч и си глътнало езика. Започнало да се задушава. Майката и бащата се опитали да отворят устата му, за да извадят езика, но детето ги ухапало. Военното обучение на Петър си казало думата и той успял да извади езика на момченцето. След това да повика линейка и детето да бъде откарано в болница. В Това време засилил се по надлеза микробус щял да ги помете и отнесъл сложения на пътя червен триъгълник. Междувременно той и Константина придвижили колата на непознатото семейство до дома им, за да не стои на надлеза. Само преди ден майката на спасеното момченце им се обадила и им казала, че никога няма да забрави доброто, което са й сторили и че тя сега на свой ред ще се опита да им помогне.

Банкова сметка на името на Константина Емилова Димитрова:

УникредитБулбанк

IBAN

BG05UNCR70001520697983

 BIC UNCRBGSF

Paypal account:
http://www.paypal.me/helpdimitrovi

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.