0

Д вама братя от гоцеделчевското село Господинци направиха свой оригинален жизнен избор, вместо да мрънкат от безработицата в района и да поемат пътя към чужбина.

Двама братя от гоцеделчевското село Господинци направиха свой оригинален жизнен избор, вместо да мрънкат от безработицата в района и да поемат пътя към чужбина.

Преди девет години 29-годишният сега Исмаил и 2 години по-малкият Ведат Хаджиеви разчистили с много труд изоставените преди повече от 30 години лозя край селото им и...  започнали да гледат разсад лавандула.

 

Началото

„От 4 години насам си направихме собствени насаждения. В началото беше много трудно, докато подготвим площите, понеже не бяха обработвани от 30 години и бяха  обрасли с много тръни. Усилията бяха много, също  така и разходите не бяха малки, но ние не се отказахме, защото го правим с много желание“, разказа за „Телеграф“ баткото Исмаил.  Първата година засяхме 10 декара и така всяка  година ги увеличавахме. Досега вече имаме 60 декара, добави той.         

 

 

Идея

Идеята да се захванат с тази непозната в района дейност се родила от техен колега и приятел, живеещ в Гърция. Той също по това време започнал да се занимава с лавандула, така и те решили да се пробват. Според тях тънкостите при отглеждане на лавандулата не са малко. Както при разсада, така и при  насажденията. Най-сериозният проблем при отглеждането на лавандула е, ако по време на жътвата започне да вали дъжд. Тогава добивите са много ниски. Проблем е липсата на работна ръка при жътвата, която братята започват след броени дни. Жъненето на лавандула се извършва ръчно със сърпове.

 

Дестилерия

   Още в деня на жътвата зелената маса се извозва в Разлог, където има дестилерия. Лавандулата се дестилира, както се вари ракия и се получава лавандулово масло. За което има пазар в България. Тази година братята Исмаил и Ведат очакват количеството зелена маса да е над 30 тона.

 

Семейно

Исмаил вече е младоженец.  Доскоро и двамата  ергенували,  но на 20 юни 2019 г. Исмаил вдигнал сватба с любимата си. „Имам нейната подкрепа и се надявам да се включи в отглеждането на лавандулата.  Ние всичко това го приемаме като хоби, не като бизнес. Харесва ни да се занимаваме с това като цяло“, обнадежден е Исмаил.

 

 

Кметът сияе от гордост

 

Кметът на Господинци Ахмед Ходжов се хвали със своите млади съселяни: „От 2006 година умишлено избягвах да ходя в местността Лозята, защото ми навяваше тъжни мисли. Бях последният от селото, който изостави лозето, завещано от дядо ми и татко ми. Там, където някога е била колибката на пъдаря, който е пазил лозята на Господинци и Осиково, видях как двамата братя са превърнали запустелите лозя в лавандулови полета. Добре подредени полета с едногодишна, двегодишна, тригодишна и четиригодишна лавандула изпълниха погледа ми“, сподели по телефона Ахмед Ходжов.