Едва 23-годишни, двама братя близнаци решават да се захванат с не леката задача да произвеждат гъби в кюстендилското село Вратца. Първоначално всичко започнало като хоби от гледане на клипчета в нета.

Това увлечение обаче прераства в начин на живот и ежедневие за Денислав и Борислав Ковачеви.

Сърнели и булки

„Никога не сме си представяли, че някога ще отглеждаме гъби. Още като малки много се радвахме, когато баба Данка и дядо Борислав ни водеха да търсим гъби по поляните след есенните дъждове. Във Вратца имаше страшно много гъби - сърнели, ливадни печурки, булки. Живо си  спомняме тръпката, когато намериш 20 сърнели една до друга. Така години по-късно всичко започна с едно клипче, на което попаднах в интернет - как да си отгледаш гъби вкъщи, и ми изглеждаше много вълнуващо и интересно.

Екосистема

Освен това вникнах в цял един непознат за мен свят, за който разбрах, че е от ключово значение за всяка една екосистема - света на гъбите. Поръчах си посадъчен материал и след много несполучливи опити и много четене и всякакви експерименти вече почнах да имам успеваемост. Дени се увлече в същото време“, разказва Борислав Ковачев.

Северна Македония 

 

Първата си реколта от гъби те получават през 2016 г. Захващат се любителски, правят опити и експерименти до достигането на крайната цел. Година по-късно момчетата вече изграждат ферма за гъби кладница на семейна земя в кюстендилското село. Поръчват посадъчен материал от Северна Македония, както и от нашата страна. Черпят опит от колеги и са твърдо решени да превърнат фермата си в една от най-модерните в страната. Но с това амбицията не приключва за Боби и Дени. Те решават, че могат да предлагат на пазара и консервирана продукция.

Деликатес

Започват собственоръчно да консервират гъбите в буркани, които са повече от деликатес за всяка трапеза. „Още от малки сме консервирали буркани и това не беше проблем за нас. В момента го правим сами с брат ми. При по-голяма реколта можем да ги даваме за консервиране във фабрика, но към този момент това ни устройва. Както при всяка рецепта и при тази с консервираната кладница има специфика – слагаме черен пипер, бахар, чесън и… всичко е въпрос и до огромно желание и много любов, която вкарваме в работата си“, допълва и Денислав.

Популярни

Така двете момчета са едни от най-търсените в момента в Югозападна България. Правят доставки за Кюстендил, Благоевград, Перник и София. Ежедневието им е натоварено, но не се оплакват. Плътно до тях е баща им Роман, който им помага при изграждането на оранжериите. Баба Данка и дядо Борислав също напътстват двете момчета. „Нищо от това, което постигнахме, нямаше да бъде възможно без помощта на нашето семейство, колеги и приятели. Тук е мястото да изкажем благодарности на баща ни, чийто строителни умения и труд ни помогнаха да положим нужните основи и да се научим на строителство. Също така благодарим на наши колеги от Македония, с които обменяме знания и технологии“, обясняват още Боби и Дени.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За 12 грама от най-скъпата подправка са нужни 1 кило цвят

Прибираме реколтата от шафран

За 12 грама от най-скъпата подправка са нужни 1 кило цвят

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae).

Подхранвайте редовно с  оборска тор

Хризантемата обича влагата

Подхранвайте редовно с оборска тор

Хризантемите са влаголюбиви, но поливането им трябва да е умерено, тъй като от прекомерната влага кореновата система може да загние.