Брашненият чувал на квадратурата

Брашненият чувал на квадратурата

Спомняте ли си колко пъти след т. нар. промени от началото на 90-те години ни сменяха номерата на автомобилите? Със сигурност повече от веднъж. На практика това си беше чисто и просто изръсване на портфейлите на хората. Отделно те бяха принуждавани да губят доста време в чакане по опашки.

Сега се подготвя ново и още по-щателно изтръскване на брашнения чувал на данъкоплатеца. Нарекли са го паспортизация за сградите. Спрягат се доста солени цени, особено за отдавна изтънелия ни джоб. Пък, който не плати, ще му прибират парите принудително, все едно не се е издължил към хазната. В случая няма да минем само с две ламаринени табели и чакане, а ще ни цакат на квадратен метър от имота ни.

По първоначални преценки за всяка сграда документът ще се подготвя цял месец. При стотиците хиляди жилищни постройки у нас - колко века биха били необходими при това положение? Или отново става дума за вършене работата през куп за грош само и само да се приберат кинтите. Масовото саниране на панелките показа подобни примери на отнесени от вятъра стиропорени изолации.

Не на последно място е редно да си зададем въпроса има ли страната ни достатъчно подготвени специалисти, които да извършат щателно и качествено обследване на сградния фонд? Да не забравяме, че немалка част от най-кадърните ни инженери отдавна работят в чужбина и не мислят да се връщат у нас, колкото и да се говори как се бил вдигнал стандартът на живот в страната, натрупала вече 15-годишен стаж на последното място в ЕС. Разбира се, трябва да стане ясно и по какви критерии ще се избират фирмите, които ще правят обследването и ще дават информация за техническите паспорти. Освен това, знаейки върлуващите у нас навици да се пише повече работа от свършената, не е ясно кой ще проверява това. Не по-маловажен е и проблемът и за истинността на написаното в паспорта. С риск да бъда обвинен в прекалена мнителност ще обоснова съмненията си с едно припомняне за стотиците стари къщи паметници на културата, които вече ги има само на снимка. Кой гарантира, че фирмата, която ще прави технически паспорт на такъв имот, няма (срещу съответния брой финикийски знаци) да напише, че сградата не подлежи на реставрация, което отваря пътя към легалното бастисване на архитектурния шедьовър. Същото може да се случи и с всяка здрава сграда на атрактивно и скъпо място в някой голям град, като разликата е, че така ще се подбие цената на квадратните метри в нея и някой „чакащ зад ъгъла“ лесно ще я изкупи.

Преди да се започне да се бие барабанчето за масовата паспортизация на сградния фонд, е редно да се разбере колко и каква информация има в наличност. Все пак сме европейска държава и имаме архиви.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.