Българската стопанска камара (БСК), съвместно с Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), стартира проект за насърчаване на по-дългия трудов живот и способност за работа. Той ще бъде финансиран с 1.7 млн. лв. от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Продължителността на проекта е 2 години. Сред основните цели е

да се преодолее недостигът на работна сила

при работодателите. Освен това, задача на начинанието е да приспособи политиките за управление на хора в различните компании към променящите се демографски тенденции. С проекта ще се извършат проучвания, изследвания, анализи и ще бъдат разработени секторни стратегии и политики. В изпълнението ще участват над 300 експерти от БСК, членуващи браншови и регионални сдружения на работодателите, експерти от КНСБ, мениджъри и специалисти „Човешки ресурси“. Проектът ще предостави подкрепа на 10 икономически сектора, 120 предприятия и 2000 заети лица.

Според БСК необходимостта от проекта е обусловена от това, че у нас продължителността на живота нараства. „Прогнозите за следващите 30 години са, че средната продължителност на живота ще надхвърли 85 години“, пишат още експертите от камарата. Според тях

1.5 млн. пенсионери все още имат капацитет

или знания, опит, мъдрост за работа. Отделно работната сила застарява, което е и глобална тенденция. През 2019 г. 23% от работната сила на страната е на възраст между 55-65 години. През 2010 г. средната възраст на работната сила е била 35-39 г., но съгласно прогнозите, до 2030 г. тя ще стане 50-54 г. и, ако тенденцията се запази, до 2050 г. средната възраст на трудоспособното население у нас ще бъде 60-64 години. Днес

трима работещи в България подкрепят един пенсионер.

След 40 години това съотношение ще бъде 1,7 работещи на 1 пенсионирал се гражданин. Работодателите пък са заинтересовани, но неподготвени. „В голяма част от предприятията липсват практически инструменти и среда, чрез които тези процеси да бъдат управлявани", смятат от БСК.

По темата: БСК КНСБ проект
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни

253 къщи за гости ще трябва да върнат общо 46,4 млн. лв. Това е резултатът от проверката на Държавен фонд „Земеделие” на всички обекти, които са направени с европари по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, съобщи Нова телевизия.

Доходите нарастват с 11.3% през третото тримесечие, а разходите - с 4.3 на сто

Общият доход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1716 лв. и нараства с 11.3 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 г., съобщи Националният статистически институт. Общият разход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1583 лв. и се увеличава с 4.3 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.