Регистрацията на апартаменти, предлагани чрез онлайн платформи, да се извършва онлайн, предлага туристическият бранш. В момента определени имоти вече могат да се използват от туристи само ако бъдат категоризирани, обяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Константин Занков в ефира на Канал 3.

Едно от изискванията за категоризация е 51% от собствениците на имоти в сградата да дадат своето съгласие за даването под наем на даден апартамент. В някои случаи обаче това условие може да се окаже неизпълнимо.

Такъв е и този със собствениците на апартхотели по морето. Те са предимно руснаци и англичани, които идват за кратко в страната, и връзката с тях би била много трудна. Освен това общините нямат достатъчно административен капацитет, за да отговорят на всички заявки за категоризация в срок.

„Промяната в законодателството е стъпка в правилната посока“, допълни още Занков. Той изрази подкрепата си към предложението всеки туристически обект да плаща данъци, но това трябва да бъде извършвано по възможно най-удобният и лесен за собственици на подобни апартаменти. Подадените онлайн заявки ще бъдат одобрявани много по-бързо, а след това отново по онлайн път ще се подават гостите, нощували през месеца. На база тази информация лесно могат да се направят отчисления колко трябва да се даде на общината и колко на приходната агенция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ангелкова откри българския щанд на 40-ото на FITUR в Мадрид

България се представя все по-успешно в Испания, в Европа и по света като целогодишна туристическа дестинация. Присъствието в Мадрид на български туристически фирми и региони дава отлична възможност да се разкрие потенциалът на страната ни като конкурентна целогодишна дестинация за летен, зимен и разнообразни форми специализиран туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на българския щанд на 40-ото международно туристическо изложение FITUR в Мадрид, което продължава до 26 януари.

Стотици разгледаха днес емблематични обекти в Смолян

Стотици гости и жители на Смолян посетиха емблематични туристически забележителности в града, които се включиха в инициативата на министерството на туризма „Денят за вас“. В проекта взеха участие Планетариумът в Смолян, Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ и Художествената галерия и днес бяха с вход свободен.

Херо Мустафа впечатлена от туризма ни

Работим активно, за да продължим ползотворното сътрудничество на Министерството на туризма и посолството на САЩ в духа на отличните отношения между двете страни. Туризмът е сред приоритетните области, които могат да насърчат и разширят това партньорство. За България секторът е изключително важен, защото генерира приблизително 12% от БВП и 11% от общата заетост в страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа.