Брацигово не иска площадка за рециклиране на пластмасови отпадъци

Брацигово не иска площадка за рециклиране на пластмасови отпадъци

Жителите на Брацигово подготвят протест в знак на несъгласие за изграждане на площадка за рециклиране на пластмасови отпадъци.

Инвестиционното намерение е на фирма с чуждестранни собственици и бъдещата площадка е замислена да се простира в двора на бившия завод за производство на домакински съдове. Там се предвижда да бъдат отворени две поточни линии, а договорът за наемане на някогашното предприятие „Каомет“ е бил подписан още през миналия октомври.

От Басейнова дирекция вече са позволили бъдещото производство, като са дали писмено становище, че то няма да уврежда природата и водите, тъй като промишлената вода ще изтича в градската канализация. Водата, необходима за процеса на рециклиране, ще постъпва от подземни сонди, както и от мрежата за питейно – битови нужди.

Намерението на двамата съдружници от „Европейска рециклираща група“ – Джоу Шидан и Янг Ванг е да преработват пластмасови отпадъци с обем от 20 000 тона годишно. Във въздуха няма да бъдат емитирани опасни вещества и вредни емисии. Въпреки бъдещите уверения на чуждестранните инвеститори местните жители са категорични, че площадката ще бъде опасна за минералните извори в града, откъдето си наливат вода не само брациговци, но и гости от други населени места, както и за маслодайните рози и туризма в родопското градче.

Бъдещото производство се намира в близост до защитена зона BG0002063 „Западни Родопи” за опазване на дивите птици, включена в списъка от защитени зони. Отворена е и подписка, а гражданите могат да изпратят възражения на имейлите на родопската община и на РИОСВ-Пазарджик. Срокът за това е 14 дни, а те изтичат на 25 януари. Кметът на община Брацигово Петко Петков по този повод ще даде пресконференция във вторник.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.