БПЦ с три собствени църкви в Европа, водим преговори и за друга

БПЦ с три собствени църкви в Европа, водим преговори и за друга

34 свещеници служат в Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ

45 църковни общности има в диоцеза на българската Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква. Всяка една от тях ползва самостоятелно или съвместно с евангелската или католическа църква храмове, които са собственост на епархията.

Става дума за храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща, където е една от най-старите ни църковни общности, „Св. Иван Рилски“ във Виена. В момента той се изплаща чрез банков кредит от църковната община. Изцяло собственост на БПЦ е и „Св. Архангел Михаил и Гавриил“ в Хага, който сме закупили преди една година благодарение на българската държава. Това обясни пред „Монитор“ Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той уточни и че вече се финализира сделката по закупуването от евангелската църква на катедралния храм „Св. цар Борис-Михаил Кръстител“ в Берлин.

„Всички останали се ползват с договор от католическата или евангелската църква. Една голяма част от храмовете ни в цяла Западна и Централна Европа се ползват със или без наем. Но това е в резултат на


доброто сътрудничество между епархията

и католическата или евангелска църква. Те ни предоставят тези помещения, за да извършваме богослуженията си. Разбира се, нашата цел е да имаме повече самостоятелни храмове в диоцеза на епархията“, коментира митрополит Антоний.

Под юрисдикцията на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ е и манастирът “Св.Троица“ в Буххаген, провинция Долна Саксония.


Издръжката на задграничните епархии са


от държавния бюджет. Всяка година се гласува една и съща сума за подпомагане дейността на свещенослужителите в Западно- и Средноевропейска епархия и поддръжка на самите храмове.

„Идеята ни е тази сума да се оптимизира максимално, за да можем да имаме средства не само за подпомагане на дейността на самите свещенослужители. Важно е да отбележим и че изготвихме проект за наш храм в община Мадрид. Много се радвам, че кметицата има изключително добро отношение към Българската православна църква, защото там живеят над 50 000 българи“, обясни Негово Високопреосвещенство.


В момента се водят разговори да ни бъдат предоставени

2000 кв. м площ, за да бъде построен храм за българите в Мадрид с прицърковни помещения - канцеларии, неделни училища, социални трапезарии.

„Дълги години няма разрешение на този проблем, затова сега се радвам, че община Мадрид проявява голямо разбиране. Ще видим какво ще стане с тези преговори. Все пак в тези европейски държави често има само по един храм и хората пътуват стотици километри, за да присъстват на богослужение. Така че бих казал, че храмовете ни са пълни с мотивирани, млади хора, които имат своето религиозно възпитание. Нашата задача е да съхраним тяхната вяра“, обясни митрополит Антоний. Той изтъкна и че много наши сънародници зад граница помагат и финансово за обновяването на храмовете ни в чужбина и показват съпричастност към проблемите на църквата ни.

34 наши свещеници пък служат на територията на Западно- и Средноевропейска епархия, като месечно получават за това по 500 евро. Това всъщност е държавната помощ, съчетана с дотиране от съответната община.

„Всички те обаче работят и нещо друго, имат своя статут в съответната държава. Само така могат да си осигурят една нормална за съответната държава заплата“, каза още Негово Преосвещенство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.