BOX2, или кутия за емоции
3

BOX2, или кутия за емоции

Изложба BOX2 се открива днес с вернисаж до 19 ч. в галерията на СБХ на ул. „Шипка 6" (зала 1Б), където може да бъде видна до 3 декември. BOX2 е съвместен проект на Дарина Цурева (рисунка-гравюра върху стъкло) и Георги Георгиев (фотография).

Проектът BOX, представен за пръв път през 2010 г., изследва понятието КУТИЯ, а изобразителните търсения целят достигане до същността на връзката предмет-пространство-обвързаност. BOX2 си поставя за цел да разшири тази връзка, включвайки и емоцията като мощен, активиращ творческия импулс и процес, фактор. Така търсенията вече са на ниво емоция-предмет-пространство-обвързаност, като последна дума отново ще има емоцията.

Дарина Цурева е родена през 1959 г. в София. През 1985-а се дипломира в класа по живопис на проф. Иван Кирков в Националната художествена академия. Има над 20 самостоятелни изложби в България и чужбина. Носител е на наградата „Дечко Узунов“ на СБХ (1995) и на още редица отличия. Нейни творби се намират в НХГ, СГХГ, в градските галерии на Бургас, Балчик, Перник и Каварна, както и в множество частни колекции в България, някои европейски страни и САЩ. С гравюра на стъкло художничката се занимава сравнително отскоро. „Стъклото е божествен материал. Веднъж видях как лъч светлина премина през стъклена пластика също като Бунюеловия лъч по ръба на чашата. Беше вълшебно, но аз не можех да направя нищо стъклено, освен пак да рисувам, този път с инструмент. Възможността да се насложат две рисунки една върху друга ме забавлява. Първо основа-силует, после рисунка-гравюра“, споделя тя пред БНР.

Георги Георгиев е роден през 1963 г. Работи в областта на фотографията и концептуалното изкуство – пърформанс, арт акции, дигитализации и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.