0

Б оряна Калейн си осигури място в утрешния олимпийски финал в индивидуални многобой в Токио, след като се класира на осма позиция в днешните квалификации. 

Боряна Калейн си осигури място в утрешния олимпийски финал в индивидуални многобой в Токио, след като се класира на осма позиция в днешните квалификации. 

В същото време Катрин Тасева не успя да си осигури място в десетката, след като остана 14-та и ще пропусне утрешните спорове за медалите в японската столица. За нея това бе и последно състезание в кариерата, която тя обяви, че ще приключи след Игрите в Япония. 

До последната ротация Катрин се движеше в позиция да си гарантира място във финала, но изключително слабо изпълнение на лента, за което тя получи едва 17.650 (общо 91.100) точки ѝ коства този шанс. Представянето на Калейн в последната ротация също не бе блестящо, като тя събра 19.150 (общо 95.650) пункта, но натрупаният актив от първите три уреда ѝ позволи да запази място сред първите десет.

Във финала утре Калейн ще спори за отличията със сестрите Дина (106.300) и Арина (106.175) Аверина от Руския олимпийски комитет, които завършиха съответно първа и втора в днешната квалификация както и Линой Ашрам (Израел, 103.100), Алина Харнаско (Беларус, 99.250), Анастасия Салос (Беларус, 99.150), Милена Балдасари (Италия, 96.050), Никол Зеликамн (Израел, 95.900), Виктория Оноприенко (Украйна, 95.450) и Кристина Похранична (Украйна, 93.100).

“Състезанието беше доста тежко, защото продължи през целия ден. Допуснах доста глупави грешки, основно на обръч и на лента. Имаше някои неточности и в топката, но смятам, че дадох максимума от себе си. Аз по принцип съм уверена във всичките си съчетания, просто беше много дълго състезание. На моменти губех от концентрацията си, което може да бъде пагубно за всеки един спортист. Но мисля, че на този етап имам още какво да покажа като възможности. За утрешния ден си пожелавам да играя малко по-уверено и малко по-спокойно”, заяви Боряна Калейн пред камерата на БНТ след края на квалификациите.

„Ами всъщност това беше последното ми състезание, най-вероятно щом съм била десета е било и последният ми тренировъчен ден, най-вероятно повече няма да играя. Имам известни планове за близкото бъдеще и така", пък заяви Катрин Стасева. 

„Равносметката горе-долу съм си я направила за цялата кариера. Много неща постигнах! Самият факт, че съм тук, че сме две гимнастички на Олимпиада, две българки, е доста сериозен успех защото последните две Олимпиади имахме по една гимнастичка. Ние с Боряна постигнахме много, както и Невяна, и тя доскоро беше част от този отбор. Постигнахме доста, но за жалост днес нещата не се получиха както исках.

„Имам по-специални моменти, които ще запомня“, заяви Катрин след края на днешните квалификации.

„Каквото и да направим ние, те няма да ни харесват. Ако ще олимпийски медал да вземем, те пак няма да ни харесват защото ще искат още и още и нещо винаги ще ни куца. Аз не мога да обръщам внимание на такива хора, на такива коментари, не чета, не гледам, не следя, не ме вълнуват. Повечето пъти това са хора без работа, които не са се реализирали в живота и не знаят каква е цената на това да излезеш на олимпийския терен“, добави тя по адрес на множеството интернет критици в България.