0

Б оряна Калейн завърши на пето място във финала на индивидуалния многобой в художествената гимнастика от олимпийските игри в Токио.

Боряна Калейн завърши на пето място във финала на индивидуалния многобой в художествената гимнастика от олимпийските игри в Токио.

20-годишната българка игра по-силно от вчерашната квалификация, хвърли се максимално да изпълни всичките си трудности и допусна само една грешка на топка. Тя събра общо 100.625 точки след 25.900 на обръч, 25.625 на топка, 26.650 на бухалки и 22.450 на лента. По този начин Калейн победи с точно една точки италианката Милена Балдасари в спора за петата позиция, а не ѝ достигна само 1.475 за четвъртото място, което бе завоювано от руската звезда Арина Аверина.

Титлата след изключително драматичен завършек на надпреварата грабна израелката Линой Ашрам, която с общо 107.800 точки победи със само 0.150 точки сочената за фаворит рускиня Дина Аверина. Бронзът пък грабна Алина Харнаско от Беларус, която се възползва от грешката на Арина Аверина в играта с лента и така я победи с 0.600 точки.

„Чувствам се много добре и съм много щастлива и горда от това, което постигнах в това състезание – бе първият коментар на Боряна Калейн през камерата на БНТ. - Имах доста тежка психическа подготовка в последните 2 месеца и това представяне го отчитам като победа над себе си. Това бе състезание, за което съм мечтала цял живот, което бе отложено с цяла година и това, че станах пета е огромен успех за мен“.

Боряна коментира, че се е научила на много нещо по пътя до Токио. „Научих се, че не бива да губя вяра в себе си. Париж е след цели 3 години и не мога да си правя планове за тогава, но на този етап - продължавам. Сега следва почивка и после започваме да се готвим за предстоящото през ноември световно отново в Япония“, обяви най-близките си планове Калейн.

С петото си място тя изравни класиранията на трикратната световна шампионка Мария Петрова, която бе пета в Барселона 1992 и Атланта 1996 и записа най-добро представяне на наша грация именно от тези игри насам.

Единственият медал от индивидуалния многобой досега за България остава среброто на Адрана Дунавска от Суел 1988 г.

Утре от 5.00 часа е финалът в многобоя при ансамблите, където българките влизат с първа оценка, но надпреварата започва от нулата.