0

П родължаване на магистрала "Хемус", довършване на тунела под Шипка, изграждане на пътища, създаване на гаранционен фонд за туризма, продължаване на мерките за облекчение и в помощ на бизнеса и дългосрочна рекламна кампания. Това обеща лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на представители на туристическия бранш, туроператори и ресторантьори, с които проведе среща в централата на партията. На нея присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова и бившият туристически министър Николина Ангелкова.

Продължаване на магистрала "Хемус", довършване на тунела под Шипка, изграждане на пътища, създаване на гаранционен фонд за туризма, продължаване на мерките за облекчение и в помощ на бизнеса и дългосрочна рекламна кампания. Това обеща лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на представители на туристическия бранш, туроператори и ресторантьори, с които проведе среща в централата на партията. На нея присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова и бившият туристически министър Николина Ангелкова.

"Заради глупостта им ще съборят и зимния туризъм", коментира по време на разговора Борисов.

Иначе от бранша се оплакаха пред него, че ни трябват чужди туристи, а последните месеци нищо не се е променило. Климатологът проф. Георги Рачев, който е експерт и в сектор "Туризъм" обясни, че хората, които ни управляват нищо не правят и само отлагат. Борисов се съгласи с Рачев и коментира, че Турция и Гърция правят сериозна реклама у нас, а ние 36 дни не можем един кораб да изтеглим.

Лидерът на ГЕРБ поясни, че в краткосрочен план трябва да е насочен към зимния сезон. Напомни, че миналата година всички са работили на максимум. Сега обаче сме били в тъмночервена зона. "Зимата дойде, в планините вече има сняг. Кой Ханс или Смит, както казваш ти, ще дойде в тъмночервената зона", каза Борисов. И добави: "Когато ние взимахме решенията, нямаше ваксини и лекарства". Тогава те въвели зелените коридори. "Август месец щяхме да сме блеснали. А ние за глупостта си - половин милиард за избори да дадем, избори след избори и сега ще съборят и зимния туризъм", каза той. Напомни, че миналата година без затваряне не можело да се мине. Именно затова въвели мерките 60/40. "Това бедствие Европа го преодоля. Просто трябваше да правите каквото и Европа. Ние - пропиляно време", каза Борисов по адрес на служебния кабинет. "Мерки няма, а теглят заеми - 1,8 млрд.лева само този месец", каза още лидерът на ГЕРБ и се зачуди къде са дадени тези пари - нямало ги нито в образованието, нито в земеделието, нито в МВР, нито в армията, ни то в културата. Сравни издаването на зелен сертификат след първа доза ваксина като с шофьорските курсове.

Борисов изтъкна значението на магистрала "Хемус", което обеща да завърши, защото било полезно за туризма. Даде да се разбере, че ако са били на власт за Великден щял да пусне аутобана. Той обвини служебния кабинет, че парите за "Хемус" са били заделени, но те са ги похарчили. По думите му именно инфраструктурата помага на туризма. Сред другите пътни обекти, които трябва да се довършат са пътя от автомагистрала „Тракия“ до Слънчев бряг, скоростните пътища Русе-Велико Търново и Ботевград-Мездра-Видин,околовръстния пръстен на София. "Машините от Южната дъга щях да ги преместя на Хемус", каза Борисов и поясни, че трябва да се довърши и тунела под Шипка, отделно и създаването на гаранционния фонд, за който настояват от бранша.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че Гърция е имало жестоки глоби, за тези, които не спазват мерките. "Не е приятно - губиш почитатели и избиратели, но това ще се върне на държавата още напролет", каза той и прогнозира тежка зима, в това число и за хотелиерите, след като се вдигнала цената на тока. Това на свой ред щяло да вдигне цената и на пакета. "Това ли ви е промяната", попита Борисов и изтъкна, че искат само смяната на главния прокурор Иван Гешев. "Какво ви пречи?", попита още той.

От бранша пък заявиха, че искат мерки, но и яснота как се влиза в страната от 1 декември. Именно на този въпрос трябвало да се отговори, ако сме искали да има зимен сезон. Ресторантьорите поясниха, е има разлика между миналата година и вълната сега. Ричард Алибегов поясни, че реално няма никакви мерки. В София има въведено намаляване на тротоарно право. Напомни, че  бизнесът не бил против зеления сертификат, но такъв да важи и за преболедували с антитела, който да се докаже след тест за антитела и да важи за 30 дни. Поясни, че моловете и заведенията са празни и те сами си организират пунктове за тестване. Според него държавната администрация също трябва да работи със зелен сертификат. Напомни за среща в средата на октомври, където това е било обещано.

Борисов даде да се разбере, че е съгласен за зелен сертификат след тест за антитела. Напомни, че навремето те са осигурили ваксини, а сега една част от тях сме дарили, други - продали, а времето минава и годността им изтича.

Ресторантьорите пък заявиха, че облекченията трябва да останат, сред която и 9 % ДДС, мярката 60/40 , която да важи поне 1 година след като свърши пандемията. Поясниха, че в София може да е добре, но такава е ситуацията в в провинцията и е нужна държавна помощ.

"На нас това не ни е трудно, защото сме го въвеждали", каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че следващата жертва на гигантската инфлация ще бъдат общините, защото в бюджетите им няма предвидени пари за по-високите сметки за ток. Фандъкова пък поясни, че плащат с 3 млн. лева повече за улично осветление заради скъпия ток. Борисов пък призова служебният кабинет да се вземе в ръце. Той напомни, че преди седмица са поканили на среща синдикати и работодатели и им показали модела, с който да се тушира скока на тока. По думите му са излъгали хората за цената на газа - това намаление от 33 % било от прогнозната цена. "Но Радев вика много ми е хубаво правителството. "Няма да можем да минем зимата, ако караме така.Февруари е най-тежкият месец", каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ отново изтъкна значението на личния пример за ваксинацията и попита къде президентът Румен Радев се е ваксинирал. "Днес имаме 145 починали. Това са повече жертви, отколкото на война. А те си правят масовки! При нас нямаше нещо, което да не се опитаме да направим за тази криза. Дори нямаше криза. Колегите ме питаха мен, защото аз първи затварях и първи отварях. Австрия гледаше от нас. Питаха ме какво мисля да направя", каза лидерът на ГЕРБ. 

Накрая  Борисов напомни и какво е обещал - дългосрочна рекламна кампания, завършване и ремонт на пътищата, гаранционния фонд. Туроператорите пък поискаха също контролно звено към гаранционния фонд, както и възможност да получат гарантирани заеми от ББР.