Започва масово тестване за коронавирус на българите (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Започва масово тестване за коронавирус на българите (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Борисов от Банско: Надявам се догодина курортът да е пълен. Целта е да ви запазя живи и здрави

Започва масово тестване на българските граждани, за да бъде обхваната много по-голяма част от населението на България. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев и на премиера Бойко Борисов. 

След като инспектира магистрала "Струма", министър -председателят посети Банско, за да види как се тества местното население за коронавирус. "Надявам се догодина курортът да е пълен. Целта е да ви запазя живи и здрави. Нищо по-важно няма", каза Борисов след като видя лаборантите, които взимат пробите от банскалии.

Именно Ананиев, уточни, че досега се тествали хора, за които имали съмение и свъразите с лицата с коронавирус. Той изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19. „Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, посочи Ананиев. Министърът добави, че масовото тестване ще се извършва както с бързи тестове, така и с PCR-тестове. Ананиев бе категоричен, че имат достатъчно тестове, като каза, че имат 20 000 PCR теста и се очакват още много доставки, както и дарение от граждани и организации.

От своя страна премиерът отбеляза, че масовото тестване вече се извършвало в някои общини.

Двамата цитираха излязлата европейска статистика, която показва, че страната ни е на последно място по зарзени от COVID-19 в ЕС и на трето по най-малко починали.

Иначе пред поликлиникта премиерът бе посрещнат от местния свещеник и поясни, че за първи път няма да му целуне ръка. "Господ иска да ни запази живи и здрави", каза Борисов. В местаната поликлиника пък му докладваха, че са тествали  общо 600 човека.

"Има дрехи, има максимално предпазни средства, работят в пълен обем, така че масово да се тестува града, както и съседния - Разлог”, заяви Борисов след това.  Пред медиите той обясни, че всеки ден отварят на хиляди въороси по различни теми и даде да се разбере, че карантината, социалната изолация и мерките са били най-правилното нещо. Той отново припомни, че има 20 000 PCR теста, като се чакат още от Южна Корея. Лабираториите пък вече били 18, като напомни, че днес е била открита и тази в Пловдив.

Ананиев на свой ред поясни, че даренията по сметката на здравното министерство вече са над 4 млн. лева, които ще използват за предпазни средва тестове и всичко което е необходимо. "Родолюбието за пореден път се показа", заяви Ананиев.

Борисов пък изтъкна доклада на Европейския център за паразитни болести, като поясни, че данните от него показвали, че мерките ни са правилни. Така се отговаряло и на всички говорители, които му "изпилили нервите", коментира той,  визирайки критиките и препоръките, че мерките трябва да се разхлабят. Премиерът поясни, че и сега Франция е удължила извънредното положени до 11 май. "И аз можех да лъжа българите така на две седмици", каза той.  Борисов призова да се благодари на докторите и полицаите на първа линия. Попитан за мерките във връзка с предстоящите празнични дни, премиерът посочи, че е важно да се спазва заповедта по отношение на преминаването през КПП–та на входовете и изходите на областните центрове, която здравният министър издал на 20 март. 

След това премиерът отиде до местен цех за мебели, който е възстановил производството след вдигането на карантината над Банско. От там се похвалиха, че изнасят продукция за Холандия и сега чакат патент за САЩ, като са измайсторили скрин, който ставана малко легло. Собственикът пък изтъкна, че мерките, които са въвели са добри. 

Борисов на свой ред заяви, че въвеждането на карантината е било, за да се движи бавно болестта, а фирмите да работят. "Само да сме живи здрави, производството ще се възстанови", каза Борисов на работниците в предприятието. Той похвали собственикът на завода, че "добър капиталист" и дори по време на карантината пуснал работниците си в 10 дни платен отпуск. „Дошъл съм при такива хора, за да им благодаря за работниците и че благодарение на тях и сега капе в държавната хазна, за да има за пенсионерите, полицаите докторите, всички останали, за да върви оборота в държавата. Чест и почитания“, добави министър-председателят. Премиерът отново припомни думите си за бизнесмените със скъпи коли и изтъкна, само ролс ройсовете са 84, а S-класите въобще не са ги борили.  Богатита и ламборджинитата пък все били регистрирани на фирми. Борисов отново заяви, че целта е да има пари за пенсии, за лекарите и полицаите.

Собственикът на цеха пък одобри мярката 60/40, но изрази надежда де не стигат до нея. Само се надяват да продължат работа и след 2 месеца, а външните пазари  да не са затворени за тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.