Борисов от Разлог: В този мандат сме дали 2,4 млрд.лева за образованието (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
12

Разкритикува купонджиите в Пловдив, провери как е възстановен моста по пътя за Гоце Делчев

Борисов от Разлог: В този мандат сме дали 2,4 млрд.лева за образованието (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари, каза още премиерът

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция в страната. Този път е в Разлог, като с него е просветният министър Красимир Вълчев,  където посетиха тамошната професионална гимназия по механизация на селското стопанство. Гид в обиколката им бе кмета на града Красимир Герчев.

Пред директора Борисов поясни, че са направили много за образованието, а бизнесът търсил кадри не само в земеделието, но в производството. Самата сграда на школото, където се обучават 240 деца, пък е ремонтирана и санирана, имат нова отоплителна инсталация, както и тренажор за децата за придобиване на категория Б. По-късно премиерът написа във фейсбук, че благодарение на модерната база децата ще имат добра подготовка и по-лесно ще се реализират на пазара на труда.

"Близо милиард за образователна инфраструктура, отделно 1,4 млрд. за увеличение на учителските заплати", коментира по време на обиколката Борисов и поясни , че за този мандат са дали близо 2,4 млрд. лева за образованието. "Да си знаят какви са фактите тези, които приказват. Защото е лесно да викаш на улицата, а не като нас да покажеш какво си направил", заяви премиерът.  Поясни, че на 31 януари, ако така управляват пандемията, възнамеряват да върнат и големите ученици в клас. Напомни, че сега те са дистанционно, но може да се провеждат практики. " Сега, ако е живот и здраве, 31-и да ги пуснем да учат и големите - много добре", допълни премиерът.

Кметът пък докладва на Борисов, че бизнесът има интерес към схемите 60/40 и 80/20. Кметът Герчев заяви, че благодарение на мерките за икономиката, са запазени хиляди работни места, а Борисов уточни, че са над 300 000 подпомогнатите работници. С Борисов бе и евродепутатът Андрей Новаков, който поясни, че в Брюксел има вечерен час. Той бе категоричен, че най-добрия баланс между икономика и здраве в мерките е постигнало българското правителство. "Аз виждам в Европа какво е, там съм на терен и само тук така работи икономиката", заяви Новаков. 

"Видно е, че с тези мерки, България се движи добре и дават мерките резултат", каза Борисов. И добави: "Е, винаги може да има по някой тарикат, като тези, които правят купони, но РЗИ бързо си свършва работата, а те лъжат не държавата, а само себе си и после се разболяват", явно визирайки последният казус в Пловдив с незаконния купон. Уточни, че Гърция са по-добре от нас само по брой заразявания, а били с пълен локдаун. Поясни, че у нас бизнесът продължава да работи и се строи. Новаков, който пък е координатор на ГЕРБ за Благоевград, на свой ред поясни, че единствените на терен в региона са от ГЕРБ. Никой от по-малките партии не се виждали на терен.

След Разлог, Борисов отиде и в Добринище. Там той посети основно училище „Св. Климент Охридски“, където ремонтирали и игрището. Учителите пък завиха,че са доволни от министър Вълчев, който бил любимият им министър. Директорът пък показа физкултурният салон към школото, което било старо кино и също ремонтирали. Малко по-късно написа във фейсбук, че държавата е дала 300 000 лв. за ремонт на двора и сградата на школото в Добринище.  Тук учат близо 140 деца, на които със съдействието на местната власт са осигурили отлични условия за обучение. Напомни, че през декември са отпуснали на община Банско близо 7 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа,а с част от тези пари а в Добринище ще се реконструират улиците „Александър Стамболийски” и „Паисий Хилендарски”.

Отбиха се и до местната църква „Св. Св. Петър и Павел", която също е ремонтирана с пари от държавата. В момента се прави и иконостаса. Борисов заръча на кмета на Добринище да каже на хората, че и за гимназията по електротехника в региона също са отделни средства, за да бъде ремонтирана. Премиерът напомни, че по време на пандемията не затворили църквите и джамиите. Така пък владиците стигали до хората и те си запазили вярата. "Единствените, които не си затворихме църквите", каза отново Борисов. С отеца пък посетиха и втора църква - „Успение на Пресвета Богородица", която е възстановена изцяло от руини. "Само Господ ни пази", каза Борисов и допълни, че трябва да имаме вяра и молитва, добри доктори и здравна система. По-късно написа във фейсбук, че 2070 са православните храмове, които са получили средства от правителство за реновиране и строителни дейности през последните 6 г. "За ремонт и нови на храмове на Българската православна църква в страната сме отпуснали над 38 млн. лева през последните години", изтъкна Борисов след това във фейсбук.

Обиколката продължи и с проверка как е възстановен подкопаният от валежите мост по пътя за Гоце Делчев, като заедно с него бе зам.-регионалният министър Николай Нанков. Премиерът благодари на строителите, а Нанков поясни, че това е временно укрепване, като за целта са сложили над 2000 куб. камък. Сега се изготвял проект, за да решат трайно проблема. Движението вече е пуснато и в двете посоки,като от четвъртък вечерта е разрешено и преминаването на тежкотоварни превозни средства в двете платна. В сряда Борисов лично дойде на пропадналия път в следствие от повишените води на река Места, където бе обсъдена създадената организация от отговорните звена за нормалния ритъм на движение на трафика по време на ремонта.  Борисов акцентира, че държавата продължава да подпомага с финансови средства пострадалите райони вследствие на обилните валежи през последните дни в страната и не спират възстановителните дейности по места. 

Следващата спирка бе гимназия в село Брезница край Гоце Делчев, която скоро също е ремонтирана, с нови кабинети и нов салон, а Борисов поясни, че правят над 50 физкултурни салони в страната. "Освен интернет и компютри, трябва да има и спорт", каза премиерът. Обеща на кмета да разгледа двата проекта за укрепване на реката, както и този за ремонт на детската градина.

В началото Борисов обърна внимание, че кметът е от ДПС,а директорът на училището е от ГЕРБ. "И после викат имало симбиоза. Гледай какво училище", каза премиерът. Обеща да потърси пари за проектите и отново припомни, че с ДПС са противници на изборите, но когато става дума за образование, здраве и нуждите на хората, кабинетът работи еднакво и помага на всички. "Когато става дума за образованието и здравето на хората правителството помага на всички български граждани. Всяко едно населено място, всеки един човек са важни за нас, независимо от коя партия е кметът.", написа след това премиерът във фейсбук. Иначе директорът на гимназията поясни че от 2002 г. е в в системата на образованието и досега никога такива средства да са били отпускани за просветата.

Премиерът се спря и в центъра на селото където има джамия, но и църква. "Двете религии да са мост", каза Борисов и добави:"Сега може би някой си обясняват защо сторим толкова много църкви и манастири". Поясни,че сторят и джамии и помагат на хората, което било най-важното, за да има съвместно съществуване.

Накрая визитата продължи в село Дъбница с поредното ремонтирано училище - „Христо Ботев“, а кметицата му подари пакет с местен боб. Премиерът разгледа новия корпус на училището, за което правителството осигури над 200 000 лв. Напомни, че са дали над 11-12 млн. лв. за шкафчета в школата, за да не се товарят децата с тежките раници. С училището пък ще имат две STEM класни стаи. "Преди да сторим цървки и джамии, изграждаме училища. Тогава всеки може да мисли и да решава", каза Борисов,а от преподавателите изтъкнаха, че в училището са пример за етническа толерантност и живеят в мир и разбирателство. Единственото, което им липсвало било физкултурен салон, а премиерът заръча на Вълчев да намерят решение.  Поръча на кметицата да направи проект и за дерето, а те ще отпуснат пари. Нанков поясни, че деретата трябва превантивно да се оправят - както това  в Дъбница, така и 2 в Брезница. В село Дебрен пък се изграждал обреден дом.

"Добре, че ГЕРБ дойде в нашите региони",  казаха местните и поясниха, че по избори само нагнетяват обстановката. "Какво да направим,  да се сбием с ДПС на улицата. Има общини, които те ги спечелиха, но помагаме и на тези общини", каза премиерът.

Последна спирка ще е мостът при Блатска, който паднал заради скъсаната дига.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.