Борисов в Рабат: България и Мароко са входни врати към Балканите и Африка

Борисов в Рабат: България и Мароко са входни врати към Балканите и Африка

Двете страни с пътна карта за развитието на отношенията, местните полицаи с БГ бронежилетки

Мароко е входна врата към Африка и крал Мохамед VI полага огромни усилия за това, а България стои по същия начин на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с мароканския си колега Саад Един ел Отмани в МС, който се помещава в кралския дворец в Рабат.

„Благодаря за посещението, г-н Борисов показа искрено желание и грижа за по-нататъшното развитие на нашите отношения. Ние имаме политическа воля за това развитие. Благодаря на г-н премиера за подкрепата към Мароко на редица международни форуми. Имаме една пътна карта за по-нататъшното развитие във всички области.

Посещението ще окаже влияние

за засилването и развитието на двустранните отношения”, заяви от своя страна Отмани. Той подчерта, че важна стъпка е и създаването на смесена комисия между българския и мароканския бизнес, която ще работи за проекти не само в двете страни, но и в цяла Африка. „Имаме около 30% ръст в сферата на стокооборота, надвишава 250 млн. евро в сферата на храните, фармацията, торовете. Със споразуменията, които подписахме в социалната сфера, ще дадем още по-голям тласък на взаимоотношенията”, категоричен бе пък Борисов. Той се спря и на сигурността и военната промишленост като важни за сътрудничество сфери и подчерта, че полицаите в Мароко използват български бронежилетки. Борисов отбеляза още, че шефът парламентарната група за приятелство между България и Мароко Велислава Кръстева от ДПС е отправила покана към свои колеги от африканската страна за посещение у нас. "Надявам се в началото на другата година да дойдеш и ти, за да представим нещата, за които говорихме", обърна се Борисов към Отмани.

В отговор на на въпроса дали е имало реакция на изказването му за

конфликта между Русия и Украйна

от четвъртък вечерта, когато заяви, че е разтревожен и ситуацията заплашва и нашата страната, както и че има всички предпоставки да се повтори конфликтът в Югославия и проблемът трябва да се реши бързо, премиерът пък обясни, че представителите на МС са го поздравили за изнесената лекция пред дипломати. Визирайки мигрантските потоци, по време на въпросната лекция Борисов изтъкна, че Африка трябва да акцентира на образованието и намаляването на раждаемостта, иначе Европа „ще се счупи“. Той разказа, че на срещата на четири очи с премиера на Мароко е бил предупреден, че има реална опасност

40 млн. икономически мигранти

да тръгнат по маршрута Африка-Европа заради климатичните промени. "Имате и бежанци, а България е на такова място, през което минава така нареченият балкански коридор. Ние положихме огромни усилия, изградихме и съоръжение по границата. Имаме над 90 съдебни производства срещу трафиканти и нулев миграционен натиск. Това се дължи както на нашите усилия, така и на споразумението с Турция", обясни Борисов, по чиито думи единственият начин да не тръгнат тези 40 млн. е да се направи така, че да останат в Африка, за да работят и да се вдигне БВП на страните там. Борисов каза още, че Българското европредседателство е дало перспектива на страните от Западните Балкани, но трябвало да се вземат мерки за решаването на конфликтите в региона, тъй като те спъвали развитието му.

След завръщането си от Мароко у нас пък, на летището Борисов коментира готовността на „Газпром“ да се включи в нашата газопроводна мрежа и думите на енергийния министър Теменужка Петкова, според които „Турски поток“ ще мине през България. Вървим в посока на т.нар. "Български поток" на територията страната, каза премиерът и обясни, че досега условията са били необвързващи, но предстои държавният регулатор да одобри или неодобри предложението, за да се пристъпи евентуално към трета фаза. “Това означава, че който резервира капацитет вече е реално взетото решение и то трябва да стане началото на декември“, поясни Борисов. По думите му ние имаме най-много работа, защото сме първи на входа на тръбата. “Не оправдаваме пред никой българския национален интерес”, коментира Борисов. Премиерът каза още, че това е директна тръба от Русия и на наша територия можем да го наричаме „Български поток“. “Нека спазваме стриктно правилата, за да не стане като по време на мандата на БСП, когато министър Драго Стойнев носеха в Брюксел договорите да ги канселират. „Южен поток“ беше спрян в мандата на БСП и причината бяха корупционните схеми в обществените поръчки”, подчерта той. И добави, че там, където минава газ, няма войни. Газ по „Български поток“ ще има когато го построим и това означава, че трябва да сме много бързи, за да не бъдем изместени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.