„Европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива. Тя е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Познан, съобщиха от „Дондуков“ 1 и акцентира, че разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България.

Той допълни, че ключовата дума е доверие и за него трябва да се работи. „За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на XX век“, посочи Борисов и уточни, че ролята на „Берлинския процес“ в това отношение е важна и България приветства инициативата отворените въпроси между шестте държави от региона да бъдат разисквани в този формат.

„Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от Европейския съюз“, каза Борисов. Като такъв добър пример той изтъкна подписването на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, който направи възможно даването на хоризонт за начало на преговори със западната ни съсесдка за влизане в ЕС. „Сред приносите на Берлинския процес е програмата за свързаност, насочена към създаване на условия за икономическо развитие и насърчаване на добросъседските отношения. Включително чрез финансирането на конкретни инвестиционни проекти за регионалната инфраструктура, транспорта и енергетиката“, уточни министър-председателят. Той отбеляза още, че добрите транспортни и енергийни връзки, както и дигиталната свързаност, подобряват живота на хората в региона и спомагат действията на ЕС да станат по-видими.

„От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море“, заяви премиерът. Той добави, че България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни. Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа. „Надявам се и в бъдеще Берлинският процес да продължи да бъде двигател за развитие на местните икономики, да допринася за сближаването на региона с ЕС и за по-добър живот на гражданите на тези страни“, завърши изказването си премиерът Борисов.

Похвали се пред евролидерите с разбитата цигарена фабрика

Преди началото на срещата Борисов показа снимки на колегите си от разбитата вчера фабрика за нелегални цигари до Пловдив, стана ясно от профила му във Фейсбук. "Запознах ги с данните от кампанията "Инициативата срещу незаконната търговия“, които показват, че резултатът от 3.8% за 1-ви тримесечие на 2019 г. е най-ниският от началото на Инициативата досега и е безпрецедентен в целия ЕС", написа премиерът.

След това Борисов проведе среща и с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Премиертът през Заев: Трябва по-бързо решение за Гоце Делчев

„Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от ЕС", заявил пък Борисов по време на разговора си със Заев, съобщиха от кабинета. Борисов дал за  пример договора за приятелство между България и Македония. Именно този договор дал хоризонт за началото  на преговори на Македония за присъединяване към ЕС.  Двамата обсъдили и постиженията и предизвикателствата в двустранните отношения и отбелязали, че договорът между двете страни всъщност е дал положителен тласък в партньорството. „Дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа“, посочил още Борисов.

На свой ред Заев отбелязал, че подписването на договора е най-големият им успех. "Без твоето лидерство това нямаше да е възможно“, коментира той.Заев покани Борисов

заедно да отбележат втората годишнина от подписването на договора на 1 август и заедно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев. 

Борисов на свой ред заявил, че от 1992 г. до днес, българската страна е настоявала единствено за обективното предаване на историческите факти. „Удовлетворени сме, че постепенно, но надяваме се трайно, истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво в Република Северна Македония, като например - президентът на страната Стево Пендаровски“, каза българският премиер. Борисов изтъкна, че ще има разговор и с македонския президент Стево Пендаровски в началото на следващата седмица в Сараево, където ще се проведе Срещата на върха на държавите в ПСЮИЕ. По думите на Борисов на виско ниво - премиери и външни министри има доверие. Сега обаче трябвало да се работи за доверие между администрациите и комисиите, за да има реален резултат. "Нужна е нова динамика в работата на Комисията, която да доведе до бързи и категорични резултати до края на 2019 г., по теми като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и др.“, подчертал премиерът. 

Заев пък уверил Борисов, че поетите спрямо България публични ангажименти, в това число и издаването на разрешение за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран са в ход и вече има разрешение за възстановяване на паметника.

От кабинета съобщиха още, че очакванията са

през октомври България и  Македония да отбележат съвместно на най-високо ниво 1005-а годишнина от смъртта на цар Самуил.

В хода на разговора двамата премиери изразили мнение, че това ще е доказателство за ефективното изпълнение на поетите от правителствата ангажименти чрез Протокола от 10 юни, подписан по време на първото заседание на Междуправителствената комисия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Нищо не може да ни опази повече от дисциплината

Заради коронавируса: Граничари с термометри на всеки пункт (ОБНОВЕНА)

Борисов: Нищо не може да ни опази повече от дисциплината

Кабинетът създава Кризисен щаб заради коронавируса, обяви на извънредно заседание на Съвета по сигурността, свикано заради заразата, премиерът Бойко Борисов.

МВР шефът: Трябва да се вземат бързи мерки за борбата с коронавируса

Трябва да се вземе общо европейско решение, както и да се изготвят национални мерки за сигурност за справянето със ситуацията с коронавируса. Това заяви в брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов след среща с баварския си колега Йоахим Херман.

Младен Маринов: България е една от най-сигурните външни граници в Европа

България е една от най-сигурните външни граници в Европа. Това доказват статистиките на ФРОНТЕКС и европейските агенции, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след среща с държавния министър на вътрешните работи на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман.