Борисов в Пирогов, заръча да се възстановят
8

Борисов в Пирогов, заръча да се възстановят "зелените коридори" (ВИДЕО+СНИМКИ)

МЗ решава до обяд къде това е възможно

Да се възстановят "зелените коридори" за ваксинация срещу COVID-19 там, където има възможност. Това заръча премиерът Бойко Борисов. Той бе на проверка в болница "Пиригов", за да види как върви ремонта на детското отделение. Заедно с него бе здравният министър Костадин Ангелов, а гид в обиколката им е шефът на "Пирогов" Асен Балтов.

Показаха на премиера кърмаческия сектор, стаята за деца инвалиди. Балтов пък поясни, че преди това е било стаята за аптеката. Навсякъде имало UV лампи, климатици, изрисувани са стените за по-уютна среда - тема динозаври. До всяко легло има кислород и то във всеки един момент може да се превърне в интензивно. 720 000 лева са били усвоени. Имат и детска млечна кухня. По думите на Балтов през "Пирогов" минавали по 40 000 деца на година, а в болницата за лечение остават по около 10 000. Досега са били застъпени предимно в хирургичното отделение.  "Дано все така да е празно", каза Борисов.

Балтов поясни, че от спешното има топла връзка за педиатрията и детското спешно отделение. Именно там са операционните и всички е събрано на едно.

Ангелов докладва, че днес вече са пристигнали 52 800 дози ваксини, а от 6.30 часа всички РЗИ-та с колите чакали да бъдат разпределени, а това ще стане в зависимост от движението на ваксиниране по фазите в дадената РЗИ.

Борисов на свой ред заръча на Ангелов да възстановят  "зелените коридори" за ваксиниране, където има чакащи хора. "Възстановете до 8 март до следващата доставка", каза Борисов. Поясни, че утре трябва да дойде и още една доставка с ваксини - над 22 000 от "Пфайзер".

Ангелов пък поясни, че до обяд ще преценят и решат дали е възможно "зелените коридори" да се възстановят и къде.  Поясни, че в различните РЗИ-та фазите вървят по различен начин, а интересът е изключително голям. 50 % от новите ваксини щели да бъдат дадени на общопрактикуващите лекари. "Там където чакат, ги пуснете. Ако има чакащи на Пирогов, ВМА и другите големи болници ,ги пуснете зеленият коридор, за да минат днес хората", каза Борисов.

Балтов поясни на свой ред, че имат записани хора за различните фази, чакат доставката от ваксини от РЗИ и започват да ваксинират по списъците. 

Накрая Борисов напомни, че са отделили и 20 млн. лева за медицински хеликоптер.

По-късно от МС уточниха, че през изминалата година правителството отпусна 14 995 760 лева на най-голямата спешна болница в България за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение. Приключва цялата енергийна ефективност на 5 сгради. Имаме изцяло обновяване на външния им вид, смяна на дограмата, отопление, осветление. Разполагаме и с най-съвременна апаратура“, добави на свой ред Балтов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.