Борисов в Перник, провери тръбопровода (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
4

Борисов в Перник, провери тръбопровода (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Поръчали сме 1 млн. теста за коронавирус от ЕС

Премиерът Бойко Борисов бе в Перник, за да види смяната на водопровода и новата тръба, която трябва да пусне вода от София до миньорския град. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров го прокара през квартал "Църква", където трябва да се сменя част от водопровода. Именно от там ще започне още в края на седмицата голямата подмяна на ВиК -мрежата в Перник. След това стигнаха до отколонението на тръбата от Мало Бучино, по която ще стига водата от столицата. 

Кметът докладва на Борисов, че язовир "Студена" се пълни с много добри темпове и вече в него има 8,7 млн. куб.метра вода. Той изрази надежда, че ако продължи със същите темпове, може в края на пролетта режимът на водата в града да бъде отменен. 

Борисов пък вметна, че сега с пускането на водата през мрежата на София,

режимът ще бъде облекчен

и вероятно до 22.00 часа, но това зависело от разговори на кмета и местното ВиК - дружество.

За радост и на Родопите има много сняг и Белмекен се пълни, каза Борисов и добави, че този нов тръбопровод  на пролет ще стане резервен за Перник. 

Владимиров пък вметна, че благодарение на нея сега ще облекчат режима, а през това време ще оставят "Студена" да се пълни. 

Премиерът на свой ред припомни, че днес е имало заседание на МС, като са приели точка, с която са  дали съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

"За да не стане така, че имаме тръба и вода, пък не можем да я ползваме", каза на шега Борисов. От коментарите му пък се разбра, че е имало известно забавяне от страна на екоминистерството и издаването на разрешително от тяхна страна, което пък е предизивкало размяна на реплики между кмета на Перник и екоминистъра. В тази връзка той ги посъветва да пият по една ракия и диалогът да продължи. 

На мястото беше и икономическият министър Емил Караниколов, който пък увери, че още днес КЕВР ще излезе с решемие ,  за да определи цена на водта.  Борисов пък поясни, че ако върви така , може да се махне и режима на вода. Борисов благодари на работниците, които не спрели, на министрите, както и градоначалника, защото работили заедно.

Наред с водния режим обаче Борисов и Караниколов коментираха и ситуацията около коронавируса и мерките, които властта предприема.

В тази връзка Караниколов обясни, че в момента в София тех парк се е събрала текстилната промишленост и БАН, които да представят своите разработки.  Имало два вида флитри за маските - с активен въглен и със сребърни йонни връзки. 

"Ако изключим Китай, няма друга държава, която да е попълнила така бързо нуждите си за облекла",

каза Борисов. 

Той отново припомни, че ще произведат 10 000 шлема. Гърция пък сега въвеждала нашите мерки. А всичко, кото се случвало в света, показвало, че

нашите мерки са били правилни и своевременни. 

От думите на Борисов стана ясно, че сме поръчали и 1 млн. тестове в общата поръчка на ЕС, за да тестват после населението. От думите му се разбра, че забраната за износ важала само за трети страни. Вътре в общността обаче едни държави призвеждали инсулин, а други - лекарства за кръвно.  По думите му ЕС като голяма система работи малко по-бавно, но накрая мощно сме щели да се справим с предизвикателствата всички зедно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.