Борисов: В храма само тези, за които вярата е по-важна от здравето

Борисов: В храма само тези, за които вярата е по-важна от здравето

Църквите и манастирите не са затваряни. Имам уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща в Светия синод с патриарх Неофит и митрополитите от Синода. Те обсъдиха мерките за сигурност по време на големите празници Цветница и Великден, така че да не се стигне до пик на заразата.

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината. Служители на МВР ще съдействат, където е възможно да се направи дистанция пред църквите.

"Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние, да, има хиляди, които отиват зарази традицията. Тях мога да ги призова да не отиват.

"Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки", подчерта Борисов. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма, отбеляза Борисов и допълни, че има хора, за които да не отидат на църква е по-ценно, отколкото здравето.

"Без Него (Господ) нищо не можем да направим. Как тогава да затворим църквите", подчерта премиерът.

Той уточни, че при КПП-та колите, които отиват към манастирите ще бъдат съблюдавани така, че да се пропускат поетапно, за да няма струпане на много хора. По думите му държавата може да компенсира загубите на храмовете заради непродадените свещи.

Премиерът съобщи, че с министър Красимир Каракачанов са обсъждали възможностите за празнуване на Гергьовден на 6 май, който попада в дните на извънредното положение.  Според нивото на заболеваемостта те са начертали три плана.

План А е в случай, че резултатите са добри. Ако не са добри - включваме план Б, ако сме изпусали ситуаията е третият план, каза още Борисов. На 30 април той отново ще обсъди с министър Каракачанов дали и как ще ще се проведе парада на Гергьовден.

Премиерът Борисов съобщи, че се работи по въпроса за допълнително възнаграждене на полицаите, които са на първата линия. Точните разчети той ще  съобщи утре, в петък, когато министър Марин Младенов му ги покаже. Той е поискал и данни за смъртостта през тази и миналата година. Не мога да издам заповед с полиция и палки, и църквите да бъдат затворени. Затова и помолих владиците, те направиха отстъпки, каквито не бяха правили.

Според вътрешният министър Младен Маринов не е необходимо, ако в населеното място има църква, човек или групи да тръгват към някой манастир.

От собствено опит знам, че в храмовете движението може да се организира така, че хората да влизат от един вход и да излизат от друг, каза той.

Министър Маринов изрази сериозно безпокойтво от масовите трапези по Великден.

Първите два случая от коронавируса COVID-19 тръгна точно от голямо фамилно празненство, припомни той.

 От утре, петък, ще бъде засилено присъствието на органите на реда в ромските квартали, за които има наблюдение, че не се спазват стритно разпорежданията п редвид извънредното положение.

Разпоредил съм в София, където се забелязва нарушаване на разпоредените мерки, ангажирал съм и жандармерията, мерките да се затегнат. В тези квартали ще бъде засилено полицейското присъствие, за да ограничим безпричинното движение, доколкото е възможно, каза още министър Младенов.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.