0
  • Управляващата партия обещава ремонт на 4000 км пътища и 500 км нови магистрали

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е на посещение в село Драгиново. С него е и вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-регионалният министър Николай Нанков, които са и водачи на листи на ГЕРБ съответно в Габрово и Ловеч. Те инспектираха детска градина в селото, която е с капацитет за 130 деца и е изградена с отпуснатите от правителството през 2017 г. 1,6 млн. лв.

  • Управляващата партия обещава ремонт на 4000 км пътища и 500 км нови магистрали

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е на посещение в село Драгиново. С него е и вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-регионалният министър Николай Нанков, които са и водачи на листи на ГЕРБ съответно в Габрово и Ловеч. Те инспектираха детска градина в селото, която е с капацитет за 130 деца и е изградена с отпуснатите от правителството през 2017 г. 1,6 млн. лв.

При инспекцията бе припомнено кои улици са ремонтирани, както и реконструкцията на пътя за Велинград. Борисов се поинтересува и от училището в града. Борисов обобщи, че от началото на мандата са дадени над 8 млн. лв. за инфраструктура в община Велинград.

"На базата на изчисленията, които правим предвиждаме разход за образованието да е 5% от БВП, ще продължим увеличаването на учителските заплати, като нашите сметки показват, че в рамките на следващия мандат трябва да стигнат средно 2500 лв. Възнаграждението за заетите във висшето образование пък трябва да е поне 2800 лв. Делът от БВП за висшето образование - 1%. По-високите възнаграждения ще мотивират младите хора да влизат в системата на образованието. Разликата между нас и всички останали е, че всяко число е писано и доказано", заяви вицепремиерът, а Борисов го допълни, че нямат нито едно неизпълнено обещание.

Дончев нарече "скромна" заявката на Борисов за 2000 лв. средна заплата.

"Хората ни вярват, защото преди 4 години обещахме двоен ръст на учителските заплати и днес той е факт. 1,4 млрд. лв. осигурихме за увеличението на възнагражденията и 1 млрд. лв. за образователна инфраструктура. Нашата предизборна кампания е лесна - показваш и мълчиш, работа, работа, работа", каза още Борисов и допълни: "След като вече модернизирахме големите градове, насочихме усилията си и към малките населени места. В следващите години ще получим близо 60 млрд. лв. европейски средства, които ще използваме и за подобряването на средата за живот в малките населени места. Община Велинград е голям туристически център, хората тук са заети предимно в този сектор. Ние изпълнихме ангажименти си към тях и забранихме добива на волфрам в района".

След това Борисов посети Магерово, където бе посрещнат от симпатизанти, които държаха тениски с лика му. Хората се оплакаха, че са забравени и с години нищо не се е правило. "До три месеца ще бъде готова 14-километровата отсечка от пътя Велинград - Сърница до село Абланица и разклонението до село Магерово", каза лидерът на ГЕРБ. Той посочи, че пътят ще бъде изграден, независимо от възраженията на опозицията.  „Комунистите ходиха да ни топят защо ви правим пътища, не можело тук да живеят хора“, отбеляза Борисов пред жителите. Той изтъкна стабилната подкрепа, на която в рамките на изминалия мандат са разчитали както големите, така и малките населени места. През 2019 година отново с отпуснати от кабинета близо 300 000 лева бил изграден и друг важен за местните жители път между селата Абланица и  Магерово .

Обиколката продължи в Абланица, където Борисов раздаде автографи. "Никой преди нас дори не си е помислял да изгради истински път между местността "Кемера" и с. Абланица. Машините вече са на терен, финансирането е осигурирено и процесът е необратим. Така работим ние - помагаме непрекъснато на населените места без значение дали има избори", коментира премиерът.

Кръстава също бе една от спирките на Борисов. Там жители му казаха, че е вторият министър-председател посещавал селото след Кимон Георгиев.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че президента Румен Радев също е в предизборна кампания.

По-късно от ГЕРБ заявиха, че инфраструктурата продължава да бъде приоритет за партията и през следващите години, като ще бъдат ремонтирани  повече от 4000 км пътища първи, втори и трети клас, свързващи отделните общини и населените места. Ще бъдат изградени и над 500 км нови магистрали и скоростни пътища.

"Над 500 милиона лева сме инвестирали в Родопите. Много работа свършихме и ще продължим да работим, защото за нас всяка община в България е важна", написа Борисов във Фейсбук. По думите му по време на целия 4-годишен мандат на кабинета се е помохнало на с. Света Петка, като се е отпуснало 140 000 лв. за изграждане на спортна площадка в СУ „Хр. Смирненски” и 114 689 лв. за възстановяване на подпорна стена в двора на училището.
111 972 лв. за ремонт на важен пътен участък. 50 000 лв. за реконструкция на магистралния водопровод до с. Долна Дъбева. 22 000 лв. за поставяне на мантинели на новоизградения път до с. Всемирци.

"Във вторник работник на тунел "Железница" по АМ "Струма" се оплака от състоянието на улиците в родното си село Света Петка. В четвъртък на МС отпуснахме 1,2 млн. лв., за да ги ремонтираме. А днес сме му на гости, за да отчетем добре свършената работа и изпълнените ангажименти. И той, и други жители на селото ми споделиха, че инвестициите в инфраструктурата в района буквално дават нов живот на населените места", написа по- късно премиерът.

"С 1,2 млн. лв. ще се извърши ремонт на улиците в с. Света Петка. Ще направим и пътя до Далова махала, където живеят 150 души и години наред липсва пътна инфраструктура. За радост, в Родопските села има много млади хора и деца. Затова и община Велинград работи активно по проекти по тригодишната програма на МОН за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. В следващите години ще отпуснем общо 210 млн. лв. по програмата", написа още Борисов.