Борисов кара джипа на обиколка из Тракия (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
4

Борисов кара джипа на обиколка из Тракия (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Премиерът: Пари за образование няма да пестим

Премиерът Бойко Борисов отново се качи в джипа си и шофирайки сам посети градове и села в Тракия, за да се срещне с хората.

“Отиваме в най-голямата гимназия по стопанство, ремонтирана по регионални програми”, обясни просветният министър Красимир Вълчев, който се вози на задната седалка. Двамата посетиха гимназията по селско стопанство в Нова Загора, която е ремонтирана с евросредства. Заедно с Борисов пътува и финансовият министър Владислав Горанов.

В гимназията Борисов се срещна с учителите и разгледа кабинетите по готварство и винопроизводство, а учителките демонстрираха новата интерактивна дъска в една от класните стаи. „Най-много трябва да се дава за образование“, коментира премиерът.

„Пари за образование не трябва да се пестят“, заяви премиера Бойко Борисов. С 1,3 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж” училището е изцяло санирано, сменена е дограмата и е ремонтиран физкултурният салон“, разказа министър Вълчев по време на пътуването. Той обясни на Борисов, че

общо 140 са училищата, които са ремонтирани

с пари по спечелени програми. Отделно се дават пари и за детски градини.

Преподавателите и ръководството на гимназията пък споделиха, че в последните години се направи много за образоването, а увеличението на заплатите и материално-техническото обновяване правели учителите по-мотивирани и по-спокойни. 

„Това, което сме обещали, го изпълняваме. За образованието министър Владислав Горанов дава пари без да се замисля“, отбеляза на свой ред Борисов и подчерта, че ще продължи да се изпълнява програмата и ангажимента за увеличение на учителските заплати.  "Гимназията също е спечелила по проект средства от МОН за WiFi мрежа и интерактивна дъска. Това трябва да го има във всяко училище", категоричен беше министър-председателят, а преподавателите отбелязаха, че това допълнително мотивира учениците и те работят с удоволствие. По време на обиколката в гимназията, премиерът сподели, че като ученик е копал лозе, "ашладисвал е лози"

От Нова Загора обиколката  продължава към Котел и Сливен. Той се движи по стария път, който води от Нова Загора, през Стара Загора до градовете по Черноморието. Пътят е в ремонт, защото все още се използва, въпреки изградената автомагистрала.

Премиерът Борисов инспектира ремонтните дейности на пътя София-Бургас в участъка между Стара Загора и Сливен. „Най-много катастрофи ставаха тук и се избиваха, а сега отдолу минава магистралата. Този път целия до Сливен го ремонтираме, за да може да го ползват хората. Беше много разнебитен. Сега дървета, канавки, основно покритие - всичко се изрива и се преасфалтира наново. Няма събота, няма неделя - всичко работи, защото гонят графици“, коментира Борисов.  Премиерът дори разговаря с един от работниците, който обяснява, че ремонтираният участък е с дължина от 23 км и е от Сливен до границата с Област Стара Загора. „Два пласта асфалт, фрезовани, почистване на канавки, почистване на храсти и млада гора - пълно. От 20 години не е ремонтиран този път“, посочва той.  На въпрос на Борисов дали фирмата плаща добре и навреме работникът отговаря положително. „Така се прави път и после викат „Асфалта не се яде“. Колко работни места са това? Сливенска фирма - това са работни места, днес поне 100 човека работят тук“, заяви Борисов.

"И после викат асфалта не се яде, обаче колко работни места – днес работят поне 100 човека тук.

20 години не беше пипан пътя. Сега има дървета, храсти, канавки…И това отива чак до Стара Загора. И ето така стават нещата“, обобщи министър-председателят.

В Сливен пък Борисов посети други обекти, които се обновяват - новото кръговото кръстовище на ул. „Розова долина“ в града, санираните жилищни блокове в кв. „Сини камъни“, обновения парк по поречието на река Асеновска, ремонтирана детска градина , като беше информиран и за ремонта на зала „Асеновец“. "Над 40 хиляди деца, които никога не са ходили на училище, ги вкарахме в класните стаи. Тази програма работи много добре“, заяви премиерът при посещението си в забавачката. Учебното заведение се обновява с 1,1 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. В нея има 140 деца и една група за деца със специални потребности.

„Обмисляме да направим и безплатна храна за детските градини“,

допълни още премиерът Борисов пред учителите в детското учебно заведение. От ръководството на детската градина коментираха, че заведението не е ремонтирано от 30 години. Те изразиха задоволството си пред премиера от обновяването на сградата.

"Запознах се с ремонта на обновена детска градина в града. В областта по оперативни програми са сключени общо 18 договора на стойност 46 млн. лв. Със средствата, освен обновяване на градската среда, се финансира също модернизацията на 9 училища и детски градини, в които се образоват близо 2300 деца, и 5 социални обекта, които ще осигурят грижи в процеса на деинституционализация за 265 лица", написа Борисов в профила си във Фейсбук. Той припомня също, че кръговото на „Розова градина“ е изградено със средства от правителството - почти 3 млн. лева и е много важно за града. "В града по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са завършени 18 от одобрените за участие в програмата 51 блокове. Още 14 са в етап на строителство. За останалите са обявени обществени поръчки", изброява още Борисов. В квартал "Република" пък е изграден чисто нов пробив на улицата, за който правителството отпуснало 1,6 млн. лева. С близо 2,2 млн.лева пък е обновено поречието на река „Асеновска“. В града се обновява и зала „Асеновец", която не е била ремонтирана от построяването й през 70-те години.

С Борисов в Сливен бе и земеделският министър Десислава Танева, която обясни, че при второто правителство на Борисов,  са отпуснали средства за ремонт на всички жп гари в региона. "Комунистът е свикнал да взима, обраха им къщите, жилищата. Сега им ги върнаха, но за какво след 50 години. Всичко да е безплатно, ама как да е безплатно?", коментира премиерът.  "Като има дупки не карат бързо, като асфалтираме почват да карат бързо, за това слагаме легнали полицаи", коментира още той

"Сега почнаха всички да искат саниране, а като говореше Радев, Нинова. Видяха три милиарда излишък и трябва да се изхарчат. Управлява се от добри стопани, за това има пари",

заяви Борисов след среща с жители на града. "Каквото сме обещали, трябва да го спазваме. Хората си търсят като наследство. Хиляда пейки може да им направиш на различни места, те ще си търсят точно тези две, които ги няма", нареди Борисов на кмета на града.

След Нова Загора и Сливен, Борисов пристигна и в Котел, където провери нова пречиствателна станция. "В Котел е изградена нова пречиствателна станция за питейни води. Чрез нея ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи. Стойността на проекта е близо 3 млн. лв", написа Борисов във Фейсбук.

В Котелско премиерът бе посрещнат с оркестър и народна музика.

 „Пречиствателната станция е готова, работи на автоматичен режим, тестваме я“, информираха премиера Борисов от ръководството на съоръжението, а самият премиер добави, че са изградени над 70 такива обекта.

„България не е само жълтите павета, животът го има и тук“,

заявил по време на инспекцията премиерът Борисов, съобщиха пък от пресслужбата на кабинета. „Едно голямо благодаря на правителството и на премиера, затова че ни подкрепи в това важно начинание. Котел е възникнал, благодарение на тези три извора, който са близо до нас. Това ни дава живот“, казал на свой ред кметът на Котел Коста Каранашев.

Станцията ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Стойността на проекта е близо 3 млн. лв. За изпълнението му от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2017 г. досега са осигурени малко над 2,5 млн. лв. Предстои остатъкът от средствата също да бъде предоставен на местната администрация.

Обиколката на Бойко Борисов продължава с посещения в селата от областта. На път за село Тича премиерът провери как върви ремонта на музикалното училище в града, заедно с кмета на Котел. Символичната първа копка на ремонта бе направена на 24 май тази година, като срокът за изпълнение е до 15 януари 2020 г.,като прокетът е на обща стойност почти 3.8 млн. лв. Премиерът Борисов обеща пълна подкрепа от страна на правителството по този проект. Министър-председателят отбеляза още, че идеята е по този начин учебното заведение да се превърне в балканско училище за музикални инструменти.

На път за село Тича:

  "Посетих село Тича, където ще бъде решен проблемът с водоснабдяването. За проекта правителството отпусна 7 млн. лева", написа Борисов във Фейсбук. След това пък посети село Филаретово,  а непосредствено след това се срещна  с жителите и кмета на село Соколарци.

Посещение в село Филаретово:

Среща с жителите и кмета на село Соколарци:

Борисов: Само  толерантността може да спаси България

Само толерантността може да спаси България. Защото ето тук по тези места са изселени хиляди мюсюлмани. Това пък заяви премиерът Бойко Борисов при посещениетоп си  в село Ябланово. "Нарочно ги питам как се казват, за да видят хората, че са само мюсюлмански имена. А ги лъжеха, че ще дойдем, ще ги изселим, ще им съборим джамиите. А ние им направихме пътища. Като се стабилизира индустрията ще вдигнем и пенсиите", каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.