Борисов: Утре отпускаме 600 000 лева на Рилския манастир (ОБНОВЕНА+ ВИДЕО)
4

Борисов: Утре отпускаме 600 000 лева на Рилския манастир (ОБНОВЕНА+ ВИДЕО)

Взехме решение и утре ще го гласуваме на Министерски съвет да бъдат отпуснати 600 000 лв. извън сумата, дадена на Синода, за заплати и ремонти. След утре ще имаш средствата директно от финансовото министерство, за да продължете реконструкцията вътре и изографисването. Това каза премиерът Бойко Борисов пред игумена на Рилския манастир, дядо Евлогий, след като по-рано от там се оплакаха, че в хазната на храма няма преведени никакви средства, въпреки че манастирът е в списъка на ЮНЕСКО.

 „Извинявай ако сутринта е била малко в повече безпокойството, но сега научих. Както виждаш на обед съм при теб“, каза Борисов на игумена по повод внезапното си посещение в обителта.

Така средствата ще бъдат одобрени извън предвидената от държавата издръжка за настоящата година на Българската православна църква в размер на общо 26 млн. лв., от които вече са преведени 12 млн. лв. С новите над половин милион лева ще може да продължи реставрацията и реконструкцията на Рилския манастир. 

Борисов пое ангажимент правителството да окаже финансова подкрепа и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира. По думи му трябват и 1,3 млн. лева  за пречиствателната  станция, за да може да заработи и да получи Акт 16 и отпадните реки да влязат във водата.

Премиерът коментира и състоянието на пътя към Рилския манастир, който преди време е бил ремонтиран и го определи като прекрасен. „Пътят е прекрасен, фантастичен. Знам, че преди 2 години направиха пътя, но сега е фантастичен. Ако има дупки, ще пратя и ще го направят. Ако някъде са паднали скали, защото така са строили на времето некачествено и не са правили откосите, такива каквито трябва, не е по моя вина, а по комунистическо време. Ще го ремонтираме и това“, каза още премиерът.

Борисов обяви още, че властта ще помогне и да други два манастира, които са подчинени на Светия Синод и още утре средствата ще бъдат отпуснати. Пари ще има и за нова църква към Пловдивската Света Митрополия.

"Освен Рилския, утре ще подпомогнем и другите два манастира, които са подчинени на Светия Синод. Ще отпуснем и на тях средства, за да не изпаднат и те в подобна ситуация, защото са ги раздали всички пари за заплати. Също така ще се отпуснат пари и за една нова църква в Пловдив", обясни Борисов.

Заради тежка финансова криза, Рилският манастир обявява дарителска сметка. Така в Светата обител се надяват да балансират бюджета си, защото в последните месеци приходите са много ниски. Отделно от това от манастира са се възползвали и от мярката 60/40, като така са успели да изплатят заплатите на служителите за 13 работни дни от месец март. „Ежедневните разходи не са никак малки, това е осветление, отопление, данъци, не сме освободени от данъци, така че те са в доста голям размер, и действително положението е много сериозно“, обясни по-рано дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка. „До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказва дядо Евлогий.

Монасите са се отказали от заплатите си, в името на това останалите служители да получават своите възнаграждения. За да бъде одобрен по мярката 60-40, манастирът е направил редица плащания по стари задължения, които допълнително са усложнили положението.

"Досега сме се въздържали да търсим помощ и подкрепа, защото знаем, че много хора бедстват в момента, и смятахме, че Рилския манастир не трябва да бъде в числото на тези, които търсят подкрепа и помощ, но трябва да се запази обителта. Хора са ме съветвали да съкратим някой от работниците, служителите, но първо не е морално, а второ, утре никой не знае тези хора дали ще се върнат на работа, ако си намерят някъде другаде", каза още дядо Евлогий. Заради липсата на държавна субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности, който бяха предвидени за тази година. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.