Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

Темата за коронавируса бе засегната от Борисов и по време на срещата му в МС с еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон.

"Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме", е отбелязал Борисов по време на срещата си с комисар Йохансон. На разговора в Министерския съвет е присъствал и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По време на разговора Борисов и Йохансон са обсъдили още миграцията.

"Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента

успешно управляваме миграционния натиск",

заявил Борисов пред Йохансон. Премиерът е отбелязал, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г. По думите му това се дължи, както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

Борисов е изтъкнал, че високо оценява подхода на комисар Йохансон да посети държавите членки и да се запознае с техните нагласи по новия Пакт по миграция и убежище. По този въпрос премиерът е акцентирал върху значението на баланса между отговорност и солидарност и отчитането на спецификите на отделните държави.

"България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС.

Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент", е изтъкнал Борисов.

Министър-председателят е добавил, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

"Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия", е казал още премиерът.

Борисов е изразил увереност, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според Борисов е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка Борисов е отбелязал, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България. "Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията", е заявил премиерът Бойко Борисов, като е добавил, че това е постоянен приоритет на правителството.

Борисов пред Херман: Продължаваме да разчитаме

на подкрепата на Германия

Малко по-късно през деня премиерът се срещна и с държавния министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на Бавария Йоахим Херман. "България и Бавария отдават голямо значение на въпросите на сигурността в рамките на Европейския съюз, отбелязал Борисов. Той изтъкнал традиционно приятелските отношения на страната ни с Германия, в това число и с федералната провинция. „Ще продължим да разчитаме на подкрепата на Германия, и в частност на Бавария, за нашите усилия в полза на общоевропейската сигурност“, заявил още премиерът.  Борисов отбелязал усилията на България за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и сътрудничеството с Фронтекс. „Високо ценим сериозния принос на Германия към съвместните операции на българските граници“, посочил още министър-председателят.

Той добавил, че в контекста на борбата срещу международния тероризъм страната ни отдава голямо значение на бързия и качествен обмен на информация между всички ангажирани институции в реално време. Подчертал и ползите от развитието на полицейското сътрудничество и проактивната съвместна работа по всички въпроси от взаимен интерес. По думите му обмяната на опит и експертиза между службите е от голямо значение за противодействието на трансграничната престъпност. Борисов изтъкнал, че България е активен партньор в международното полицейско сътрудничество, като допринася за редица успешни международни разследвания.

Наред с това Борисов отбелязал пред Херман и борбата срещу трафика на културно-исторически ценности, като изразил увереност, че по тази тема двете страни ще надградят досегашната си успешна работа.

Като съпредседател на Берлинския процес през настоящата година България работи за засилване на регионалното взаимодействие в борбата срещу корупцията и превенцията на радикализацията сред младите хора, заключил още Борисов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Икономиката ще я възстановим, човешкият живот е незаменим(ОБЗОР)

* Дончев отговори на държавния глава с цитат от Гьоте

"Само ако сме единни и отговорни, можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим". 

ВСС разреши образуването и обявяването на дела

Съдийската колегия на ВСС реши, че вече може да се образуват всички дела, както и да се обявяват решения. Условията за това са, ако органът има такава възможност, при празни съдилища и стриктно спазване на мерките за защита срещу коронавируса.

Япония ни дава безплатно лекарство за борба с коронавируса

Японското правителство ще предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство "Авиган", известно още като "Фавипиравир". То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус.Това става ясно от пост на въшния министър Екатерина Захариева във Фейсбук.