Борисов: Светът се готви за 3 месеца епидемия (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
6

Борисов: Светът се готви за 3 месеца епидемия (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Правим щаб от доброволци, курсанти ще помагат на ККП-та на входовете на градовете

Светът се готви за епидемия от три месеца - за след това пари няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов от МС, където взе участие в брифинга на националния щаб.

"Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето", каза Борисов.

Премиерът заяви, че реално сме във война и вече сме победени от вируса.

Нашите финанси били балансирани,  а разчетите ни правилни

и то благодарение на политиката през последните 4 години, когато заплати и доходи били увеличени с 10 %.

"Истински се моля да издържим три месеца с тези пари", призна Борисов. Той добави, че можем да теглим нов дълг, за да възстановим икономиката, но на този етап не му иска да задлъжняват поколенията след нас. До сряда пък БНБ и търговските банки ще излязат с пакет с предложенията за кредитите за бизнеса и гражданите.  По думите му обаче МВФ предупредила да се внимавало и с банките. В тази връзка Борисов напомни кризата през 97-98 година, когато пенсиите били 3 долара, парите - като вестници. "Ние затова се пазим", каза той.

Иначе в началото призова щаба и МЗ внималтелно да направят разчетите, така че да не бъде пропуснат никой на първа линия - лекар, сестра, лабирант, шофоьор на Бърза помощ, служителите от РЗИ, за допълнителните възнаграждения от 1000 лева.

Възложил е на шефа на логистичния щаб Николай Николов да организира щаб от добороволци,  които да помага в болниците за дезинфекцията и да отменят в това сестрите и саниратите, по места в разнасянето на храни и поръчки за възрастните и на полицаите по ККП-та на входовете на градовете и по граничните пунктове.

Именно затова е възложил на вицепремиера 

Дончев да проведе среща със сдружението на общините

как тези доброволци да бъдат подпомогнати и организрани, а ако трябва по общини да има телефони, на които възрастни или нуждаещи се да се обаждат.

Борисов е възложил на МВР и Николов да се мобилизират и курсантите, които да подпомагат по ККП-та  и така да са в полза на полицаите.

Наред с това той поясни, че днес с Владислав Горанов, Емил Караниколов и Дончев са разговаряли с шефа на МФВ за мерките, които се вземат по света и ако трябва "да купим" някоя полезна идея в тази сфера. Борисов отнов изтъкна, че България продължава да се дава за пример за адекватните и бързи мерки, които сме предприели. Той поясни, че

81 държави са поискали пари и помощ от МВФ,

докато преди били 7-8 държави.

Той отново напомни, че светът се готви за епидемия от 3 месеца, но никой не може да каже какво ще стане, ако тя продължи 6 или 9 месеца.

Именно затова са разговаряли със синдикати и работодатели днес на тристранката за сферите, които ще получат помощ от държавата. Борисов напомни, че нашите заводи в атомобилната промишленост са свързани с компаниите майки в Европа.

А канцлерът на Германия Ангела Меркел е похвалила правителството за реорганизацията на индустрията.

По думите му кривата на заболелите върви нагоре и сега освен за здравните мерки, трябва да запазим и работниците. Борисов припони, че в Сребърния фонд и фонд "Козлодуй" имаме малко под 5 млрд. лева, което е вид буфер.

Премиерът изтъкна, че в рамките на дни големите производители се преорганизирали - произвеждаме маски, шлемове, облекла.

ЕК и Германия искат да сертифицират нашите облекла,

а посланици на чужди държави дори са взели мостри от тях също за сертифициране и в момента, когато сме готови да изнасяме, да поръчат такива, стана ясно още от думите на Борисов.

Произвеждаме и хиляди тонове спирт на месец. Направили сме преглед на запасите и количествата леща, боб, царевица и възможностите ни за вътрешния пазар и за износ, за да успокоим и животновъдите.

Борисов отново поясни, че се опитват да гарантират пенсиите и затова

резервът за пенсии няма да се пипа.

Похвали се, че вече няма опашки от тирове на границата с Турция, а на ГКПП-та се монтирали термокамери. "Монтират се термокамери навсякъде, за да можем да ускорим зелените коридори. Защото, докато вървят тировете, ще върви и икономиката - и нашата, и европейската", заяви министър-председателят. 

Той повдигна въпрося и за бързите тестове, като отново поясни, че те дават грешки. "Някой използва кризата, за да дава идеи, които ще струват половин милиард лева", каза Борисов. По думите му техните мерки и идеите за тестване на населението ще костава около 20 млн. лева. Пак припомни, че в понделник медицинският мозъчен тръст на ЕК трябва да излезе с общи препоръки за всички страни в ЕС.

Борисов разкритикува НАТО, че не е имало готовност за бактериологична война. И запита - ако е било така, сега Пактът трябваше да извади от резерва защитни облекла, поне. Аз искам да питам и колегите от НАТО, където правим големи вноски за защита, за киберзащита или пазим се от дронове, купуваме, милиарди, харчим за въоръжение, ние нямаме ли планове на НАТО за бактеоролигична война? Какви са ни били разчетите, ако стане такава, и тя е много по-реална... Много обичам да им задавам въпроси и аз на по-големите. Сериозно мълчание по този въпрос", каза Борисов за заседанието на Европейския съвет, където е повдигнал темата. "Ами ако сме се готвили за война, нямаме ли защитни облекла? Реално ние не можем да воюваме в момента, реално сме победени вече от вируса. Реално не сме били готови по тази тема", отсече  премиерът.

Той отново призова пенсионерите и възрастните да спазват предписанията и огранченията. Даде да се разбере, че няма да нареди да се затворят и църквите, дори и ако щаба му даде такава препоръка. Ако се наложело обаче, можело и да се стигне до затягане на мерките и  възрастните да стоят вкъщи.

Над 3200  доброволци помогат срещу коронавируса

Постъпват все повече предложения от физически лица за доброволци и ще направим всичко възможно да ги включим, заяви пък шефът на пожарната и на логистичния щаб Николай Николов. По думите му в момента има 3260 доброволци, които са подготвени и обучени да действат при пожари, аварии и бедствени положения. Те са в 233 общини и се ръководят от кметовете по места. Те ще бъдат включени в подкрепа на ККП-та и  на граничните пунктове. Най-активни са хората в Пловдив, София, Варна, Бургас, преди всичко в големите областни градове, обясни той. Най-голяма необходимост от доброволци има първо в подкрепа на лечебните заведения, на второ място - социалните служби, служителите от РЗИ, а третата група - службите на реда – ГКПП-та, областните пропускателни пунктове. Николов даде да се разбере, че такива най-вероятно ще бъдат пратени и на паркинга за тирове край Хасково.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.