Борисов: Строим завод след завод, висококвалифицираните кадри се връщат
3

Борисов: Строим завод след завод, висококвалифицираните кадри се връщат

Строим завод след завод. Когато сте идвали насам, сте видели колко много заводи се строят. Висококвалифицираните кадри се връщат в България.

Благодаря на българските работници, инженери и програмисти за това, че със своята добра работа и квалификация довеждат такива инвеститори. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на завод за производство на осветление за автомобилната индустрия край Пловдив.

Инвестицията е на стойност 40 милиона евро, като се очаква до 2023 години да бъдат наети на работа близо 400 души, стана ясно в рамките на церемонията по откриването на новата производствена мощност. За инвестицията си в страната, фирмата получи Сертификат за инвеститор клас А от Министерство на икономиката.

„Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България”, каза още министър-председателят. По думите му индустриалните зони у нас се развиват изключително бързо. „За мен е важно, че община и държава са осигурили всички условия. Това са работни места, това е брутен вътрешен продукт”, заяви още той. В отговор на въпрос за съдбата на аеропорта край Пловдив Борисов уточни, че „при този огромен растеж на града и видим икономически подем, не може пловдивското летище да остане в страни. Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема“. По думите му инвеститорите идват в България заради добрата пътна инфраструктура. Борисов акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и разширението на пътя между Пловдив – Асеновград, като уточни, че приоритет е и бъдещото разширяване на околовръстния път на втория град у нас.

"От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Белград имаме пътища. За това идват инвестиции“, добави Борисов и уточни, че сме се научили от старите грешки. „Всички парцели имат ток вода, даваш им парцел, а те идват да си строят“, заяви Борисов. Също така премиерът изтъкна, че турците работят с „Мерцедес“ от 1934 г. „Колко години са пред нас в производството на такива авточасти“, добави той. След това повиши българското самочувствие като припомни, че преди седмица били открити над 200 работни места на Bocsh в София. 

По- късно Борисов коментира и очакванията от доклада на комисията по Механизма за сътрудничество и проверка с пост във Фейсбук. Той отбеляза, че България очкава добра оценка, тъй като сме работили много, за да изпълним всички препоръки на ЕК. "България е спазила ангажимента си и очаквам добра оценка!", добави той.
"Благодаря на българските работници, инженери и програмисти за това, че със своята добра работа и квалификация довеждат такива големи инвеститори и днес бе открит поредният голям завод. Индустриалните зони в България се запълват изключително бързо. В момента пътуваме към София, слушаме Dr. Project Point Blank и очакваме Европейската комисия да представи своя доклад по Механизма за сътрудничество и проверка", написа още Борисов.

Снимки: МС

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.