0

О бновлението в ГЕРБ ще продължи, като предстои анализ на резултатите от балотажа на местните избори. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден в централата на партията.

Обновлението в ГЕРБ ще продължи, като предстои анализ на резултатите от балотажа на местните избори. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден в централата на партията.

Борисов коментира, че в ГЕРБ са се върнали към нормалността в изборния процес, защото не било нормално една партия да спечели всички областни градове. 

В по-шарените общински съвети щели да споделят отговорността, а дори и в градовете, които губят, партията била първа политическа сила и с най-голяма група в местния парламент.

„Мераклии за власт много, но за работа малко“, каза той. И добави: „Дай, Боже на всички такова отстъпление-да спечелят за 15 път и да го наричат отстъпление. От кое има отстъпление?! Партията е първа“.

Борисов даде да се разбере, че е очаквал тези резултати, особено в градовете, където са загубили и даде пример с Русе, Банско, Сандански, където също предстоят промени.

В Русе местни активисти от ГЕРБ работили срещу техния кандидат Дияна Иванова. В Благоевград пък местата структура застанала зад Атанас Камбитов и щяла да се разцепи при друго решение и друга кандидатира за кмет. От думите на Борисов стана ясно още, че е предупредил структурите в Банско и Сандански, че ще загубят, но въпреки това им дал шанс. "Не, ще спечелим", уверявали пък го те. 

По думите му ще се направи анализ и ще се вземат много решения в партията, като повече от трети път няма да се издига кмет.

„Все пак, след всички скандали, хората в тези градове пак дадоха гласа си за ГЕРБ“, посочи той, визирайки градовете като Благоевград и поясни, че избирателите са наказали тези, които не са се държали "прилично". В тази връзка той напомни Апартаментгейт и видеото в социалните мрежи, на което Камбитов играе със столевки на челото. Въпреки това Борисов заяви, че го е яд за Благоевград. 

И допълни: „В Русе сменихме и кандидата си за кмет, оказа се, че този, който искахме да издигнем, няма уседналост. Във Варна всички градове спечелихме в областта. Пожелавам и на другите партии толкова пъти подред да побеждават, то не е и нормално това.“

По думите на премиера, освен заради вътрешни проблеми по места, ГЕРБ е загубила в градове, където е имало силни мажоритарни кандидати и даде за пример Плевен. Борисов каза още, че в петък е била парирана нова костинбродска афера. И даде да се разбере, че няма да отиде на срещата за изборите, която иска да организира президена Румен Радев. Няма да има и нов пост във властта за Мая Манолова. 

Той отново подчерта, че е противник на независимите кандидати. "Независим от кой. Кой отговаря за тях", попита той. "В столицата ги бием два пъти, а сега отиват и се примткеат с бившите снахи и внуци на комунистите и се наричат десница. Нямат нищо общо с тях ", отсече премиерът по адрес на социалистите. 

Йорданка Фандъкова, която запази кметския си пост в столицата пък заяви, че ще изпълни ангажиментите си и ще представи нова структура на управление до месец.  По определени теми в СОС щяла да се търси подкрепата както на ВМРО, така и на ДБ. „Радвам се, че разумът и разумните работещи предложения надделяха“, заключи Фандъкова, визирайки победата си на балотажа над Мая Манолова.