Борисов ще участва в представяне на икономическия преглед на България, изготвен от ОИСР

Борисов ще участва в представяне на икономическия преглед на България, изготвен от ОИСР

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в официалното представяне на Икономическия преглед на България, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В рамките на събитието, което ще се проведе онлайн утре, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия ще направи обръщение и ще представи ключови послания от икономическия преглед. Участие във форума ще вземат също заместник- министърът на финансите Маринела Петрова и директорът на секция „Проучвания на страните“ в отдел „Икономика“ на ОИСР Алваро Перейра, съобщиха от "Дондуков" 1.

"За първи път след повече от 20 години постиженията и предизвикателствата пред българската икономика са във фокуса на вниманието на най-напредналите и влиятелни държави в света, членуващи в ОИСР. Икономическият преглед е важна стъпка към членството на страната ни в Организацията и е част от Пътната карта на Република България по присъединяване към ОИСР. Настоящият преглед има за цел да оцени степента, в която страната ни се придържа към принципите, споделяни от държавите членки на Организацията. С него България дава силна заявка за готовността си да се включи като равностоен партньор в Организацията. Присъединяването на страната ни към ОИСР ще бъде важно не само за нас, но и за целия регион, както и ще допринесе за още по-засиленото утвърждаване на ценностите на Организацията", пишат от Министерския съвет.

По време на форума министър-председателят Бойко Борисов ще отбележи активността на страната ни през последните години в изпълнение на плана за действие и на тригодишната национална пътна карта, в следствие на което бе активизирано участието на България във все по-голям брой комитети и работни групи на ОИСР. Страната ни се присъедини към важни правни документи на ОИСР в областта на околната среда, инвестициите, цифровизацията, финансовото управление и др., което допринася за модернизирането на българската икономика и адаптирането й към новите предизвикателства. Преди малко повече от седмица на официална церемония бе отбелязано присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия на ОИСР и към нейната Информационна банка. Това е не само признание за страната ни, но и знак за нейната ангажираност с ценностите и принципите на ОИСР.

Първият икономически преглед на ОИСР за България бе изготвен през 1999 г. С настоящия, втори икономически преглед на страната ни, ОИСР извършва задълбочен анализ на достиженията на България в макроикономически план, във финансовата и банковата системи като очертава водещите предизвикателства пред икономическото ни развитие в краткосрочна и по-дългосрочна перспектива.
В прегледа Организацията анализира и структурните, и регионалните политики като фактор за ускорен икономически растеж и намаляване на социалните и териториалните различия. Основната цел на прегледа е да подпомогне България във формулирането, приоритизирането и провеждането на реформи в ключови области на икономическата политика.

ОИСР е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. В момента в нея членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. 22 държави, членуващи в ОИСР, са от ЕС. България е подала официална молба за членство в ОИСР през 2007 г. В този контекст контактите между представители на България и Секретариата на ОИСР, включително на най-високо ниво, се активизираха през последните
години. През юли 2019 г. в рамките на Срещата на върха на Берлинския процес в Познан премиерът Борисов се срещна с генералния секретар Гурия и му връчи план за действие, разработен в сътрудничество със Секретариата на ОИСР. Планът бе представен пред Съвета на ОИСР през септември 2019 г. и бе високо оценен от представителите на страните членки. А за първи път за участие в годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри през 2020 г. бяха поканени и страните-кандидати, сред които България, където още веднъж бе декларирана готовността на държавата ни да започне преговори за присъединяване към ОИСР възможно най-скоро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.