Борисов се срещна с президента на Федералната разузнавателна служба на Германия
2

Борисов се срещна с президента на Федералната разузнавателна служба на Германия

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Федералната разузнавателна служба на Германия Бруно Кал, съобщават от МС.

По време на разговора беше подчертано доброто партньорство между българските и германските служби в борбата с престъпността, тероризма, контрабандата, наркотрафика. Във фокуса на срещата бе отличното взаимодействие при редица европейски и международни операции. В рамките на разговора бяха изтъкнати успешните мерки, които България прилага по отношение на нелегалната миграция. Премиерът Борисов обърна внимание, че действията на страната ни се оценяват високо от партньорските служби.

Борисов проведе среща и с генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, които ще допринесат за още по-активно популяризиране зад граница на лозаро-винарските традиции на България като част от нашето културно-историческо наследство.

В хода на разговора бе отбелязано възходящото развитие на винарството и лозарството у нас, потвърждавано от данните, че 61% от всички лозови насаждения в България са вписани в Европейския регистър за защитените наименования за произход и защитени географски указания. Това е от изключително значение, защото се дава възможност на българските производители да популяризират своя регион и да гарантират за местното качество. Лозовите насаждения в България са малко над 60 000 хектара като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 8500 дка нови лозови масиви. В рамките на срещата изтъкнат също възходящият тренд при износа на българските вина.

През 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино на пазарите на Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават.

В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и Пау Рока подписаха меморандум за разбирателство. Целта му е да засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга и в други области от взаимен интерес, да популяризира българските лозаро-винарските традиции, предвижда се още обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.