Борисов се срещна с главния мюфтия
2

Борисов се срещна с главния мюфтия

Молитвите за Рамазан Байрам ще се провеждат в двора на джамията при спазване на мерките

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в навечерието на празника Рамазан Байрам, съобщиха от МС. Молитвите за Рамазан Байрам пък ще се провеждат в двора на джамиите или пред тях, при спазване на всички мерки и изисквания - ползване на маски, дезинфектанти, спазване на разстояние, стана ясно от разговора. 

„Позволете ми още веднъж да честитя празника Рамазан Байрам на всички мюсюлмани и на вас! Бъдете живи, здрави и нека така заедно да се справяме с трудностите и да работим за просперитета на България“, заявил премиерът Борисов.

Акцент в разговора били

противоепидемичните мерки в условията на пандемия от COVID-19,

които се налага да бъдат спазвани от всички граждани. Борисов подчертал, че България, единствена в Европа, а може би и не само в Европа, не затворила православните храмове по време на най-светлите Великденски празници. „Благодарих и на Светия синод, и на владиците, и на поповете, както и на всички миряни, че много стриктно спазваха това, което помолихме да се направи срещу коронавируса. Абсолютно същото важи и за вас - с уважение към религията, ползвайки маски и дезинфектанти, в двора, пред джамията ходжата да може да проведе молитвите“, посочил премиерът в контекста на отпразнуването на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

„Молитвата е връзката с духовното. Затова трябва да е съответно на мястото, където може да се случи - в джамията“, изтъкнал Борисов. На срещата, на която присъства също Националният оперативен щаб, бе уточнено, че

молитвите за Рамазан Байрам ще се провеждат,

спазвайки се всички противоепидемични изисквания като физическа дистанция от метър и половина, с маски, на открито и пред джамиите.

„Искам да изразя благодарност към вас лично, към правителството и към Щаба, за това, което правите за целия български народ. Още един път се гордеем, че сме граждани на България - от една страна за това, което правителството прави за живота на българите и от друга - заради мъдростта на целия народ да спазва правилата, за да може да не се разпространява тази болест или ако се разпространява - да е в по-малки граници“, с тези думи главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се обърнал към премиера.

Хаджи изразил надежда, че в най-скоро време пандемията ще е останала в историята и отново хората ще могат да се събират, както е било преди, защото всички имаме необходимост от близост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.