Главният прокурор: Няма данни Гебрев да е тровен с
4

Главният прокурор: Няма данни Гебрев да е тровен с "Новичок" (ОБНОВЕНА)

Бойко Борисов се среща с британската посланичка заради Гебрев

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т.нар. "новичок". Изследванията са на независима частна финландска лаборатория и на българската съдебно-медицинска експертиза. Замесен в случая „Скрипал” агент на ГРУ е пребивавал на българска територия три пъти България. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с премиера Бойко Борисов. Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща в Министерски съвет с посланика на Великобритания Ема Хопкинс като темата на срещата е било евентуалното отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод „Дунарит“ Емилиян Гебрев. На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби“, заяви посланик Ема Хопкинс. Тя обясни, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити, защото все още се работи по събиране на доказателства и изявления ще има, след като има достатъчно налични данни.

„През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха представени с изложения на факти, част от тях бяха с

внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания.

Днес проведохме среща по въпроси, по които се работи много отдавна“, заяви Цацаров. По думите му, специално за случая е било подписано споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС.

„На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори в хотел „Кемпински Зографски“ от чужбина (Полша) се е почувствал зле, след което е бил откаран от своя шофьор за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“. На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство, като разследването е възложено на СДВР. На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По досъдебното производство тогава са извършени много действия по разследването – претърсвания и изземвания на всички възможни проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, дома на г-н Гебрев, офиси на компанията „Емко“ и др. Назначени са всякакви експертизи и е иззета цялата документация от лечебните заведения. Токсико-химичните експертизи са показали, че в обработено кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в органична материя – повърната храна от неговия син има следи от хлор-пирифос –

инсектицид, който е силно токсичен и

се ползва за борба срещу неприятели

по земеделските култури. Започнала е проверка по всички възможни версии, включително проверка за наличие на хлор-пирифов в храната, консумирана в ресторанта на хотел „Кемпински Зографски“. Установено е, че хлор-пирифос се е съдържал в рукулата в салата, която са консумирали г-н Гебрев и неговите партньори, но в изключително малко количество. Тази версия е отхвърлена, защото този препарат е в минимални количества и не може да причини тези тежки последици. Заключенията на експертизата са – остра интоксикация с фосфоро-органични съединения. На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит. На 11 октомври 2018 г. постъпва писмо до мен от Гебрев на бланка на „Емко“, обяви Цацаров и поясни, че в него се заявява, че през март във Великобритяния е извършено покушение срещу Скрипал и неговата дъщеря.

„Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на Новичок", е написал Гебрев в писмото и предлага да се възобнови разследването и да се информират британските и други служби. На 12 октомври от СДВР е изискано спряното производство, а на 15 октомври разследването е възобновено по искане на СГП. Веднага между главния прокурор, министърът на вътрешните работи и председателя на ДАНС бе подписано споразумение, по силата, на което бе създаден съвместен екип за разследване, в който са включени полицаи от СДВР, разследващи полицаи, агенти на ДАНС под ръководството на наблюдаващия прокурор, обясни Цацаров. „На практика това е първият случай, в който подписваме споразумение за съвместен екип за разследване, който се създава не за група дела, а за едно единствено, конкретно дело“, обясни той. По думите му

до настоящия момент са

проведени 13 разпита на свидетели.

„При разпита, проведен ден след възобновяването на делото, г-н Гебрев дава за първи път пред разследващия полицай и наблюдаващия прокурор данни за това, че непосредствено след инцидента е било поръчано от него, чрез ВМА изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. До този момент, по никакъв начин не е било известно, че изследване на проби от кръв и урина, които са транспортирани, чрез ВМА, са били извършвани от такава финландска лаборатория. Това за първи път се представя пред разследващите органи. Незабавно резултатите от изследването са изискани, чрез ВМА, оказва се, че изследванията са били проведени от финландския институт „Верифин“, чрез ВМА, но като частно изследване, което е заплатено от г-н Гвебрев. Разполагаме с всички резултати от него. То е проведено в периода 5.06 – 18.06.2016 г. основно на базата на проби от урина на лицата, които са били приети във ВМА – г-н Гебрев и неговия син. Резултатите потвърждават следи от фосфоро-органични съединения, като изследването там е било правено в две насоки – съединения, които действат върху нервната система и фосфоро-органични съединения. Потвърждават се следи от фосфоро-органични съединения, които се съдържат в определени пестициди.

Конкретният пестицид

лабораторията не може да установи,

но дава списък с възможните такива. Прави се заключение, че в пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосроф. В пробите, според финландската лаборатория не са открити субстанции, които да са свързани със съответния лист – списък към Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, обясни Цацаров. След възобновяването на разследването е била издадена европейска заповед за разследване, адресирана до съответните компетентни британски власти, като им е дадена абсолютната цялата информация.

„На практика въпросът, който се поставя в тази европейска заповед за разследване е дали тези вещества отговарят или по някакъв начин могат да се свържат с веществото, което е известно като „Новичок“ или с близки до него вещества. Заповедта е изпратена до Великобритания през декември 2018 г. Отделно с това до тях е изпратено и

писмо на базата на което да бъде поискано

сътрудничеството на британската полиция,

при условията, при които тя действа извън границите на Великобритания“, посочи главният прокурор. Цацаров бе категоричен, че службите работят в пълен синхрон.

„Всякакви твърдения и внушения за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби и от българската прокуратура, меко казано не отговарят на истината, оставям ги на съвестта на написалите ги и на техните издатели“, заяви главният прокурор. Британските власти са обявили трима служители на руските служби – Главно разузнавателно управление, които считат за замесени в отравянето в Солсбъри. Двама от тях се считат като преки извършители, един от тях под името Сергей Вячеславович Федотов, се счита като помагач.

„При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти. Първият път със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза в България, излизайки отново със самолет на 22 февруари 2015 г. Вторият пър е влязал отново със самолет на на аерогара Бургас на 24 април 2015 г. и напуска страната на 28 април 2015 г. отново със самолет в 20.21 часа. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Република Сърбия“, обясни Цацаров.

„Това са двете линии – едната криминалната, която е свързана с опита за отравянето на г-н Гербев и неговия син, и втората – свързана с конкретния руски гражданин, за когото имаа данни, че е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. До настоящия момент прокуратура,

МВР и ДАНС работиха по

установяване на маршрута му

и се установяват всички моменти от неговото пребиваване на българска територия – осядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че към 30.04.2015 г., когато е бил директор на СДВР и са получили сигнала за това, че Емилиян Гебрев е бил настанен във ВМА, незабавно са започнали да работят по случая. „Към онзи момент случаят „Скрипал“ не беше наличен, така че ние работихме по всички факти и обстоятелства, както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на хипотезата, че това е битово натравяне. Беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител“, обясни Маринов. Работи се в пълен синхрон, за изясняване на всички факти, както по линия на отравянето, така и по линия на пребиваването на този руски гражданин на територията на страната, каза още вътрешният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.