Борисов се похвали с растеж от 3.3% на БВП през второто тримесечие на 2019 г.

Борисов се похвали с растеж от 3.3% на БВП през второто тримесечие на 2019 г.

Растеж от 3.3% на БВП през второто тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. показват актуалните данни на НСИ - Национален статистически институт.

Коефициентът на безработица продължава да намалява и е 4.2%, което с 1.3 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2018 година. Това написа във фейсбук премиерът Борисов.
"Правителството ще продължи да полага всички усилия брутният вътрешен продукт да се увеличава, а безработица да намалява", пише още премиерът.

По- късно, Борисов се качи отново на джипа. Този път инспектира нов завод за стъкло в Търговище. С него бяха кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и министърът на финансите Владислав Горанов. В "Шишеджам" те се срещнаха с ръководителите на завода, както и с някои от работниците, с които премиерът се снима.

„Трябваше да дойда на откриването, но бях на официално посещение в Сараево", обърна се Борисов към директора на завода. След това разкри, че в завода работят 3000 души и добави, че предприятието е почти едно малко градче.

"Аз съм идвал да откривам първия завод. Тук беше поле, пасяха магарета", спомни си Борисов. Кметът призна, че си мечтаят да имат индустриална зона. "Те се сбъдват вашите мечти", окуражи го Борисов, като обърна внимание на Горанов да се подпомогне общината за изграждането на пътя. "Тук с държавна подкрепа сме обещали да направим тоя път", припомни премиерът на финансовия министър. Борисов отбеляза, че вдигат доходите непрекъснато, но и бизнесът трябвало да се постарае. Той посъветва директорът да вдига заплатите за да не избягат работниците.

"Поддържаме добро ниво на заплатите, има и увеличения. Усещаме вашата подкрепа", заяви от своя страна директорът.

След това премиерът посети строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“.Пo врeмe нa инcпeкциятa миниcтър-прeдceдaтeлят бe c миниcтърa нa финaнcитe Влaдиcлaв Гoрaнoв и зaмecтник-миниcтърa нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo Никoлaй Нaнкoв.
Учacтъкът мeжду пътнитe възли „Бухoвци“ и „Бeлoкoпитoвo“ нa AМ „Хeмуc“ e 16,32 км и трябвa дa e гoтoв прeз 2021 г.  В изхoднaтa чacт нa трaceтo имa двa oбeктa c aрхeoлoгичecки рaзкoпки, пo кoитo рaбoтят cпeциaлиcтитe oт Нaциoнaлния aрхeoлoгичecки инcтитут c музeй при БAН. Тe прoучвaт фрaгмeнти oт 5000 гoдини прeди нoвaтa eрa - рaнния хaлкoлит и рaннoжeлязнaтa eпoхa. Cпoрeд aнaлизa нa eкcпeртитe eдиният oбeкт ce нуждae oт пo-пoдрoбнo изcлeдвaнe, кoeтo щe прoдължи oкoлo двa мeceцa.

Борисов благодари на aрхeoлoзитe за пeрфeктните oтнoшeния и дoбър cинхрoн, като дoбaви, чe пoиcкaнoтo oт aрхeoлoзитe удължeниe нa cрoкa c двa мeceцa щe бъдe увaжeнo. „Хeм cтрoим, хeм рaзкривaмe крacoтитe“, отбеляза прeмиeрът, рaзглeждaйки рaзкoпкитe нa рaзкритo дрeвнo ceлищe.

Докато Борисво оглеждаше строителсвото възкликна „Това, ако е било лесно, да го бяха направили комунистите“.

Пред журналисти премиерът коментира погрома в столичното заведение, което се случи преди дни, като заяви: "Двама собственици си мерят кой е по-голям тарикат". От думите му стана ясно, че е раздразнен от факта, че не са сигнализирали МВР, а са огласили случая в социалните мрежи. По думите му всички са с повдигнати обвинения, арестувани са по-бързите процедури и са вкарани в затвора. „Един по един ще ги изловят бързо и ги излавят", добави още той.

Борисов не пропусна да отбележи задържаните складове с оръжия и наркотици и разкри, за  интересна реализация във Варна как криели нелегален алкохол за курортите. Но не даде допълнителна информация, защото в момента се работело по случая. 

Борисов коментира още и пожара край магистрала Струма, което създаде проблеми в движението. Премиерът уточни, че зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков е бил през нощта на мястото. В момента там има геодезисти, правят се огледи и оценка на ситуацията, а след като експертите се произнесат, много бързо ще се направи организация на движението, стана ясно от думите на премиер и зам.-министър.
"Има прокурори, да повдигат обвинения", отговори Борисов на въпрос дали става дума за умишлен палеж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.