Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта. Това заявил министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на работния обяд на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС, съобщиха от „Дондуков“ 1. Европейските лидери участват в Среща на върха в румънския град Сибиу.

Премиерът Борисов призовал Европа да запази единството си чрез спазването на европейските ценности и декларирането на отговорност спрямо бъдещето на гражданите. Той изброил пред лидерите предизвикателствата, пред които е изправена общността – глобални миграционни потоци, заплахите върху сигурността, темпото на демографските и технологичните промени и все по-тежки екологични опасности. „Предвид тези предизвикателства трябва да зададем стратегическата рамка, така че ЕС да запази лидерството си в многостранни подход на търсене на решения. Затова от ключово значение е утвърждаването на Европа, която обединява, Европа, която защитава, Eвропа - лидер в световен мащаб и Европа на иновациите“, изтъкнал Борисов.

Пред лидерите в Сибиу премиерът отбелязал, че насърчаването на икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и на солидарността между държавите-членки на ЕС следва да останат водещи принципи. Фокус в изявлението му било и обединяването на европейските усилия в борбата с тероризма, нелегалната миграция, кибератаките и дезинформацията, както и гарантирането на сигурността на външните граници. В тази връзка акцентирал пред участниците в срещата, че Европейската политика за съседство и политиката за разширяване на ЕС със Западните Балкани имат важна роля. „Ускоряването на процеса на реформи в тези страни е от съществено значение за постигането на устойчива стабилност, просперитет и сигурност за региона и за Европа като цяло“, подчертал още Борисов. Той заявил, че България ще продължи да подкрепя шестте държави от Западните Балкани по пътя им към ЕС, въз основа на собствените им заслуги и при изпълнение на критериите за разширяване и допълни, че страната ни подкрепя започването на преговори с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г. за присъединяване към Европейския съюз.

Пред участниците в срещата Борисов подчертал, че ефективното управление на миграцията и борбата с тероризма изискват засилване на контрола по всички граници на общоевропейско ниво, както и подобрено сътрудничеството между компетентните органи. „Ще продължим да отстояваме категоричната си позиция, че е необходимо солидарно разпределение на тежестта и че никоя държава-членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията“, изтъкнал още министър-председателят.

Българският премиер заявил, че въпреки вътрешните и външните предизвикателства, Европейският съюз продължава да осигурява мир и просперитет. „Но мирът не е даденост и неговото съхранение изисква толерантност и сплотеност“, подчертал Бойко Борисов пред европейските лидери и завършил изказването си с посланието, което Негово Светейшество Папа Франциск отправи в София - „Мир на земята“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Отношенията ни с Русия не са влошени, а прагматични и делови

Не сме влошили отношенията си с Русия. Това коментира премиерът Бойко Борисов в МС по време на брифинг с руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който пък е в България за съвместната българо-руска комисия. Поводът за коментара му е т.нар. шпионски скандал, който се разрази у нас през изминалите дни.

Без поименни билети на спортни мероприятия

Без персонализиране на входни талони и предоставяне на лични карти по време на спортни мероприятия. Това приеха на първи четене депутатите в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия. 

Желяз Андреев след среща в МС: Свободен съм, червената бюлетина срещу мен падна

Вече съм свободен, червената бюлетина на Интерпол за мен бе свалена.

Това каза Желяз Андреев, след като лично получи официалния документ за сваляне на червената бюлетина на Интерпол в Министерския съвет на среща с Борисов.