Борисов с план „Рестарт“:  нова конституция и 120 депутати (ОБЗОР)
2

Борисов с план „Рестарт“: нова конституция и 120 депутати (ОБЗОР)

* Предлага ВСС да се раздели на два нови съвета - на съдиите и на прокурорите

* Мандатите на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища да се намалят на 5 години

Премиерът Бойко Борисов излезе с план „Рестарт“, който включва свикване на Велико народно събрание, намаляване на депутатите от 240 на 120 и сериозни реформи в съдебната власт. Министър-председателят излезе с идеята няколко дни след като обяви в социалните мрежи, че е взел „тежки решения“.

Според премиера Борисов броят на народните представители във Великото народно събрание също трябва да се ореже от 400 на 280 депутати. Великото народно събрание е уникална възможност - не само да се рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство, заяви премиерът. Борисов предлага да се прекрати дейността на Висшия съдебен съвет в сегашния му вид и да се създаде Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.


Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси


свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга. Премиерът обясни и как ще бъдат избирани новите съдебни органи, като се позова на препоръките на Венецианска комисия. Членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии, и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Към съветите на съдиите и прокурорите ще се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората да се състои от главен инспектор и петима инспектори.

Предложенията на министър-председателя засягат и тримата големи в съдебната система. Борисов предлага мандатите на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор да се намалят от 7 на 5 години. Премиерът излиза и с идеята да бъде изслушван главният прокурор от парламента по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства след разрешение на наблюдаващия прокурор.


Обвинител №1 ще изнася доклад пред Народното събрание


на всеки шест месеца, като той ще обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи.

В изявлението си във Фейсбук Борисов настоява да се ограничат правомощията на правосъдния министър до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт. Премиерът включва в предложенията си често обсъжданата тема за индивидуална конституционна жалба, която според него трябва да се даде като възможност на всеки български гражданин. Борисов аргументира предложенията си за конституционни промени с необходимостта от укрепване на съдебната система, повече независимост в работата на съдиите и прокурорите, по-силен контрол над главния прокурор и засилване на доверието в политическата система. „В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден“, подчерта Бойко Борисов в изявлението си.


Наред с радикалните си идеи премиерът изтъква усилията


на правителството да гарантира стабилността на икономиката, да подобри инфраструктурата с невиждани досега мащаби, да стартира големите енергийни проекти, които мнозина твърдяха, че са невъзможни. Това правителство продължава да води страната през пандемията с минимум щети, мобилизирахме милиарди в подкрепа на здравната и социалната система, хората и бизнеса, изтъква Борисов. Посочва също, че по време на управлението на ГЕРБ значително са се увеличили доходите на хората. България е европейската страна с най-ниските нива на контрабанда на тютюневи изделия. Стотици милиони е ефектът за България от мониторинга на алкохола и на горивата в рафинериите. Това правителство убеди европейските ни партньори да ни приемат в най-вътрешния кръг на европейска интеграция - еврозоната и Банковия съюз! Фактите, които изтъква премиерът, обаче са придружени с позицията му, че това явно е недостатъчно за българското общество.

Премиерът смята, че протестът на младите хора е опорочен.


Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси


провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите, опитаха се да взривят реда в страната, подчертава Борисов. В изявлението си премиерът дава да се разбере, че е напълно наясно със сценариите, които чертае задкулисието, опитвайки се да използва младите хора на протеста. Същевременно Борисов отбелязва, че протестът не роди своите автентични водачи и повече от месец протестиращите не конкретизират исканията си отвъд оставките.

Лозунгът "Всички вън" е деструктивен и дълбоко погрешен. Бунтът на младите беше превзет, заявява още Борисов. Той изтъква, че обществото не припознава опозицията в парламента като алтернатива, защото е слаба, безпомощна и неспособна да произвежда законодателни решения, които да са коректив на управлението. Президентът загърби основната си роля на обединител на нацията. В желанието си да е политически лидер, умишлено подклаждаше напрежение между институциите, стигна дотам да изправи български граждани срещу български граждани. Раздели обществото, размаха юмрук и подпали разрушителната сила на противопоставянето.

Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията, посочи още Борисов в официалното си изявление. Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто. Във време на най-тежката социално-икономическа криза, време на пандемия, време, по-тежко от Голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена, заключава премиерът Борисов.


Предложенията:


• Намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

• При ВНС броят на народните представители да бъде намален от 400 на 280.

• Да се създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

• 5 години мандат за главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС.

• Отчет на главния прокурор пред НС на всеки 6 месеца.

• Да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба.

• Да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието.


Как и защо се свиква ВНС?

Великото народно събрание се състои от 400 депутати за разлика от постоянно действащото Народно събрание, съставено от 240, като така се цели по-широко представителство. За свикването му са необходими подписите на най-малко 2/3 от всички народни представители, т.е поне 160. След като това решение бива гласувано положително, в рамките на 3 месеца се насрочват избори от президента на Р България.

След избиране на Велико народно събрание Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска. Въпреки че може да изменя конституцията, ВНС не може да се произнася по всички въпроси, а само по тези, за които е изрично свикано. Щом го направи, трябва да се разпусне. В някои неотложни случаи обаче може да се наложи ВНС да продължи дейността си като Народно събрание.

Така например през 1991 г. 7-о ВНС продължава дейността си по-дълго от предвиденото поради сложната политическа обстановка в страната. Какви въпроси разглежда и решава ВНС? Приема нова конституция - основния закон, който предопределя насоката на развитие на страната и принципите на управление. Пример за такъв принцип е „Република България е правова държава“ и се управлява според конституцията и законите.

Решава въпроси, които са свързани с изменение на територията на държавата, както и ратифицира международни договори, които предвиждат такова изменение. Решава въпроси, които са свързани с промяна на формата на държавно управление и държавно устройство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.