Борисов: С Китай не целим цепене на ЕС, а ръст на доходите на хората

Борисов: С Китай не целим цепене на ЕС, а ръст на доходите на хората

Строим 2 транспортни коридора, единият до Егейско море, обяви китайският премиер

Срещата "16 плюс 1" не цели разцеплението на Европейския съюз, интересът е голям заради големите инфраструктурни проекти. Събираме се да стимулираме икономическия и културен обмен, не да разделяме Европа, това се срещи да вдигнем БВП и доходите на хората. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си на „четири очи“ в сградата на Министерския съвет с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Двамата премиери са обсъдили реализацията на АЕЦ „Белене“, както и редица инфраструктурни проекти на пазарен принцип.

„Бях озадачен, че няма безплатна магистрала в Китай, въпреки че там управлява комунистическо правителство. Ето защо ние разчитаме на тол системата, ще търсим на пазарен принцип чрез инвеститори да реализираме коридорите 4,8 и 10“, обяви премиерът.

Евентуалните проекти ще се развиват по прозрачен начин, по европейските правила, защото сме членове на ЕС, каза още Борисов. Обсъдени са два транспортни проекта, единият от които е магистралата от България до Егейско море, коментира Ли Къцян. „Времето за проучване на Китай мина, разбраха, че имаме ключово местоположение, което тепърва ще развива“, отговори на въпрос Борисов дали ще се запази и тази година ръста на стокообмена между двете страни. „Износът от България за Китай се е повишил с 40 на сто, а ръстът на стокообменът е с 30 на сто за 2017 г. Двете държави са нови пазари, имаме своите предимства и се допълваме взаимно“, коментира от своя страна Ли Къцян.   

„Това е първото ми посещение в Европа, а България е първата ми спирка от обиколката. Проведохме открити и задълбочени разговори за срещата 16+1, между Китай  и държавите от Югоизточна Европа. Тази платформа е много важна за насърчаване на бизнеса и културата“, заяви от своя страна председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Той също обърна внимание, че Китай не цели разединение на Европа:

„Ние приветстваме една обединена и силна Европа и силно евро. Част от 16-те държави са членове на ЕС, други са кандидати. Надявам се да спомогнем развитието им. Това казвам и това правим!“.

Българските министри и техните китайски колеги подписаха девет документа за засилване на икономическото сътрудничество между двете държави.

Сред тях е и финансовото споразумение между Българската банка за развитие и китайската банка за 1,5 млрд. евро, подписано от шефът на банката Стоян Мавродиев.

Български морски флот ще получи заем от 94,7 млн. долара за построяването на 6 кораба. Икономическият министър Емил Караниколов подписа меморандум за сътрудничество между МСП, а енергийният министър Теменужка Петрова относно мирното използване на ядрената енергия.

На брифинга присъства и жената на алпиниста Боян Петров – Радослава Ненова. Тя подари на китайския премиер знамето на загиналия сред ледовете под Шиша Пангма на алпинист. „Искам да изразя от името на китайския народ съболезнования. Бях в командировка, когато получих телеграма от премиера Бойко Борисов с молба за спасителната операция. Дадох веднага инструкции на тибетските власти да направят всичко възможно.

Не пожалиха усилия да спасят нашия приятел Боян Петров.

Благодаря ви за знамето, ще го предам на властите на Тибет. Високо уважение към вашия съпруг“, каза развълнуван китайският премиер на Ненова. „Благодаря на премиера Бойко Борисов и МВнР, които ме подкрепиха в този момент. Вярвам, че всички, които взеха участие в акцията го направиха със сърцето си, а част от моето сърце е в Китай“, каза съпругата на Боян Петров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.