Борисов: Спрете да спекулирате, че няма план за възстановяване (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
5

Борисов: Спрете да спекулирате, че няма план за възстановяване (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Лидерът на ГЕРБ към опонентите: Управлявайте, ние вече не ви трябваме
  • След критите за НОЩ: Предложи Симидчиев да го оглави и сформира нов
  • През април фискалният резерв ще надхвърли 8 млрд. лева
  • За два месеца може да се приключи с ваксинирането

Спрете да спекулирате, че няма план за възстановяване. Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. Повод се оказа решението на НС да го извикат на изслушване за плана на възстановяване на 21 април.

Поясни, че се опитват да изкарат ябълката на разбора, като добави, че той е правен от над 200 човека. А е имало над 38 работни сесии с ЕК. Нямало лошо, че го викат в НС. "Но как си представят да им бъде представен този план, с всичките му приложения", зачуди се Борисов. Увери, че са работили много по този план. Обясни, че има ново "управляващо мнозинство" в парламента и това се доказвало от последните гласувани - от това за шеф на НС и тези за шефове на комисиите. "Като видях как си говорят по снимките Наско Атанасов с Данчо Цонев и др.", каза още Борисов.

Той за пореден път показа картата след вота, където в 24 района ГЕРБ е първа политическа сила. "Не мога да знам от къде идва това приповдигнато огромно самочувствие на нашите колеги", каза той по адрес на опонентите му. Напомни когато прохождал в политиката, тогава срещу него като кандидат за кмет на София от БСП била именно Татяна Дончева, а в соцпартията били както Корнелия Нинова и Мая Манолова. "Това бяха на Станишев остриетата срещу мен", каза той. Поясни, че ГЕРБ има повече гласове от БСП, Мая Манолова и Татяна Дончева взети заедно, като изтъкна, че сега Нинова чувала викове "Оставки" на Позитано.

Заяви, че целта на изявлението да оборят някои лъжи. Заяви, че Росенец повече няма да бъде закачан, както и че няма да има мажоритарни избори, явно визирайки отстъплението на останалите в НС да внесат подобни предложения. "Какъв по-спокоен парламент. Сега имате пълно мнозинство. До кога ще чакат?", каза той. Даде да се разбере, че ще се чака докато се разправят с ГЕРБ.

Борисов поясни, че не иска да се спекулира, че няма план за възстановяване и е правен от най-добрите специалисти в държавата. "Не е възможно да се изчете в НС. Трябва да им го чета до края на юли", каза той. Поясни, че именно затова са го внесли в НС и помоли колегите в парламента да го приемат. А Томислав Дончев и Кирил Ананиев щели да бъдат на тяхно разположение 24 часа в денонощието. Ако пък искат могат да го отхвърлят и да дадат свой план.  "Но спрете да спекулирате, че няма план", повтори видимо ядосан Борисов, като добави, че вътре се засягали редица теми - от санирането до електронното управление. "Няма само за асфалт. Ето ви го", каза той. Заяви, че нарочно не го вкарал в НС чрез постановление на МС, за да не кажели, че "насила" ги карат да го приемат в парламента. Даде да се разбере, че трябва да бъде четен от експерти, а не като тези в сегашната правна комисия.

Коментира и критиките за разформироването на НОЩ, като добави, че се отнасят отговорно към здравето на хората. Отрече това да е било на инат. Неговите членове били на своите си постове. Поясни как една година не спрели да се подиграват с щаба. Самият Симидчиев пък дори бил в съвета към премиера, за да се чуят всички мнения.  "Ако искате да има щаб, то Симидчиев, който вече е шеф на здравната комисия, да оглавява щаба", предложи Борисов. Така той ще може да дава указания на министрите докато има нов кабинет.  Даде да се разбере, че е напълно нормално, когато има ново мнозинство, те да си сформират свой щаб.

По думите му обаче злобата на опонентите стигнала до там, че в петък приели оставката на кабинета, защото "искали бързо да се саморазправят". И даде да се разбере, че така възникнал спор дали правителството вече има правомощия или не. Припомни Конституцията, в която се посочвало, че старото правителство действа до назначаването на новото. Но помни как е било при Сергей Станишев - когато оставката на старото се гласувало чак с приемането на новото. По думите му обаче опонентите искали да уязвят ГЕРБ и бързали с оставката.

Според него сега министрите, който вече били "уволнени" от парламента, сега в сряда можели да поискат да се върнат в НС и да станат депутати, защото с акт на парламента вече са махнати от МС. Поясни, че това решение е било с цел да уязвят ГЕРБ. Така сега дори и да искали да вкарат плана в НС с решение на МС, това можело да бъде обжалвано пред КС. "Нали там бяха новите най-велики юристи и прависти", каза той и добави, че с присъствието на Татяна Дончева в парламента се надявал, че там ще има юридическа мисъл. Очаквал от "Демократична България" да се намесят, а не да правят "уйдурма" с ДПС. "ГЕРБ и ДПС нямат общо и целият летен преврат, започващ с Росенец от Христо Иванов, е добре координирано общо действие на Да,България с ДПС", каза той.

"Нали виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса - Има ли тайно мнозинство?", попита Борисов. Изтъкна,че в края на Тройната коалиция Станишев живеел няколко месеца във вила "Секвоя" след като вече Борисов бил премиер, защото все още нямал жилище, а той най-човешки се съгласил.

Напомни за успешното БГ председателство и изреди постиженията на кабинета. "Не сме ли тези, които вкараха България в банковия съюз и чакалнята на еврозоната...Не сме ли тези, които двойно вдигнахме доходите?", попита Борисов и припомни как световните агенции вдигат рейтинга на България. Отрече да са правили и чистки. И даде за пример как сестрата на социалиста Драгомир Стойнев още работила в митниците, а Мая Манолова била омбудсман. "Ние не сме били талибани и фашисти",каза той.

"Сега вместо мнозинството да си направи щаб с едно гласуване, ако искат да вършат работа....Ако искат да направят провокация, не да гледат плана, а мен да ме вкарат в словоблудството. Е няма да стане.

Няма да си изпусна нервите, ако искат да ме вкарат в словоблудство,

каза той по повод решението да бъде привикан в НС.

Изтъкна, че фискалният резерв пък минал над 8 млрд. лева "Нека видим колко е бил при Орешарски", каза той и то без криза. Отново напомни за справянето с мигрантската криза и то благодарение на него. Коментира и умелото управление финансовата кризата и на пандемията. Така например имаме 10780 нови случая, което е може би най-ниско в сравнение в региона. "Българите не разбраха в голямата си част от бизнесите, че има пандемия", каза той и напомни, че при намаляването на трите вълни бързи са отваряли мерките, така че всички да работят. Даде за пример фризьорските салони, които дори не били затваряни.

Днес идва доставка от "Модерна" от  38 400 ваксини, а в понеделник - над 64 000 от "Пфайзер". През май от Пфайзер всяка седмица ще идват по 270 000 ваксини, а през юни всяка седмица - по 400 000 ваксини от същата ваксина. Така по думите на Борисов за 2 месеца ще приключим с ваксинацията и критичната зона. "Тепърва ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени", каза той. Поясни, че намерил само едно, което той не изпълнил - скенера за Окръжна болница, като поръча на здравния министър Костадин Ангелов да свършат тази работа. 

Дончев на свой ред също коментира "драматургията", свързана с плана за възстановяване и заяви, че коментарите по него са без той да е бил прочетен. Поясни, че планът може да бъде изпратен в ЕК и от НС, дори депутатите могат да вземат решение и да му възложат той да го изпрати,ако искат дори могат да го променят, като са договорили с ЕК за гъвкавост и възможност за отсрочка. "Това не е да седнеш и да пишеш есе", каза Дончев и напомни, че само 2 месеца отнемало одиторите да проверят разчетите. Парите по плана пък били само 1/4 от средствата, които България ще получи от ЕС, а за останалите нямало коментари. Напомни, че имало множество обсъждания по плана. "Управляващите да не се държат като опозиция, всичко е в техни ръце. Те не предлагат алтернатива на Плана за възстановяване, а само критикуват",каза той.

Борисов пък даде да се разбере, че възнамерява да се яви в сряда в НС. Но поясни, че искат да

правят от парламента Народен съд.

"Ето го плана. Мислите ли че планът ги интересува. А защо да се явя, като те са гласували оставката. По техния пример на решение, аз съм гражданин", каза Борисов.

"Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. И тези, които работиха за мен", каза той. "За какво съм им, нали искаха да ме махнат. Имат ли гласове за правителство. Управлявайте. За това е викането - не за плана", каза премиерът в оставка. Поясни, че опонентите му търсят друг ефект и имат друга цел. "Моят страх е, че няма да се направи правителство. Аз съм се оттеглил от всички места, за да не дразня", каза той.

Поясни, че сега в НС трябва да е Слави Трифонов, а той не иска да им се бърка. "Само след няколко дни те ще имат възможност да направят правителство", каза Борисов. Даде да се разбере, че няма да бави мандата и да се възползва от целия 7 дни срок за съставяне на кабинет.

"На тях им трябва служебно правителство на Радев

и през месеците на репресии да постигнат по-добър резултат", каза Борисов. И добави: "Каквото решат. Те вече не са опозиция". Отказа да посочи кои ще са министрите в предложения от него кабинет. Поясни, че Митов работил по темата, като в новия кабинет щял да бъде сплав.

Заяви, че разпоредил на Костадин Ангелов националният щаб да се възстанови, докато не се избере нов. Въпреки това добави, че чисто юридически те не могат да подпишат, защото според тяхното разбиране те не са вече министри. Заръча на новото мнозинство да прецени дали да има щаб или да няма. "Кой четири години ми помагаше на мен? Те да си решават оттук нататък", призова премиерът в оставка.

Фискалният резерв към края на март 2021 е 7,9 млрд.лева. В началото на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд. лева. Имаме 2 пъти по-голям от минимално изискуемия по закон, каза финансовият министър Кирил Ананиев. При правителството на Орешарски резервът бил около 5,1 млрд.лева, при условия че не е имало пандемията. Поясни, че 1,345 млрд. лева са платили за мерки, а от началото на пандемията - сумата е над 5 млрд. лева. Напомни, че  в края на април ще бъдем на балансирано бюджетно салдо. Досега са изтегли дълг само за 800 млн.лева.

На свой ред здравният министър Костадин Ангелов поръча на опонентите да прочетат кой носи отговорност и взима решения. Поясни, че всички коментари показват, че не познавали законите на България и напомни, че НОЩ е съвещателен орган. Знаем какво правим и резултатите ясно го показват. И с трите вълни се справихме, каза той. Поясни, че ако ваксинацията се организира добре през май могат да се имунизират по 50 000 души, а през април по 55 000.

"Управлявайте. Вече ние не сме ви нужни", заключи Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.