Борисов с изявление: Връщаме мандата за кабинет (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Борисов с изявление: Връщаме мандата за кабинет (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Убеден е, че ще има предсрочни избори след 2 месеца
  • Ваксинираме македонците с БГ паспорти
  • Премиерът в оставка: Мутрите си вкараха адвокатите в парламента

"Най-лесно е да откажеш разговор и среща. Защо? Защото там трябва да дадеш аргументи – за и против. Затова приемем решението на ИК да върнем мандата, с който съставяме правителство. Българските граждани успяха да видят как би изглеждал наш кабинет в такава революционна ситуация“.  Това коментира коментира премиерът в оставка Бойко Борисов, който направи изявление от къщата в Банкя. Именно там рано сутринта се е провело и заседанието на Изпълнителната комисия на партията.

Заедно с него бяха вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, номинираният за премиер Даниел Митов, както и шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, бившата шефка на НС Цвета Караянчева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и здравният министър Костадин Ангелов. 

В началото Борисов попита Митов как са минали преговорите с "тези надменни политически формирования". Митов на свой ред отговори, че би могъл да докладва, ако е имало въобще преговори. Определи отказите за срещи от страна на ДБ и ИТН като незряло и политическа грешка.

„Много бих искал тези, които се представят за партии да обяснят както не харесаха на преговорния екип, за да не проведем поне разговори“, попита Борисов. Изтъкна, че както е обещал на изборите, е дал път на нови хора, които да не дразнят. „Точно обратното – градивно и в условията на такава тежка криза да помогнат. Решили са с писмо. Добре. Ние добре запомняме това, което те са направили“, каза Борисов.

Добави, че тази "революцията" в НС е свършила само за няколко дни. Видял как се "метнали" на депутатските мерцедеси, а първите решения били да си направят заплатите си над 10 000 лева. Видял как се върнала и най-порочната практика в НС – гласуването с чужди карти и то точно от ИТН, които обяснявали как депутатите не трябва да мърдат и да гласуват.

"За радост те още не знаят, че преките излъчвания носят и риск. Чухме как трябва да им се режат крайници на политическите опоненти. Как не трябва да се дава думата на опозицията", каза премиерът в оставка, като добави, че това било все неща, които те упреквали ГЕРБ.

Определи това, което преди ден са приели в НС като "абсолютен абсурд", визирайки явно промените в правилника на НС главния прокурор, както и шефовете на ВАС и ВАС на всеки три месеца да бъдат изслушвани в правната комисия в НС.

"Адвокатите на мутрите, защото мутрите си вкараха адвокатите в парламента. Вижте какво гласуваха. До обед техните кантори ще защитават престъпници и съответно прокурорите ще пледират тяхната виновност, а съдиите обективно да отсъдят. А те какво приеха нашите депутати в българския парламент - до обед адвокатите на мутрите са в съдебната зала, а следобед привикват главния прокурор или главният съдия да им се отчете по тези дела.", каза Борисов. По думите му так ще ги мачкат и попита каква независимост на съдиите ще има когато ги викат, а "адвокатите на престъпниците" ще им задава въпроси. "Те всеки ще гледа да е добре с адвокатите, за да може това изслушване в парламента да му мине по-гладно", каза той и поясни, че това ще се превърне в практика.

Определи като инат липсата още на отпечатък при гласуването в залата. "Неща, които ние мислехме,че са отдавна в историята, те се върнаха", каза още премиерът в оставка. 

Отделно били лъжите за мажоритарния вот. Напомни, че в НС опонентите му имали брутално мнозинство - 165 депутати. "Ще видите, че днес ИТН с цялата си безотговорност и омраза, която блика.... Защо ни мразят? Защото сме оставили най-стабилната държава за всички времена, през последните 30 години ли?", каза той. Похвали здравният министър Костадин Ангелов, както и финансовият - Кирил Ананиев, които "блестящо" отговорили на депутатите в НС. Напомни, че щабът продължавал да си работи и попита защо няма нов щаб.

"Защо не поемат отговорност, а веднага се хвърлиха в избирателния закон", каза още той и призова колегите си от ГЕРБ в НС да приемат всички предложения. Според него опонентите му няма да могат да проведат избори. 

"Ако това е целта - да направят доживотно служебно правителство, това вече е пряка атака на демокрацията", каза той. Убеден е, че опонентите му няма да да могат да се справят с електронното гласуване, с вота по пощата. Така щели да направят голям проблем. "Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случи", заръча той на колегите си.

Той обвини опонентите си в НС в безотговорност и без опит, както и водени от омраза. Нямали дори и юридически капацитет  и проваляли всичко, до което се докоснели само за няколко дни. Даде да се разбере, че трябва да оставят живите предавания, за да виждат хората. 

"Сега искат да променят правилата, да ги променят. Каквито искат правила да сложат", каза той.

"Те няма да направят правителство, страх ги е и няма да го покажат. Няма да постъпят отговорно като нас", каза Борисов. Поясни, че Европа все още е в клещите на пандемията, а финансовото състояние на страните в ЕС вървяло стремглаво надолу. А новите бюджети трябвало да предвидят стотици милиони за ваксини. Борисов изтъкна, че правителството е осигурило пари за ваксини, както и за всички нужно, в това число дезинфектанти, пари за първа линия, лекарства, Ремдесивир.

Коментира и решението на НС за мораториум върху решенията на НС за концесии и назначения. Поясни, че те са взели само две важни решения - за пенсионерите над 104 млн. лева за добавката от 50 лева и за май, както и за френското училище "Виктор Юго", което пък било споразумение между България и Франция. Относно бордовете на фирми с държавно участие Борисов обясни, че повечето хора там били на опонентите.

Поясни, че хората са очаквали от тях да вкарат правителство в НС, но при това "надменно отношение", по-добре да не го правят.

Борисов отново напомни резултатите от вота на 4 април. "Да си пети или шести в класирането, но да обясняваш, че първият се е провалил....Те имат 4 %, а те имат 26 %. И да говорят като ментори, че са едва ли не новото, което са харесали хората. Не. Ако имаше разумна политическа класа, щяха да разчетат какво казва народът. Той каза, че ГЕРБ е първа сила, трябва да е в управлението, но трябва да бъде контролирана - от тези партии шестата, петата, четвъртата в НС", каза той.  По думите му народът не им дал превес. Казал им, че много са направили, но тепърва много трябва да променяте. "И понеже много време бяхте безконтролни, и вие в определени моменти може да сте били надменни, ще ви сложим тези да ви контролират. Това е моят прочит на изборите", коментира още той.

Напомни кампанията за кмет, когато той се изправил срещу БСП, НДСВ, както и Костов.

Даде да се разбере, че от ИТН са излъгали за мажоритарния вот. Именно затова сега опонентите му нямало да покажат правителство, защото хората ще разберат за какво става въпрос и кой е "тайният пръст" отзад и на кого са функция.  Поясни, че не може да им прости как първото им решение е било да викат съдиите в НС. "Адвокатите ще ги смачкат в парламента. Те са адвокатите на мутрите", повтори той. Заяви, че веднага започвали и лобистките поправки по тези дела, явно визирайки промените в НПК, внесени от Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

"Затова уведомете президента", заръча Борисов. Той даде да се разбере, че са обмисляли и варианти да внесат мандата със стават за кабинет, но при това  "отровно трио" в НС, се отказали.

"Ние показахме на хората, че гледаме отговорно на политиката и сме готови на компромиси, включително и с отдръпването на лидера на победилата партия. Докато не се види истинското лице на тези, които направиха компроматите. Целия този опит за преврат лятото", каза той. 

Отново изтъкна, че опонентите му не знаят как се прави електронно гласуване. Изтъкна усилията им да вземат машините за гласуване. "Я представете си ако умишлено някой счупи 100 машини? Ще се касират изборите, месеци наред, години наред, служебно правителство. Нямат капацитет да направят ново правителство", каза той. Само две седмици говорили за плана на възстановяване, но без да предлагат нищо. Стана ясно, че той ще бъде внесен в сряда в МС, за да бъде гласуван и внесен в НС.

"Веднага се хвърлиха върху лобистките поправки и как да вкарат съдиите в парламента. Не ги интересува какво ще се случва в следващите месеци.", каза той. Напомни тяхното предложение за подкрепа от няколко депутати за правителство на ИТН, за да се излезе от кризата. По думите му обаче това опонентите му не ги устройвало, а вместо това искали да има "мъгла" и да излизат "от сенките", да обясняват и да лъжат.

Убеден е, че след два месеца ще има предсрочни избори. Тогава отново сме щели да се озовем в същата ситуация. "Ако не сме първи, ще сме втори. И пак ли ще е така, пак ли ще бягаме от отговорност?", попита той.

"Не се подвеждайте вие по тях. Хората гледат. Българите са много мъдър народ. Затова не ни дадоха да управляваме сами. Казаха, че може, но под контрола на другите. Те нали много компромати направиха и затова стигнахме до тук", каза той.

Похвали здравния министър , че прекрасно управляват пандемията, а само преди ден сме минали 21 000ваксинирани на ден. Накрая му заръча  да реализират идеята още с вицепремиерът в оставка Красимир Каракачанов да ваксинират македонците с БГ паспорти. Даде да се разбере, че може да помогнат и на тези в Западните Покрайнини. По 400 000 ваксини щели да идват на седмица. "Това е реална политика", каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.