Борисов: НСО на Радев е поискало затварянето на
5

Борисов: НСО на Радев е поискало затварянето на "Росенец", заподозря капан (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

  • Премиерът: Съжалявам, че върху НСО се оказва политически натиск
  • Заръча на Каракачанов да провери дали може да не изпълнят заповедта

Съжалявам, че върху НСО се оказва политически натиск. НСО на Радев е пискало затварянето на морето край "Росенец" и военни кораби да охраняват парка. Това се разбра от коментира на премиера Бойко Борисов, който даде нов брифинг в МС този път  заедно с военния министър Красимир Каракачанов, МВР-шефа Младен Маринов и транспортния Росен Желязков. Повод за коментара е искането за увеличаване на периметъра на охрана около "Росенец" и забрана за достъп около парка, за което стана ясно по-рано днес.

Премиерът прочете писмо от НСО, а преди това припомни историята на цялата случка в "Росенец". В писмото било казано, че е във връзка с пребиваването на лице, което е охранявано в парка., визирайки явно почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "Паралелно с това, само че засекретено, се получава друго писмо, не мога да го изчета. С него се иска същото и за сушата", отчете премиерът. Борисов поясни, че искането е да се пази сушата и водата около обекта - от 10 юли до 15 септември, подписано е от шефа на НСО , заедно със съответната карта.

"Каква е целта? След като получат това писмо, всички служби на правителството трябва да го изпълняват - подчинените на Каракачанов също, защото едното копие е към командира на МВС. Представете си той изважда кораби, а МВР гранични катери и с мегафоните да казва: "Моля напуснете!"., разсяни министър-председатялт. И добави: "И какво излиза - че правителството брани имот на Ахмед Доган." 

"Добре ли са го конструирали и измислили. На единият ден Радев призовава НСО.., а НСО на другия ден ни пращат писмо. Не мислят на никой да свалят охраната.

Суринта говорих за сценарий. Ето го продължението",

каза Борисов и заподозря, че отново се опитват да ги вкарат в капан.

На свой ред Красимир Каракачанов поясни, че флотът защитава морския суверинетет, а не акваротия на паркове. Нито един кораб няма да бъде ангажиран, увери той. Според него хвърлянето на БГ флага  от гардовете на НСО преди дни бил унизителен акт и попита шефа на НСО дали въпросният служител няма да бъде наказан. Повтори, че флотът няма за задача да охранява някакви акватории. "Уведомявам всички вас,че Бургас има учение "Бриз". Ако се забележат кораби в морето, то това е учени, част дори от НАТО, разясни Каракачанов.

МВР-шефът Младен Маринов пък поясни, че главният секретар му докладвал за писмото от НСО. Не иска да разкирва съдържанието му, защото било класифицирана информация. С него обаче се искало съдействие на МВР.  Разпоредил ръководството на ведомството да съблюдават закона и съдействието да бъде в съответсвие с него, ако бъде поискано такова от НСО.

Транспортният министър Росен Желязков пък поясни, че искането  на НСО до Агенция "Морска администрация" за координатите, е постъпило вчера. Тя на свой ред е проверила координатите на акваторията и района на парк "Росенец". "Според закона за НСО държавните органи са длъжни да оказват съдействие на ВМС с оглед определяне на навигационните координати, които служат за инструкция за мореплавателите“, обясни Желязков. И Попита

дали това не е опит да се въвлекат държавни органи в политически контекст.

Борисов пък допълнни, че съжалява, че върху НСО се оказва такъв политически натиск. По време на БГ председатеството от службата работили перфектно, дори една кола да не им загаснала, там работели добри професионалисти. Най- младият автомобил бил на 12 години. Отново напомни, че никога не е имал пробелми с ръководството на НСО и винаго е оказвал пълно съдействие, дори и чрез финансиране.

Обърна се към бивщият прависъден министър Христо Иванов как би коментирал това искане на НСО и какво общо има правителството с това, че да фо държи именно него отговорен. "Вчера беше пред президенството, защо не попита за тази заповед", поръча премиерът.

Призова всички партии да се пазят от провокации и да не стимулират такива,както и да пазаят гражданския и етническия мир. Комисията в НС можела спокойно да извика службите и да види кои са заплахите, в това число и на съпругата на Радев. "Ето как се подхожда. Пак да ни изтъпянт нас отпед. Все едно ние браним или препядстваме. Не е честно", каза Борисов.

Поясни, че е хубаво, че навреме го информирали за писмото от НСО. Даде да се разбе, че на вчерашаната сбирка (протеста з защита на Румен Радев- бел. ред.) липсавли ДПС. И по думите му може би това е начин да се възроди двиюойна или тройна коалиции. Отново повтори, че когато са искали съдействие от ДПС, са го получавали и даде пример със сделката за F-16. По думите му ДПС са далеч от какъвто и да било контрол, а и медиите им били няколко  процент.

Това го подсети за медийната среда и поясни, че се притеснява от тишината в медиите за побия над журналиста Слави Ангелов, чиито биячи задържали и са в ареста. "Един разследващ журналист, пребит като куче. МВР и прокуратурата работиха няколко месеца, бяхме търпеливи, работи се по поръчителството, но тишината по този случай в медиите, ме притеснява. Прави ми впечатление, може би греша", каза Борисов и се зачуди защо и най - опозоционионните медии извадили темата.

"Пак се опитвате да ни привържете. НСО е под ръководството на Радев. Той си избира ръководителите, той си ги сменя. Изпраща ми писмо. Добре, че разбрах за него. И то от кмета Николов да проверят бариерата и ако е незаконна, да я демонтират", каза Борисов. Пак повтори, че гаровете от НСО още не са уволнени заради знамето.

Даде за пример проверките и разследванията на няколко министри в дясно - Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Нено Димов, Петър Москов, Николйа Ненчев, а тогава не се казало, че има репреси.

На въпрос дали има данни за опити за създаване на етническо напрежение, Борисов каза: Има начин да се изрази позиция, не чрез сблъсъци. МВР се готвят да го предотвратяват. По думите му много бързо могат да пламнат тези искри и призова дано всички да са с разума си.  Накрая поясни, че имат днес много важна работа и ще бъде много по-спокоен за бъдещето на България, визирайки решението за членството в еврозната. 

"Не искат България да дръпне напред",

каза премиерът.

Попита министрите дали по закона на НСО да не изпълнят тази заповед. И възложи на Каракачанов да се свърже с надлежните органи, да го провери и да го информира. "Не, не трябва да има. За моята къща в Банкя има ли такова огранчение. Тогава някой дойде ли да ви гони, НСО да ви пъди. Разболяха ми детето тогава.", каза Борисов.  Поясни, че граничен катер, но само когато има международно събитие и гости.

Пак повтори, че това е сценария. Когато 600 000 гласа се наляха при него , беше добре, поясни той. И добави, че се опитват с такива процедурни хватки да продължи атаката. Сценарият е ясен и виден, каза той.  Поръча да се намери законова форма, дори след среща с шефа на НСО и той да оттегли заповедта си, така че да има достъп до брега.

Това е направено, за да ни вкара в капана за пореден път,

увери премиерът.

Каракачанов поясни, че ако някой иска да отиде и да си опъне хавлията на плажа, каквито намерия има, никой не  може да ги спре, защото планът е държавна собственост. Друг бил въпросът, ако искат да правят обществено мероприятие, а за такова се искало разрешение от общината. Каракачанов поясни, че това е доста коварен капан. Катери и кораби се пращат само при чужби лидери, като това се било случила само два пъти -  при френския президент Мануел Макрон, когато бил в Евксиноград,  а вторият - при кораба - беглец. Учението "Бриз" нямало да поперчи на движението и нямало да има кораби около "Росенец", увери накрая Каракачанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.