Борисов: Радев да поеме отговорност и да не се крие под полата на политическите партии (ВИДЕО)
4

Борисов: Радев да поеме отговорност и да не се крие под полата на политическите партии (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: „Юмрукът“ се стовари и върху международните ни отношения

Лидерът на ГЕРБ и екпремиер Бойко Борисов с остри критики към президента Румен Радев заради коронавируса. От Любляна той определи служебното правителство, назначено от държавния глава, като пълен провал.

"Днес 178 души се пренесоха в по-добър свят от този на Румен Радев и на този провал Стойчо Кацаров. Само днес толкова души са починали в България. Представете си паднал самолет с толкова хора каква трагедия ще е. Всеки ден, умират и деца. Никакви мерки, никакви реакции, ваксинация под 20%. В момента бих цитирал водещи, които казват, че в България всеки е оставен сам на себе си и на Божията съдба. Това е реалността в България И това Радев нарича успешно правителство. В кое? В икономиката? Спад 63,7% на инвестициите. Във финансите? Вчера половин милиард дълг. В миграцията? Пълен провал, всичко е пълно в центровете. В земеделието - спрени европрограми, в туризма - спрени пари. Един кораб от 20 дни стои и замърсява Черно море. Кое е успешно", попита той.

"Може пък и да намери кураж, може юмрукът веднъж да е юмрук, а не мека китка. Може пък да поеме отговорност веднъж и да не се крие под полата на политическите партии", смята Борисов. Борисов сподели, че е провел редица срещи със световни лидери. Той сподели и мнението, че президентът щял да ги излъже за пореден път, когато се срещне с тях.„Много колеги ми казват, че им обещава да реши проблемите след изборите. Кои избори обаче, не е ясно. Това е точно като приказката: „Татко ще ми купи колело, ама друг път”, каза лидерът на ГЕРБ.

По-късно написа във Фейсбук, че договорът за добросъседство е бил отправната точка за присъединяването на Северна Македония и всички държави от Западните Балкани. За съжаление това темпо се изпуснало. "Юмрукът, който се стовари върху българската администрация, се стовари и върху международните ни отношения. Днес разбрах крилатата фраза, че юмрукът обединявал ценности. Значи тоягата би трябвало да означава демокрация", казва още Борисов.

По думите му сме изпуснали много месеци и много време. "Нагнети се голямо напрежение и в Северна Македония, и в Албания, и в целия съюз срещу България. Изпуснаха се много месеци, за да се обясни каква е нашата позиция. Поколения млади македонци и албанци мразят в момента България. Компромис трябва да се направи и можеше да се направят компромиси. Утре Радев ще ги излъже още един път. Той винаги им е обещавал да реши въпроса след изборите, но след кои избори? Тогава няма да зависи от него, а от политическите партии, които ще управляват", казва той. "Когато аз управлявах, подписахме договора за добросъседство и само в рамките на 15-20 минути ни поздравяваха отвсякъде. Сега диктаторът Радев трябва да вземе своите решения и да спре да заблуждава, че ще реши въпроса след изборите. Ние защитихме и обяснихме позицията ни добре, и затова подписахме Договора за добросъседство. Но нека да бъдем оптимисти. Може пък да намери кураж", посочва Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъква още, че България продължава да няма и План за възстановяване. Цените вървели нагоре. "В България само днес починаха 178 човека. За Радев и за Кацаров тези жертви са нищо. Под 20% е ваксинацията. Никакви мерки не се взимат. Всеки е оставен на собствената си съдба. Държава няма и всеки е оставен ако оцелее. Спад в икономиката. Спад на инвестициите. Във финансите - провал, иначе защо теглят дълг? В миграцията - провал. Спрени европари в земеделието. Един потъващ кораб стои и няма кой да го извади. Провал във всичко. Това са реалностите.", казва той.

След това Борисов написа във фейсбук, че се е срещнал и с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. В поста си пояснява, че е уверил фонд дер Лайен, че ако след изборите ГЕРБ управлява, ще продължат политиките си за разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани. "България трябва да използва Договора за добросъседство с Република Северна Македония като база за постигане на компромиси с нашите западни съседи. Единствено при разширяване на ЕС към Западните Балкани в регионът ще има траен мир, устойчиво развитие и общ просперитет. Отговорността ни към бъдещите поколения ни задължава да продължим усилията в тази посока. Подчертах пред Урсула фон дер Лайен и категоричния ми ангажимент България да настигне останалите европейски държави в справянето с COVID-19, да се върнем на пътя ни към Еврозоната, както и да подкрепим усилията на европейските лидери за преодоляване на енергийната криза и климатичните промени. За целта ГЕРБ ще положи усилия да спечели категорично изборите на 14 ноември и да работим за конструктивен диалог с останалите отговорни политически сили в България", казва още Борисов.

Последва и среща с австрийския канцлер Себастиян Курц. "С канцлера на Австрия Себастан Курц обсъдихме разширяването на ЕС към Западните Балкани. Обединихме се около мнението, че това е стъпка, която ще даде пълнота на Съюза и просперитет на целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Уверих го, че когато ГЕРБ управлява отново България, ще възстановим позитивните отношения с Република Северна Македония, базирани върху Договора за добросъседство, който подписахме при нашето управление. Себастиан пожела успех на ГЕРБ на изборите като важна стъпка в борбата срещу популистите, за което му благодаря!", написа Борисов във фейсбук. 

Накрая отново във фейсбук обобщи деня така: "В рамките на Срещата на лидерите на ЕНП за Западните Балкани проведох редица ползотворни срещи с колегите. За пореден път потвърдих позицията си, че евроинтеграцията на страните от Западните Балкани е от изключително значение за сигурността и стабилността в региона".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.