Премиерът: Работим усилено по ключови енергийни проекти, докато други само говорят (ВИДЕО)

Премиерът: Работим усилено по ключови енергийни проекти, докато други само говорят (ВИДЕО)

  • Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия
  • Разширяват капацитета на "Чирен" до 1 млрд. куб.метра газ
  • Борисов: С газовия хъб "Балкан" вече сме основен разпределител

С разширението на газохранилището „Чирен“, с интерконекторните връзки и с участието на страната ни в терминала за втечнен газ  България на практика вече усилено работи по инициативата „Три морета“. Докато другите още говорят, ние вече строим и изграждаме. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, на което изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов докладва развитието на три ключови енергийни проекти, съобщиха от Дондуков 1.

„Тази седмица стартирахме обществена поръчка за доставка на оборудване и изграждане на интерконектора България-Сърбия. На територията на България е 62 км. Стойността за тази обществена поръчка е около 144 млн. лв.“, заяви Малинов.

Шефът на  „Булгартрансгаз“ изтъкна още, че в рамките на настоящата седмица се открила и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище „Чирен“. „То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване сигурността на доставките и енергийната сигурност“, добави Малинов. Той докладва също, че след решението на КЗК, „Булгартрансгаз“ вече е пълноправен акционер и участник в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция.

„Това са три значими проекта, и трите са подкрепени от ЕК като проекти от общ интерес. Те са подкрепени от всички наши партньори и значително ще допринесат за сигурността на България. С реализацията им България ще затвърди своята роля на газовата карта на Европа и ще продължи да бъде един предвидим партньор и незаобиколим фактор“, отбеляза Малинов.

„Проектите са изключително важни и за нашите съседи, на които даваме същите тези възможности, които има и България“, посочи от своя страна Борисов. Премиерът изтъкна, че разширението на газовото хранилище „Чирен“ с капацитет до над милиард куб. метра газ е свързано и с българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция. „С интерконекторите България може спокойно да каже вече, че газовият хъб Балкан го има и ние сме основен разпределител в тази сфера“, добави в заключение премиерът.

Малко по-късно написа във Фейсбук, че разширяването на Чирен  до над 1 млрд. куб. метра газ е ключов елемент от българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и по отношение на интерконектора ни с Гърция. По думите му всички тези енергийни проекти ще допринесат за енергийната сигурност на България."Както и във всички други сфери, ние залагаме на реални действия и свършена работа, а не на празни приказки" ,пише още Борисов.

Преди това пък по време на правителственото заседание стана ясно, че до 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.