Борисов от Искърското дефиле: Още 10 млн.лв. ще отпуснем за срутища и свлачища (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
9

Борисов от Искърското дефиле: Още 10 млн.лв. ще отпуснем за срутища и свлачища (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

  • До сряда приключва разчистването на дефилето
  • Правят  прохода "Петрохан"  с публично-частно партньорство
  • Премиерът за Ботевград - Мездра: Това ще бъде перличката на Северозапада

Още 10 млн.лв. ще бъдат отпуснати от държавата за 5-6 належащи срутища и свлачища в страната. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов, който от отново бе на инспекция. Този път в Искърското дефиле, където имаше срутище по пътя Своге - Ребърково, край село Елисейна. Заедно с него бе регионалният министър Петя Аврамова, нейният заместник Николай Нанков, както и екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро, а пред тях Борисов поясни, че се надява разчистването на дефилето да е готово до сряда.

От думите на Нанков стана ясно, че два екипа разчистват участъка от пътя. "Виждате каква е природата", каза Борисов и поясни, че единственият шанс да се предотврати това, е да отрежат на 45 градуса наклон скалите. Това по думите му означавало много средства и затова се слагат мрежи.  "Лесно се приказва", каза Борисов и поръча да се види как работят алпинистите и при какви условия. "Три пъти по трасето за минават и да чистят камъните. Нощно време не им давам да работят", каза Борисов.

По думите му почти всяка сряда се заделят десетки милиони за свлачища и срутища по старите пътни трасета. Поясни, че в понеделник МВР- шефът Терзийски ще свика междуведомствената комисия по аварии, защото имало подобно голямо свлачище над самия Благоевград, за което ще дадат пари - около 4-5  млн. лева. Отделно щяло да има пари и за още няколко - 5-6 належащи. Поясни, че общо 10 млн. лева ще отидат за това. Средствата пък щели да бъдат одобрени на заседание на МС в сряда и така кметовете ще имат възможност да работят.

Петя Аврамова поясни, че ще обезопасят и скатовете на 200 метра около срутището, а на втория етап ще има дълбоко анкериране.  По думите й в понеделник геолози ще оценяват щетите, а сега скатът просто ще бъде "обрушен". Уточни, че ще запълнят всички пукнати.

Премиерът поясни, че при пътя Рилския манастир ще сложат т.нар "тунелна шапка" и така ще решат проблема с това срутище, което е над 100 метра. Поясни, че в цяла България са над 600 и трябват милиарди и затова едно по едно ги ликвидирали.

Иначе Аврамова поясни, че активно се работи по ремонта на пътя за Ботевград_Мездра. Борисов пък заяви, че има няколко инвеститора за прохода Петрохан, вече имат проект и се върви към публично-частно партньорство, като възможността е за един тунел, който по думите му щял да се изплати.

Заедно с тях бе и екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро, който поясни, че заедно с Нанков ще отидат в Бургас, за да успокоят хората, че няма да има водна криза. Премиерът му поръча да следят нивото на язовирите. Относно нерегламентираните сметища, Борисов поясни, че са се появили нови. Напомни за изчистването на това в Искър. "Трябва да се пазим. Всеки като си отнесе торбичка и я хвърли, после на кого се сърдим", поясни Борисов. 

След това се срещна със самите алпинисти,които са 15 души бригада. "Гледай мрежата как я огъва като юфка",каза Борисов и поръча на отговорника да пазят момчетата, особено, когато стане мокро и хлъзгаво. Те на свой ред поясниха, че като се качили горе на ската било напукано и ще съборят отчупващите се скатове.  "Ако има някой 5-6 млрд. лева да изреже планините, добре дошъл", каза Борисов накрая. Поясни, че са му обещали всичко да става с мерки за безопасност. С кметовете в района са направили обходни маршрути. Забранили са да работа през нощта и когато завали сняг и дъжд.

Накрая поясни, че не е канил медии, защото имало зависими и си правили поръчки. "Това вече не ме плаши. Ако някой преди нас беше направил тези пътища, могат да ме критикуват. А те негодниците направили 2 лентички", каза Борисов на въпрос от БТВ дали се притеснява, че ако не е бил на власт, нямало как да се преминава от тук. Отрече твърденията на репортерката, че прави разделение между кметовете - независимо от коя партия - ГЕРБ или БСП.  Напомни, че от ЕС са осигурили 220 млн. евро за Северозапада. "Ако не беше тази пандемия, знаеш ли колко средства щяха да отидат за подобни дейности", каза Борисов. Нанков и Аврамова поясни, че е имало пари за всички общини през 2018 и 2019 г.  "За всички села сме дали пари. За едни през 2018-та, за други - 2019-та, за трети - 2020 г.", каза Борисов, като уточни, че в това число влизат общини и кметове на  БСП и ДПС.

След това той се отби да види пътя Ботевград - Мездра, където показа, че цялото трасе е обрушено, а вече се копаел и тунелът. "Виждате колко работа са свършили. Пуснехме го за зимата, когато има снеговалежи, да не минават по обходния път", каза Борисов. Нанков пък докладва, че края на март ще затворят целия участък, за да направят и другото платно със същия габарит. "Това ще бъде една перличка в Северозапада - от Новачене, Ботевград, Мездра, Враца, Монтана, Видин", каза Борисов и поясни, че от февруари ще се работи на пълни обороти по всички лотове на трасето. Нанков пък напомни, че са препроектирали проекта по нареждане на Борисов и сега вече ще има пътни възли, вместо кръгово. От думите на премиера се разбра, че кръговите били по-евтини за изграждане, но заради големия трафик решили, че е по-добре да има пътни възли. По думите му това ще помогне и за икономиката в региона.

Поясни, че напредъкът е изключителен. "Най-ми е приятно първо да виждам калта, след това чакъла, а на пролет - асфалта", каза премиерът. Показа в далечината и трасето на магистрала "Хемус". Даде да се разбере, че е оптимист за работата, която се върши.  "През февруари по всички лотове, от тук до Видин, над 200 машини ще работят", каза още премиерът и поясни,че така ще има няколко алтернативни трасета и ще се улесни движението в тази част на България. Напомни, че от ЕС ще получили 2 млрд. лева повече в сравнение с други години и затова можем да си позволим да сторим.

Очаквайте подробности!

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.