На среща в МС: Реакторите от
3

На среща в МС: Реакторите от "Белене" могат да се използват за 7-ми блок на „Козлодуй“ (ВИДЕО)

Борисов пред шефа на „Козлодуй“: Важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок за още 10 г.

Оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, ще може да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. Това стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов и изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Борисов е поздравил екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съобщиха от МС.

„След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години“, отбеляза премиерът.

Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади - икономически, екологично и технически - е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“, бе отбелязано в хода на срещата. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, каза премиерът Борисов. Напомни, че става дума за хибрид, с диверсификация на ядреното гориво, нова турбина и електронно управление. Според него този хибрид, който ни препоръчали щял да реши въпроса.Въпреки това призова темата да бъде оставена на специалистите.

Самият Михов пък поясни, че за своя доклад относно изграждането на 7-ми реактор в "Козлодуй" с реакторите от "Белене" са ползвали и двама международни експерти, които също направили анализ - Хосе Гутиерес от "Уестин хаус" и Саймън Маршъл. 

Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.