Предвижда се изграждането на околовръстен път край Божурище, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на дистрибуционен център на датска компания в индустриална зона „Божурище". Проектът за пътя вече е готов. Той ще започне от булевард "Царица Йоанна", ще премине през двете страни на Божурище, заобикаляйки града, а оттам ще бъде свързан с магистралата за Сърбия. Борисов посочи, че инвестицията ще е около 50 млн. лева.

Бойко Борисов отбеляза, че в момента се отчита бум на инвестициите в България. "Когато заварихме тази индустриална зона по време на първия ми мандат, нямаше инвеститори в България. И изведнъж този бум на инвестиции доведе до това да спираме инвеститори за зоната, защото центърът предвижда

по минимум 4 камиона да минават на всеки 10 минути“,

поясни премиерът. По негови думи има няколко огромни инвеститори, които искат да встъпят в България, но той не може да им позволи, защото трафикът ще блокира работата и живота в района. Затова, въпреки че околовръстният път няма да е евтин, трябва да се изгради нужната инфраструктура, за да могат да продължат инвестициите в страната ни. "Асфалтът със сигурност създава милиарди инвестиции и хиляди работни места", изтъкна премиерът като заяви, че е дал най-кратък срок на министрите да се започне процедурата, която ще изисква и отчуждаването на територии.

Отчуждителните процедури са бавни, затова искахме да променим закона, който бе спрян от президента Румен Радев,

коментира министър-председателят. Той подчерта, че тези промени не са се правили на инат, а точно обратното. Затова и сега голяма инвестиция чака път. Борисов завърши с обещанието да стори всичко възможно за ускоряване на процедурите, както и за осигуряване на средства за тях в новия бюджет до няколко дни.

Следващата сряда пък предстои да се отпуснат средства за нов завод в Търговище, който също ще има нужда от път.

По отношение на влизането ни в Шенген, Борисов напомни посещението си в Бундестаг, където помолил депутатите да спрат да говорят за подкрепа. "Като ни подкрепяте, приемете ни", коментира той. Според него тежестта на Шенген, в смисъла, с който го казваме, вече я няма, а България вече е приета с всичко, което прави, и с това, че охранява външните граници. "Единствената придобивка за българските граждани е, че вече няма да показват личните си карти на границите, но рискът, когато идват бежанците, е на 100%”, допълни Борисов. В момента с Турция имаме точно такива взаимоотношения, в Гърция и в Западна Европа е друго. “Не съм казвал, че съм се отказвал от Шенген - все едно ни правят услуга, а ние им прави услуга като им пазим европейската граница”, сподели той част от разговорите си с десните партии в Германия.

По време на събитието присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, който посочи, че датската компания е инвестирала 100 млн. евро за откриването на дистрибуционния център в България. Реализацията на този проект е доказателство, че

България предлага привлекателна бизнес среда

и дава стимули на чуждестранните инвеститори. По време на строителството на този център са работили около 500 строители. Караниколов добави, че в момента в дистрибуционния център ще бъдат назначени около 300 служители. Той обяви, че общо договорените инвестиции до момента в индустриална зона "Божурище" са за 530 млн. лева. Освен това са осигурени 1600 работни места. Той също увери, че правителството и Столична община ще работят активно за казуса с пътя към зоната.

Общата площ на дистрибуционния център е 95 000 кв. метра. Общият капацитет за съхранение на стоки е близо 125 000 палетоместа. От дистрибуционния център ще се обслужват над 200 магазина на фирмата в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина. "Никога не съм се съмнявал, че решението да изберем тази страна и място е много добро", коментира председателят на компанията Ян Бьо. Мнението му бе подкрепено от посланика на Дания в България Н. Пр. Сьорен Якобсен, който коментира, че това е голяма инвестиция на Дания, с която всички се гордеят. „Надявам се този център да отбележи началото на нов етап на сътрудничество между България и Дания“, завърши Якобсен.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов на среща с Кристалина Георгиева: Икономиката се развива устойчиво ​

Българската икономика продължава да се развива устойчиво, без да натрупва макроикономически дисбаланси, а страната ни има стабилен напредък по присъединяването към ERM II. Това е обявил премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с шефа на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, в която участие взе и финансовият министър Владислав Горанов, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Борисов обеща среща с бащата на убитата Андрея

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андрея в село Галиче. Така коментира бащата на жертвата - Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че „един отчаян баща иска детето му поне да има покой на душата“.

Тръба от Мало Бучино ще дава вода за Перник

Борисов свика спешна среща за кризата в Перник - София спасява положението до 45 дни (ВИДЕО)

Тръба от Мало Бучино ще дава вода за Перник

Още преди два месеца Национална електрическа компания започна да отбива водите от водосбора на Белмекен към язовира на Бели Искър. Водата, която се пренасочва, е около 500 л/секунда. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет във връзка с кризата в Перник.