Борисов: Пример сме за етническа толерантност на Балканите (ВИДЕО)

Борисов: Пример сме за етническа толерантност на Балканите (ВИДЕО)

България е пример за етническа толерантност. Нашият модел може да бъде приложен в Босна и Херцеговина. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

 

„Не се бъркаме във вашите работи, но след изборите ви през октомври трябва да вземете окончателно решение накъде ще вървите. Тогава ние сме на разположение да работим за успеха на Босна и Херцеговина“, добави Борисов. Той увери, че всички европейски лидери разчитат на Сараево. „Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО означава много силна преграда срещу радикалния ислям. Така че и вие сте изключително важни за ЕС, двояк е процесът. Затова всеки да си подкрепи къщичката. Европа сама ще ни поиска“, обясни още Борисов. Той изтъкна подписания договор за приятелство между България и Македония и разговорите между Македония и Гърция за името на западната ни съседка. „Защо Босна и Херцеговина трябва да се поучи и да намери своето вътрешно решение на конфликтите, които има? Ние политическите елити трябва да намерим решение на тези конфликти, за да намерим път към ЕС и НАТО“, добави премиерът.

От своя страна Звиздич благодари на българското правителство, Борисов и Българското председателство на Съвета на ЕС, както и на успеха Австрийското председателство да продължи приоритета евроинтеграция на Западните Балкани. „Това е изключително важно за нас, защото европейската перспектива е сред основните цели на БиХ. Това само по себе си ни позволява да вървим по този път. Веднага след като минат изборите през октомври в БиХ ние възнамеряваме официално да подадем кандидатурата си за ЕС и очакваме в следващите няколко месеца да бъде активирана пътната карта за НАТО. Втората основна насока, по която работим, е икономическото развитие и това на инфраструктурата. За това настояваше и Борисов – свързаност на Европа. Третата насока, по която работим изключително активно, е сигурността и противодействието на радикализма и тероризма. Отбелязахме доста голям напредък и в трите насоки. БиХ е в активна предизборна кампания, която сложи сянка върху всички тези процеси. Но при всички положения ще се стремим да запазим натрупаната инерция. Защото европейската перспектива и подобряване жизнения стандарт на гражданите ни остава топ приоритет на правителството ни“, увери Звиздич.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.