Чакаме инвестиции от ОАЕ във  високите технологии  и транспорта(ОБНОВЕНА)
2

Чакаме инвестиции от ОАЕ във високите технологии и транспорта(ОБНОВЕНА)

Обменяме опит в сигурността и борбата с тероризма

Инвестиции от Обединените арабски емирства (ОАЕ) в сферите на високите технологии и транспорта очаква страната ни. Това стана ясно след посещението на премиера Бойко Борисов в Абу Даби, където той бе на двудневна работна визита.

Премиерът проведе среща с престолонаследника на емирството шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, който е и заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ. Според Борисов имало голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм. „Очакваме конкретни стъпки в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена“, заявил премиерът. По време на разговора си шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян Борисов изразил задоволството си от активизирането на двустранните отношения в резултат от създаденото политическо доверие и общо желание за задълбочаване на сътрудничеството. Премиерът пък изтъкнал, че


двете страни играят важна роля в своите региони

и имат сходни виждания и позиции по много международни въпроси. "Заинтересувани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони“, отбелязал Борисов. По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече давало положителни резултати и улеснявало търговско-икономическото сътрудничество. Според него отлична възможност за продължаване на добрите контакти би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия. Борисов потвърдил и участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай.

Освен икономическото сътрудничество, премиерът акцентирал и върху това в сферата на вътрешните работи, борбата срещу


организираната престъпност и тероризма.

Според него двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. „След последните ни разговори през октомври 2018г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, изтъкнал още Борисов. Премиерът подновил поканата към шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да посети България, която визита щяла да издигне отношенията на две страни на още по-високо ниво.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.