Борисов поиска еднакви тол такси на Балканите

Борисов поиска еднакви тол такси на Балканите

Правим общо дружество с Черна гора за пренос на ток

Да се уеднаквят тол таксите във всички балкански държави, това предложи премиерът Бойко Борисов от Подгорица, където се срещна със своя колега от Черна гора Душко Маркович.

Tой изтъкна значението на инфраструктурните проекти за развитието на Западните Балкани и за целия регион въобще. В тази връзка той напомни, че част от финансирането за тях ще дойде от няколко европейски финансови институции – Световната банка, Европейската инвестиционна банка и други. По думите част от тези кредити ще се връщат чрез националните бюджети или чрез тол системите. „Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени“, каза Борисов. За тази цел още от сега да осигурим лесно преминаване през КПП-та на всички балкански държави, да уеднаквим таксите и дори времето и „ако щете да уеднаквим километрите“. Според него така Балканите могат да станат "мощна икономическа зона".

„Стигнеш ли до Албания, оттатък са ти терминалите в Италия, а съм убеден, че Азия и Европа през Балканите ще правят много бизнеси“, каза Борисов.

Премиерът припомни отново колко усилия е коствало да вдигнат темата за Западните Балкани като водеща за ЕС. „Много рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите“, каза Борисов.

В тази връзка той заяви, че до края на годината Черна гора трябва да положи всички усилия да проключи двете преговорни глави за членство в ЕС, защото след това идва евровотът, изборът на нова ЕК и „ще загубим много време“.Според него в много страни от ЕС „страхът е голям“ и след изборите за ЕП няма да е „удобно и модерно“ да се говори за Западни Балкани. Именно затова трябва се използва времето до Нова година да се поставя темата отново. „Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс", каза министър-председателят Борисов.

Премиерът заяви още, че с Черна гора ще бъде създадено смесено дружество за пренос на електроенергия. Това обаче е все още идея и следващите няколко месеца експертите ще я подготвят и евентуално на следващ икономически форум в София или в Черна гора новата структура да бъде представена. „Мен много повече ме интересува преноса на ток между Черна гора и Италия. Ние имаме два ядрени реактора. Договорихме да създадем едно смесено дружество от символично участие в ядрената ни централа до пренос на ел.енергия , включително с колегите ни от Сърбия към Италия“, каза Борисов и добави: „Черна гора и Италия правят чудеса с този подводен кабел, а ние имаме енергия“.

По думите му България има опит и в хидроцентралите. Според него това ще бъде един много добър, успешен и работещ балкански проект. „Стига сме говорили за мигранти. Да пренасяме туристи, енергия, бизнес. Омръзна ми последните 3-4 години в Европа да говорим само за мигранти“, каза още премиерът. По темата за миграцията Борисов отново подчерта, че всяка държава на външна за ЕС граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна. "България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", допълни Борисов.

На свой ред премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на България за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз. Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на БГ председателството.

По-късно пък Борисов бе награден с орден "Черна гора" с лента от президента на страната Мило Джуканович. Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора. В своята реч Борисов благодари за наградата и заяви, че това е оценка за България по време на европредседателството. Българският министър-председател припомни, че през тези 6 месеца страната ни положи огромни усилия за европейското приобщаване на страните от Западните Балкани. „Всички дойдоха в София, направихме много срещи, след това инициативата „16+1“ и Берлинския процес в Лондон. Ще продължаваме активно да си сътрудничим в рамките на НАТО и съм убеден, че ще продължим да работим заедно и в ЕС“, заяви още премиерът Борисов. „Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов, като министър-председател, сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения“, заяви по време на награждаването президентът Джуканович.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.